Παρασκευή 7 Ιουλίου 2017

Κυπριακή ρελάνς στις τουρκικές απειλές, με έρευνες στην ΑΟΖ

 

Την ώρα που οι διαπραγματεύσεις στο Crans-Montana οδηγούνται σε αδιέξοδο, η κυπριακή ηγεσία αποδεικνύει εμπράκτως ότι δεν… «μασάει» με τις τουρκικές απειλές, ούτε πέφτει στην παγίδα που έστησε μεθοδικά ο – υποτιθέμενος - "διαμεσολαβητής" του ΟΗΕ Εσπεν Άϊντε. 


Προχωράει κανονικά τις έρευνες  για υδρογονάνθρακες στην ΑΟΖ της Μεγαλονήσου, αγνοώντας  τις απειλές της Αγκυρας και τις εκ του πονηρού συστάσεις-προειδοποιήσεις του κ. Άϊντε «να μη διαταραχθεί το καλό κλίμα των συνομιλιών».

Η Λευκωσία εξέδωσε μάλιστα οδηγία προς ναυτιλομένους (NAVTEX), προαναγγέλλοντας ότι από τις 7 μέχρι τις 22 Ιουλίου θα διεξαχθούν σεισμικές έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ, στην περιοχή των Οικοπέδων 6, 10 και 11, νότια του νησιού.

Η κίνηση αυτή αποτελεί σαφές μήνυμα ότι ανεξάρτητα από την πορεία των συνομιλιών, οι εκβιασμοί των μεσολαβητών και οι απειλές της Τουρκίας δεν θα εμποδίσουν την υλοποίηση του ενεργειακού σχεδιασμού της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη διεξαγωγή των προγραμματισμένων ερευνών.

Η Λευκωσία είχε προετοιμασθεί από καιρό για αυτή την αντίδραση, γνωρίζοντας ότι ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Εσπεν Άϊντε κωλυσιεργούσε σκοπίμως και παρέτεινε τις προετοιμασίες της διάσκεψης, προκειμένου να συμπέσει χρονικά με τις προγραμματισμένες έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ. Επεδίωκε έτσι να αναγκάσει τη Λευκωσία να παγώσει τις έρευνες,  προκειμένου να αποφύγει εντάσεις και να μην τορπιλίσει τις συνομιλίες.

Επισημαίνεται ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου  συνέδεσε τη στάση της Τουρκίας  με το θέμα των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ η Άγκυρα έχει απειλήσει με «λήψη μέτρων, προκειμένου να προστατεύσει τα συμφέροντα της» στην ανατολική Μεσόγειο.

Η Τουρκία επιδιώκει ουσιαστικά να αναγκάσει την ελληνοκυπριακή ηγεσία σε υποχωρήσεις και σε διαλλακτική στάση, υπό το φόβο ναυαγίου στις συνομιλίες και νέων εντάσεων στην ανατολική Μεσόγειο.


ΠΗΓΗ: http://www.sofokleousin.gr/archives/348291.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου