Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017

Το «κόλπο με τα κόλλυβα» στη Θεσσαλονίκη, μια σπάνια στιγμή ελληνικής διαφθοράς...

 


Πρόκειται για μια απίθανη ιστορία διαφθοράς με στεφάνια κηδειών, αγγελτήρια θανάτου, κεριά και καντήλια. Για μια ιστορία με «κόλλυβα» που κόστισε τελικά πολύ ακριβά σε τρεις πρώην δημοτικούς υπαλλήλους στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι για την πιο μακάβρια υπόθεση οικονομικής τρύπας σε δημοτικό ταμείο.

Η υπόθεση, που προκάλεσε αίσθηση στην έδρα αλλά και το ακροατήριο το μεσημέρι της Τετάρτης στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, αφορούσε το ταμειακό έλλειμμα ύψους 2 εκατ. ευρώ στη Δημοτική Επιχείρηση Τελετών Καλαμαριάς (ΔΕΤΕΚ). Το έλλειμμα φέρεται να δημιουργήθηκε την περίοδο 2002-06. Στο δικαστήριο βρέθηκαν ως κατηγορούμενοι εννέα άτομα, μέλη παλιότερων διοικήσεων της συγκεκριμένης δημοτικής επιχείρησης, ένας πρώην διευθυντής, δύο δημοτικοί υπάλληλοι και μία ιδιώτης. Δικάστηκαν κατά περίπτωση για απιστία, υπεξαίρεση, ηθική αυτουργία και άμεση συνέργεια στις παραπάνω κατηγορίες.

Το «σκάνδαλο με τα κόλλυβα» αποτυπώθηκε σε πόρισμα 150 σελίδων των οικονομικών ελεγκτών. Περιγράφεται, ενδεικτικά, ότι για κάθε άναμμα καντηλιού στα κοιμητήρια της Καλαμαριάς, η αρμόδια υπάλληλος εισέπραττε 15 ευρώ τον μήνα, ποσό το οποίο ορίστηκε αυθαίρετα. Με βάση τα δηλωμένα έσοδα και τις καταστάσεις, οι πολίτες που πλήρωναν το συγκεκριμένο ποσό ανέρχονταν κατά μέσον όρο στους 181 κάθε χρόνο. Στα βιβλία της δημοτικής επιχείρησης, ωστόσο, τα εισπραχθέντα ποσά ήταν πολύ λιγότερα. Υπάρχει και κάτι ακόμη. Οι τάφοι στο κοιμητήριο Καλαμαριάς είναι περίπου 3.400, επομένως ο αριθμός των 181 πελατών φαίνεται πολύ μικρός. «Τα έσοδα από ανάμματα καντηλιών, την επίμαχη πενταετία, εμφανίζονται μειωμένα κατά 110.006,44 ευρώ», σημειώνεται στο πόρισμα.

Αντίθετα, το ποσό που διέθετε η ΔΕΤΕΚ για αγορά ηλιέλαιου για τα καντήλια ήταν δυσανάλογα μεγάλο και μάλλον προδίδει ότι οι πελάτες ήταν περισσότεροι από 181. Ενδεικτικά, το 2006 είχαν αγοραστεί για άναμμα καντηλιών 2,4 τόνοι ηλιέλαιου. «Η προμήθεια γινόταν σε πολύ μεγάλες ποσότητες σε σχέση με τα καντήλια και η τιμή προμήθειας ήταν διπλάσια σε σχέση με τις τιμές εμπορίου», αναφέρει η δικογραφία.

Κεριά και αγγελτήρια κηδειών κόστους 16.956 ευρώ

Αντίστοιχα, για τα κεριά και τις λαμπάδες, φέρεται να διαπιστώθηκε ότι αγοράζονταν πολύ μεγάλες ποσότητες. Υπολογίστηκε ότι για τις 950-1.000 τελετές που διοργάνωνε ετησίως η δημοτική επιχείρηση, χρειάζονταν 1.200-1.500 κιλά κεριού. Ωστόσο, οι προμήθειες αφορούσαν 2.469 κιλά το 2003, 2.930 κιλά το 2004 και 2.238 κιλά το 2005. Παρ' όλα αυτά, στις απογραφές δεν εμφανίζεται μεγάλο απόθεμα. Ενδεικτικά για το 2004, σύμφωνα με τα παραστατικά, έπρεπε να υπήρχε απόθεμα 1.482 κιλών κεριού. Βρέθηκαν μόλις 69 κιλά. «Προκύπτει διαφορά 1.413 κιλά, τα οποία πουλήθηκαν προς 12 ευρώ/κιλό σε άγνωστο αγοραστή χωρίς παραστατικά, ζημιώνοντας 16.956 ευρώ την επιχείρηση», σημειώνεται στο κατηγορητήριο.

Αναφορικά με τα αγγελτήρια κηδειών και μνημόσυνων, στη δικογραφία περιλαμβάνεται κατάθεση δημοτικού υπαλλήλου, ο οποίος σημειώνει ότι «τυπώνονταν από συγκεκριμένο ιδιώτη τυπογράφο, που πληρωνόταν από την επιχείρηση χωρίς να εκδώσει τιμολόγια για περίπου δέκα χρόνια».

Προβληματικά φέρεται να ήταν και τα στοιχεία που αφορούν στην αγορά στεφανιών για τις κηδείες. Τα πρώτα χρόνια, η δημοτική επιχείρηση είχε υπογράψει σύμβαση με ανθοπώλη. Στα βιβλία φαίνεται ότι το 2002 διατέθηκαν μόλις 65 στεφάνια (από 30-50 ευρώ), το 2003 διατέθηκαν 49 στεφάνια και το 2004 διατέθηκαν 50 στεφάνια. Εκείνη τη χρονιά, ωστόσο, απομακρύνθηκε ο αρμόδιος δημοτικός υπάλληλος και λύθηκε η σύμβαση με τον συγκεκριμένο ανθοπώλη. Έτσι, δηλώθηκαν 509 στεφάνια το 2005, 2.338 το 2006, 2.167 το 2007 και 2.397 το 2008, αριθμοί που φαίνεται ότι προσεγγίζουν περισσότερο την πραγματικότητα, σύμφωνα πάντα με το πόρισμα των οικονομικών επιθεωρητών. «Τα απολεσθέντα έσοδα από την απόκρυψη στεφανιών ανήλθαν σε 128.234,60 ευρώ», σημειώνεται.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων που εξέτασε την υπόθεση, έκρινε ενόχους τρεις από τους εννέα κατηγορούμενους. Ο πρώτος εξ αυτών διετέλεσε πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΤΕΚ και τιμωρήθηκε με φυλάκιση τεσσάρων ετών (εξαγοράσιμη προς πέντε ευρώ την ημέρα). Ο δεύτερος, πρώην διευθυντής, τιμωρήθηκε με κάθειρξη οκτώ ετών, ενώ στον τρίτο, πρώην ταμία, επιβλήθηκε η μεγαλύτερη ποινή, κάθειρξη 11 ετών. Ωστόσο, αφέθηκαν ελεύθεροι μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό, υπό τον όρο καταβολής εγγύησης 3.000 ευρώ. Επιθεωρήτρια που εξετάστηκε ως μάρτυρας, έκανε λόγο για «κλοπή στο δημοτικό ταμείο», ενώ αντίθετα οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τις πράξεις τους.


ΠΗΓΗ: https://www.vice.com/gr/article/xwzvjq/to-kolpo-me-ta-kollyba-sth-8essalonikh-paramenei-mia-spania-stigmh-ellhnikhs-diaf8oras

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου