Τετάρτη 12 Απριλίου 2017

Η Λευκωσία ανακοίνωσε την έναρξη σεισμογραφικών ερευνών στην Κυπριακή ΑΟΖ 

 


Με τη NAVTEX 136/17 η Κύπρος αναγγέλλει την έναρξη σεισμογραφικών ερευνών από τις 7 Απρίλιου έως τις 15 Αυγούστου 2017 στην ΑΟΖ της Κύπρου από το σκάφος R/V "RAMFORM HYPERION". 
Την έναρξη σεισμογραφικών ερευνών στην Κυπριακή ΑΟΖ στα Οικόπεδα 6, 8, 9 και 11 για τα οποία έχουν παραχωρηθεί αδειες στην κοινοπραξία των ευρωπαϊκών πετρελαϊκών κολοσσών TOTAL/ENI ανακοίνωσε η Κύπρος. 


Με τη NAVTEX 136/17 η Κύπρος αναγγέλλει την έναρξη σεισμογραφικών ερευνών από τις 7 Απρίλιου έως τις 15 Αυγούστου 2017 στην ΑΟΖ της Κύπρου από το σκάφος R/V “RAMFORM HYPERION” για το οποίο ενημερώνει ότι θα βυθίσει καλώδια 14Χ10000 μέτρα και θα συνοδεύεται από βοηθητικά σκάφη. Καλούνται τα περιπλέοντα σκάφη να αποφύγουν να πλεύσουν σε απόσταση μικρότερη των 10 ν.μ. από το συγκεκριμένη ερευνητικό σκάφος. Η έναρξη των σεισμογραφικών ερευνών, λίγες ημέρες μετα την υπογραφή των συμφωνιών για την παραχώρηση αδειών από την Κυπριακή Δημοκρατία στις πετρελαϊκές εταιρίες δείχνει την σπουδή των εταιριών αυτών να έχουν γρηγορά αποτελέσματα και να διαμορφώσουν σαφή εικόνα όχι τόσο για την ύπαρξη (που θεωρείται δεδομένη), αλλά για το μέγεθος των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στα συγκεκριμένα Οικόπεδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ίδια περίοδο από την άλλη πλευρά της γραμμής οριοθέτησης της ΑΟΖ , στην αιγυπτιακή ΑΟΖ που εχει εντοπισθεί το τεράστιο κοίτασμα Zohr η Αίγυπτος συνεχίζει τις έρευνες με το σεισμογραφικό σκάφος RAMFORM TETHY8 . Το γεγονός ότι οι ξένες εταιρίες συνεχίζουν εντατικά τις δραστηριότητες στην Κυπριακή ΑΟΖ, αποτελεί την πιο ισχυρή απάντηση στις απειλές της Τουρκίας η οποία την περασμένη εβδομάδα για μια ακόμη φορά απαίτησε να διακοπεί κάθε δραστηριότητα για την ανεύρεση και εκμετάλλευση φυσικού αερίου στην Κυπριακή ΑΟΖ , υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να εχει λόγο και το ψευδοκράτος, αλλά διεκδικώντας και μέρος της Κυπριακής ΑΟΖ, θεωρώντας ότι δυτικά της Κύπρου υπαρχει μόνο τουρκική και αιγυπτιακή υφαλοκρηπίδα (που οριοθετείται με την μέθοδο της μέσης γραμμής) και τα δικαιώματα της Κύπρου περιορίζονται μόνον εντός των χωρικών υδάτων της των 12 ν.μ.. Ερωτηματικό πάντως παραμένει πως θα αντιδράσει η Αγκυρα, όταν η ζωή αρχίσει να ξαναβρίσκει τους κανονικούς ρυθμούς της στην Τουρκία μετα το δημοψήφισμα της Κυριακής και την αναμενόμενη επικράτηση του ΝΑΙ. Υπενθυμίζεται ότι επανειλημμένα η Τουρκία εχει απειλήσει ότι θα λάβει όλα τα «αναγκαία μέτρα» για να προστατεύσει τα συμφέροντα της ,αλλά πλέον οι απειλές δεν στρέφονται μόνο εναντίον της Λευκωσίας αλλά και των χωρών απ’ όπου προέρχονται οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες όπως είναι η Γαλλία ,η Ιταλία και οι ΗΠΑ. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου