Δευτέρα 1 Μαΐου 2017

Κατασκευάστηκε κάμερα που τραβά πέντε τρισεκατομμύρια εικόνες το δευτερόλεπτο

 

Μια σούπερ κάμερα κατασκεύασαν Σουηδοί ερευνητές, η οπόια μπορει να τραβήξει πέντε τρισεκατομμύρια εικόνες ανά δευτερόλεπτο ή μία εικόνα ανά 0,2 τρισεκατομμυριοστά του δευτερολέπτου. Σύμφωνα με τους δημιουργούς της, είναι η ταχύτερη κάμερα αυτή την στιγμή στον κόσμο και χρησιμοποιείται για επιστημονικούς κυρίως σκοπούς, με στόχο να παρατηρήσει τρομερά γρήγορες φυσικές, χημικές, βιολογικές κ.ά. διαδικασίες. 

Ήδη οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν την κάμερα για να παρακολουθήσουν φωτόνια που ταξιδεύουν μια απόσταση όσο το πλάτος ενός φύλλου χαρτιού, μια διαδικασία που διαρκεί περίπου ένα τρισεκατομμυριοστό του δευτερολέπτου (picosecond).

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της πόλης Λουντ, με επικεφαλής τον Ελίας Κρίστενσον, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Light: Science & Applications", ονόμασαν τη νέα τεχνολογία FRAME (Frequency Recognition Algorithm for Multiple Exposures).

Ήδη μια γερμανική εταιρεία αναπτύσσει τη νέα τεχνολογία και αναμένεται σε περίπου δύο χρόνια να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ευρύτερα.

Να σημειωθεί, πως οι πιο γρήγορες κάμερες σήμερα τραβάνε έως 100.000 εικόνες το δευτερόλεπτο, τη μία μετά την άλλη. Αντί για μία εικόνα τη φορά, η νέα κάμερα τραβά πολλαπλές εικόνες ταυτόχρονα και χρησιμοποιεί έναν ειδικό αλγόριθμο για να τις βάλει στη σειρά σε μορφή βίντεο.





ΠΗΓΗ: http://www.sofokleousin.gr/archives/340903.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου