Τετάρτη 10 Μαΐου 2017

«Πράσινο φως» του Τραμπ για τον εξοπλισμό των Κούρδων της Συρίας 

 

Την έγκρισή του σε σχέδιο που προβλέπει τον εξοπλισμό των κουρδικών πολιτοφυλακών στη Συρία φέρεται να έδωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, την Τρίτη.

«Γνωρίζουμε πολύ καλά τις ανησυχίες στον τομέα ασφάλειας που εγείρει η σύμμαχός μας στο ΝΑΤΟ, Τουρκία», τόνισε σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του Πενταγώνου Ντάνα Γουάϊτ, από την Λιθουανία όπου βρίσκεται με τον υπουργό Άμυνας Τζιμ Μάτις.

«Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε τον λαό και την κυβέρνηση της Τουρκίας ότι οι ΗΠΑ είναι δεσμευμένες στην αποτροπή πρόσθετων κινδύνων ασφάλειας και στην προστασία του νατοϊκού μας συμμάχου», σημειώνει η ανακοίνωση.

Την είδηση μετέδωσε νωρίτερα το αμερικανικό δίκτυο NBC News , που επικαλείται δύο αξιωματούχους των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τις συγκεκριμένες πληροφορίες, ένας από τους αξιωματούχους υποστήριξε πως η απόφαση είναι σημαντική, επειδή ουσιαστικά στηρίζει την ιδέα πως η Συριακή Δημοκρατική Δύναμη θα είναι εκείνη που τελικά θα πάει στη Ράκα. Παράλληλα, μία τέτοια απόφαση δείχνει πως οι Κούρδοι της Συρίας έχουν τη στήριξη των ΗΠΑ.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ο Τραμπ και μέλη της κυβέρνησής του συζήτησαν το θέμα το βράδυ της Δευτέρας στον Λευκό Οίκο, με τη συμμετοχή του υπουργού Άμυνας, Τζιμ Μάτις.

Η διαταγή έχει υπογραφεί, ανέφερε αξιωματούχος. Μόλις φτάσει στο Πεντάγωνο, οι ΗΠΑ θα μπορούν να προμηθεύσουν σχετικά γρήγορα τους Κούρδους με όπλα και εξοπλισμό.

Σημειώνεται πως η απόφαση ελήφθη παρά τις πιέσεις της τουρκικής κυβέρνησης περί του αντιθέτου, καθώς είναι γνωστό πως τα σχέδια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «πατούν» στα εδάφη της πολύπαθης Συρίας, όπως και η εναντίωσή του στην όποια ενδυνάμωση των Κούρδων.


ΠΗΓΗ: https://www.thepressproject.gr/article/111151/Prasino-fos-tou-Tramp-gia-ton-eksoplismo-ton-Kourdon-tis-Surias

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου