Κυριακή 2 Ιουλίου 2017

Υπάρχει τρόπος να νικήσουμε τα ρομπότ;

 


Θα κλέψουν τα ρομπότ τις δουλειές μας; Πώς θα επηρεάσει η αυτοματοποίηση το παγκόσμιο εργατικό δυναμικό και την οικονομία;

Για να μάθει περισσότερα, το Fortune ρώτησε έξι ειδικούς να πουν πώς η αυτοματοποίηση θα επηρεάσει την κοινωνία.

«Το πρόβλημα είναι σύνθετο και δεν πρέπει να υποθέσουμε ότι είναι μια δυαδική κατάσταση. Δεν είναι απλώς ότι θα χαθούν θέσεις εργασίας κι ότι τα ρομπότ αποκτούν το πάνω χέρι. Είναι πολύ πιο σύνθετο».

Amy Webb, Ιδρύτρια, Future Today Institute

«Πώς δημιουργούμε μια νοοτροπία συνεχούς μάθησης; Αυτή είναι η πρόκληση που βλέπω με όλο αυτό. Είναι πολύ εύκολο να αλλάξεις την καριέρα σου όταν είσαι στα 22. Είναι δύσκολο να το κάνεις αυτό στη μέση της καριέρας. Το κόστος της μετάβασης είναι πολύ υψηλό».

Bret Taylor, CEO, Quip.

«Πρέπει να διατηρήσουμε τις δεξιότητες που αφορούν τις κοινωνικές σχέσεις. Πήγα σ’ ένα αυτοματοποιημένο εστιατόριο αυτοεξυπηρέτησης και ένιωσα τόσο άδεια όταν έφυγα. Οι άνθρωποι είμαστε προγραμματισμένοι να θέλουμε σχέσεις – το χαμόγελο, τη σύνδεση».

Leighanne Levensaler, Αντιπρόεδρος εταιρικής στρατηγικής, Workday

«Οι περισσότεροι από μας δεν διαθέτουμε τον απαραίτητο χρόνο αναστοχασμού που μας επιτρέπει να είμαστε καινοτόμοι και δημιουργικοί. Έχουμε καταστρέψει την ικανότητά μας να ξεπεράσουμε τους υπολογιστές. Και οι υπολογιστές θα είναι πάντα πιο ικανοί από εμάς».

Lynda Gratton, Καθηγήτρια, London Business School

«Υπάρχει τεράστια ανάγκη να αυξηθεί η παραγωγικότητα σε όλο τον κόσμο, εξαιτίας της γήρανσης του πληθυσμού. Το μισό της οικονομικής ανάπτυξης έχει προκύψει από την αύξηση του αριθμού των εργαζομένων: οι γυναίκες αποκτούν πρόσβαση στην εργασία, ο πληθυσμός αυξάνεται. Άρα, πρέπει να αυξήσουμε την παραγωγή, και ένας τρόπος είναι να έχουμε τα ρομπότ να το κάνει. Τα ρομπότ έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν την παραγωγικότητά μας».

Michael Chui, Εταίρος, McKinsey Global Institute

«Κυριαρχεί η υπόθεση ότι το δίλημμα θα είναι άνθρωποι ή ρομπότ, όλα ή τίποτα. Η εμπειρία μου δείχνει ότι δεν λειτουργούν έτσι τα πράγματα. Η τάση αυτοματοποίησης αφορά ένα μέρος της δουλειάς, αλλά όχι ολόκληρη τη δουλειά. Αφορά τη μονότονη χειρωνακτική εργασία – κανένας που την κάνει δεν την απολαμβάνει. Η τεχνολογία αντικαθιστά και δημιουργεί. Αντικαθιστά τη χειρωνακτική εργασία και δημιουργεί νέες ευκαιρίες – νέα καθήκοντα, αν θέλετε. Και η παραγωγικότητα δημιουργεί ανάπτυξη, η οποία δημιουργεί νέα είδη εργασίας. Είναι ένας ενάρετος κύκλος.

John Donahoe, Διευθύνων σύμβουλος, ServiceNoe


ΠΗΓΗ: http://www.fortunegreece.com/article/iparchi-tropos-na-nikisoume-ta-rompot/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου