Κυριακή 5 Μαρτίου 2017

Τα διαμάντια δεν είναι παντοτινά...

 

Δεν είναι εύκολο να φτάσει κανείς στον θησαυρό. Η Μητέρα Φύση τον έχει κρύψει καλά στην καρδιά μιας σχεδόν αδιάβατης τούντρας, που βρίσκεται σε απόσταση 280 χιλιομέτρων από το πιο κοντινό χωριό. Αυτό είναι το Yellowknife – Κίτρινο Μαχαίρι. Και οι 19.000 κάτοικοί του είναι οι μοναδικοί γείτονες των 530 εργαζόμενων στο τελευταίο ορυχείο διαμαντιών που εγκαινιάστηκε στον Καναδά από την De Beers, τον κολοσσό του εμπορίου πολύτιμων λίθων.


Το ορυχείο βρίσκεται στις βόρειες περιοχές της καναδικής επικράτειας, κοντά στη Μεγάλη Λίμνη των Σκλάβων και σε ένα μέρος όπου  κυρίως συχνάζουν αρκούδες, αλεπούδες και τάρανδοι. Το ορυχείο προβλέπεται να αποδίδει 12.000 καράτια την ημέρα ή 4,5 εκατομμύρια καράτια τον χρόνο έως το 2030. Αυτά τα «δάκρυα των θεών» είναι ο θησαυρός, τον οποίο δεν ψάχνουν σκάβοντας οι σκλάβοι όπως συνέβαινε έως πολύ πρόσφατα. Γιατί στο όνομα της διαφάνειας, η De Beers υπέγραψε μια αδαμάντινη συμφωνία με την τοπική κοινότητα, η οποία έσπευσε να συστήσει την εταιρία Mountain Province Diamonds και να καπαρώσει το 49% του ορυχείου, ενώ συμφωνητικά υπογράφηκαν και με τις έξι κοινότητες ιθαγενών της περιοχής.

Κι όμως. Αυτή η επιχείρηση ηθικής δεν είναι αρκετή να εξαφανίσει την καχυποψία πολλών πια για τον τρόπο που φτάνουν τα διαμάντια από τα ορυχεία στα κοσμηματοπωλεία. Με λίγα λόγια, οι πωλήσεις πέφτουν. Κι εκείνο το ευρηματικό σλόγκαν της De Beers, «τα διαμάντια είναι παντοτινά», που έκανε εκατομμύρια ζευγάρια τον περασμένο αιώνα να σφραγίζουν τον παντοτινό έρωτά τους; Φαίνεται ότι στον 21ο δεν πείθει και πολύ: όπως εξηγεί ο Economist, το 1939 μόλις το 10% των Αμερικανίδων μπορούσε να επιδείξει ένα δαχτυλίδι με τον πολύτιμο λίθο στο δάχτυλό της, ενώ προς τα τέλη του αιώνα τα διαμαντένια δαχτυλίδια έλαμπαν στα δάχτυλα του 80% των μελλόνυμφων Αμερικανίδων.

Φαίνεται όμως ότι η ενημέρωση για τον εμφύλιο στη Σιέρα Λεόνε και τους αιμοσταγείς δικτάτορες που χρηματοδοτούν τα καθεστώτα τους με το λαθρεμπόριο των διαμαντιών έκαναν τη δουλειά τους. Μπορεί να την έκανε και το Χόλιγουντ με την ταινία το «Ματωμένο διαμάντι». Γεγονός είναι πάντως ότι – με την εξαίρεση των Κινέζων και των Ινδών – όλο και περισσότεροι προτιμούν τα συνθετικά διαμάντια, τα οποία και «καθαρά» είναι και δεν ξεχωρίζουν από τα γνήσια παρά μόνο στο μικροσκόπιο. «Καθαρά σαν τις αρχές σας» όπως θα έλεγε και ο μισθοφόρος Λεονάρντο ντι Κάπριο της ταινίας.

Είναι αυτός ένας λόγος για τον οποίο η De Beers, μια εταιρία που ξεκίνησε από τη Νότια Αφρική στα τέλη του 19ου αιώνα για να ελέγξει μέσα σε λίγα χρόνια σχεδόν ολόκληρη την παγκόσμια αγορά, δεν σκοπεύει να ανοίξει άλλο ορυχείο. Ενας άλλος λόγος είναι ότι ο θησαυρός κάτω από το χώμα θα αρχίσει από εδώ και μπρος να μειώνεται. Γιατί τελικά τίποτε δεν διαρκεί για πάντα.



ΠΗΓΗ: http://www.protagon.gr/epikairotita/ta-diamantia-den-einai-pantotina-44341360404#id_1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου