Ερντογάν και Πούτιν επαναφέρουν τον «εφιάλτη» του πυρηνικού εργοστασίου στο Ακουγιού
Τα σχέδια κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream και του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο «Ακουγιού», επιστρέφουν στην κανονική τους ροή και υλοποιούνται όλο και με πιο ταχείς ρυθμούς, δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την διάρκεια της συνάντησης του με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Αλλωστε πρόκειται για έργο που εύλογα ανησυχεί την Αθήνα, δεδομένου ότι αν υλοποιηθεί η Τουρκία εισέρχεται στο «κλαμπ» των χωρών που χρησιμοποιούν την πυρηνική ενέργεια, με ότι θα μπορούσε αυτό να σημαίνει για το μέλλον...
Όσον αφορά τα δύο αυτά έργα «η συνεργασία μας επιστρέφει στην κανονική της ροή και αναπτύσσεται όλο και πιο πολύ», δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος.
Αναφερόμενος ειδικά στις σχέσεις των δύο χωρών που έχουν διαμορφωθεί στον ενεργειακό τομέα, είπε πως «το πρόσφατο παγκόσμιο ενεργειακό συνέδριο (που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη), ήταν πολύ γόνιμο από την άποψη της επανενεργοποιήσης των επαφών μας» και επεσήμανε ότι μεταξύ των δύο χωρών «στον ενεργειακό τομέα δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορετικές αναγνώσεις, και όσον αφορά στο φυσικό αέριο και στους άλλους τομείς».
Όπως επανειλημμένα έχει καταγγελθεί από διεθνώς αναγνωρισμένους φορείς και ΜΜΕ η κατασκευή της συγκεκριμένης μονάδας και μάλιστα δεδομένων των εκρήξεων στα πυρηνικά εργοστάσια της προηγμένης τεχνολογικά Ιαπωνίας, υποθηκεύει το μέλλον του περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής - συμπεριλαμβανομένων της Κύπρου και της Ελλάδας- αφού η κατασκευή των αντιδραστήρων συνολικής ισχύος 1.600 μεγαβάτ αποφασίσθηκε και δρομολογήθηκε να κατασκευασθεί κυριολεκτικά πάνω σε ένα ενεργό σεισμικό ρήγμα.
Υπάρχει 50% πιθανότητα να εκδηλωθεί ένας σεισμός 7 Ρίχτερ σε ακτίνα 100 χιλιομέτρων από τον Κόλπο Ακούγιου μέσα στα επόμενα 40 χρόνια, αναφέρουν παλαιότερα ρεπορτάζ.
Ιδού μερικά δεδομένα: Το 1872, ένα σεισμός 7,5 Ρίχτερ συγκλόνισε την περιοχή. Και το 1998 ένας άλλος ισχυρός σεισμός σάρωσε τα Άδανα, 136 χιλιόμετρα ανατολικά του κόλπου του Ακούγιου. Μόλις 25 χιλιόμετρα από το Ακούγιου υπάρχει επίσης το ρήγμα Ecemis, ένα ρήγμα εξαιρετικά ενεργό, με ισχυρούς σεισμούς μόλις το 1991.
ΠΗΓΗ: http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26515&subid=2&pubid=114546195
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου