Ελληνο-αλβανικά σύνορα: τζίρος δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από τη διακίνηση ναρκωτικών.
Οι αστυνομικοί που έκαναν περιπολία το περασμένο Σάββατο στα ελληνο-αλβανικά σύνορα, έξω από τις Πρέσπες, ήταν ενημερωμένοι για το ενδεχόμενο να πιάσουν το μεγάλο «λαβράκι». Η πληροφορία που είχε φθάσει από την άλλη πλευρά των συνόρων χαρακτηρίστηκε έγκυρη. Νωρίς το απόγευμα, συνοριοφύλακες από τα Τμήματα Κρυσταλλοπηγής και Πρεσπών εντόπισαν αυτό που αναζητούσαν έξω από το χωριό Ανταρτικό Φλώρινας, περίπου 15 χιλιόμετρα από την οριογραμμή. Μέσα στο πυκνό δάσος και υπό βροχή, έπεσαν αρχικά πάνω σε τέσσερα μουλάρια που ήταν φορτωμένα με δεκάδες τσουβάλια γεμάτα χασίς. Κυνήγησαν και συνέλαβαν έναν 21χρονο Αλβανό, που είχε περάσει με τα ζωντανά στο ελληνικό έδαφος. Άλλοι δύο άτομα που ήταν μαζί του χάθηκαν στην πυκνή βλάστηση και την καταχνιά. Τα συμπαθή τετράποδα μεταφέρθηκαν στο αστυνομικό τμήμα και η καταμέτρηση έδειξε καλό σκορ: 312,6 κιλά ακατέργαστης κάνναβης.
Καθώς ξεκινά η περίοδος διάθεσης της σοδειάς για την αλβανική κάνναβη, οι κατασχέσεις μικρότερων φορτίων είναι σχεδόν ρουτίνα. Κάποιες φορές η ευρηματικότητα είναι εντυπωσιακή. Το απόγευμα της περασμένης Κυριακής συνελήφθη έξω από το χωριό Καλπάκι στα Γιάννενα ένας 45χρονος Αλβανός. Είχε κολλήσει εξωτερικά σε ένα γαλάζιο βανάκι τα διακριτικά του ΟΤΕ και μετέφερε 340 κιλά χασίς. Το αυτοκίνητο έφερε πλαστές πινακίδες και είχε «ξυμένο» τον αριθμό πλαισίου. Στις 16 Φεβρουαρίου τελωνειακοί στον σταθμό της Κακαβιάς σταμάτησαν για έλεγχο έναν Αλβανό οδηγό φορτηγού, το οποίο είχε δηλωθεί ως «κενό φορτίου». Ο οδηγός πήδηξε από το φορτηγό κι έτρεξε πίσω στο αλβανικό έδαφος. Σε ειδική κρύπτη εντοπίστηκαν 1,3 τόνοι φούντας. Καθ' όλη τη διάρκεια του 2016, αστυνομικοί σε τμήματα συνοριοφυλακής σε Καστοριά, Φλώρινα και Γιάννενα κατέσχεσαν συνολικά 3,7 τόνους κάνναβης. Πέραν από την ελληνική αγορά, εκτιμάται ότι μέρος των ναρκωτικών μεταφέρεται ανατολικά στην Τουρκία, καθώς για άγνωστο λόγο τον τελευταίο χρόνο φαίνεται να υπάρχει εκεί έλλειψη.
Στις αρχές Φεβρουαρίου, δανέζικο αεροσκάφος της Frontex εντόπισε ένα ταχύπλοο βόρεια της Κέρκυρας. Ενημερώθηκε η ελληνική ακτοφυλακή και ξεκίνησε κινηματογραφική καταδίωξη, που καταγράφηκε σε βίντεο. Οι διακινητές οδήγησαν το σκάφος πίσω στις αλβανικές ακτές, προσάραξαν σε βραχώδες σημείο και εξαφανίστηκαν. Κατά τη διάρκεια της καταδίωξης, έπεσαν πυροβολισμοί, ενώ οι λαθρέμποροι πετούσαν στη θάλασσα δέματα με ναρκωτικά. Την επόμενη μέρα συλλέχθηκαν από τη θάλασσα δέματα κάνναβης βάρους περίπου δύο τόνων. Δεν ήταν αυτό το πιο εντυπωσιακό περιστατικό. Στο παρελθόν έχει διαπιστωθεί ότι αλβανική φούντα διακινείται σε Ελλάδα και Ιταλία ακόμη και με μονοκινητήρια αεροπλάνα.
Στο μεταξύ στην Αλβανία οι κορώνες της κυβέρνησης περί «κήρυξης πολέμου στο καρτέλ» προκαλούν αμηχανία. Η Αλβανία ως πηγή κάνναβης συναγωνίζεται την Κολομβία, την Τζαμάικα, την Ολλανδία και την Παραγουάη. Τα τελευταία χρόνια κατάσχονται σταθερά κάθε χρόνο ποσότητες κοντά στους δέκα τόνους, που μάλλον αποτελεί «σταγόνα στον ωκεανό». Μέχρι τη μεγάλη επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων στο χωριό Λαζαράτι, την άνοιξη του 2014, που κατέληξε σε πολυήμερη «μάχη» και δεκάδες συλλήψεις, εκτιμάται ότι στον αλβανικό Νότο παράγονταν ετησίως 900 τόνοι κάνναβης, αποφέροντας τζίρο 4,5 δισ. ευρώ. Το Λαζαράτι διαλύθηκε, ωστόσο προκύπτει ότι οι καλλιεργητές διασκορπίστηκαν σε απόμακρες ορεινές περιοχές σε όλη τη χώρα.
Ο πόλεμος κατά της κάνναβης συνδέεται με την ευρωπαϊκή ένταξη της Αλβανίας, που φαίνεται ωστόσο να απομακρύνεται. Στην έκθεση προόδου της ΕΕ τον Νοέμβριο του 2016 αναφέρεται: «Η αστυνομία και η εισαγγελία δεν μπορούν να ταυτοποιήσουν τις εγκληματικές ομάδες πίσω από την καλλιέργεια και τη διακίνηση των ναρκωτικών και σπάνια διασφαλίζεται η αποτελεσματική δικαστική συνέχεια».
Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι πολεμά την κάνναβη, την ίδια ώρα τα «μεγάλα ψάρια» φαίνεται ότι δεν πιάνονται από τα ραντάρ του Νόμου. Τον Μάιο του 2016 εξαρθρώθηκε από τις ελληνικές αρχές πανευρωπαϊκό δίκτυο, με τη σύλληψη Αλβανών και Ελλήνων στη Ζάκυνθο και την κατάσχεση 670 κιλών ναρκωτικών. Κεντρικός κατηγορούμενος θεωρήθηκε ο 45χρονος Κλεμέντ Μπ., επιχειρηματίας και πρώην διευθυντής των Υπηρεσιών Μεταφορών στους Αγίους Σαράντα, ο οποίος όμως διαφεύγει. Πρόσφατα, ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης Ιλί Μανιάνι σε συνέντευξή του για την υπόθεση άφησε αιχμές για διαφθορά στην αλβανική Αστυνομία. Την επομένη αποπέμφθηκε, γεγονός που προκαλεί πολιτική κρίση στη γειτονική χώρα.
ΠΗΓΗ: https://www.vice.com/gr/article/h-albanikh-foynta-perna-sthn-ellada-me-ayta-ta-moylaria
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου