Τετάρτη 19 Ιουλίου 2017

Σαχάμα: μια φυλακή για τους συγγενείς των μαχητών του ISIS

 

   Ο καταυλισμός της Σαχάμα την 17η Ιουνίου. Φωτογραφία: Sebastian Castelier

Ο προσφυγικός καταυλισμός της Σαχάμα στο βόρειο Ιράκ είναι διαφορετικός από όλους τους άλλους. Όταν οι πρόσφυγες, οι περισσότεροι από τους οποίους προέρχονται από την περιφέρεια του Σιρκάτ, περί τα 100 χιλιόμετρα δυτικά της Μοσούλης, φτάνουν εκεί, υποχρεούνται όλοι να αφήσουν τα κινητά τους τηλέφωνα και τα διαβατήρια ή τις ταυτότητες τους ενώ μόνον όσοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας μπορούν  να εγκαταλείψουν τους χώρους του καταυλισμού. 

Αλλά ούτε σε νοσοκομείο της πόλης Τικρίτ είναι καλοδεχούμενοι οι «φιλοξενούμενοι» της Σαχάμα. Και, όπως αναφέρει το γαλλικό εβδομαδιαίο περιοδικό Les Inrockuptibles, κανένας από τους πρόσφυγες δεν έφτασε έως εκεί με δική του πρωτοβουλία.



Στην πραγματικότητα, οι άνδρες, οι γυναίκες και τα παιδιά που διαμένουν ή μάλλον κρατούνται σ΄αυτόν τον ιδιότυπο καταυλισμό (τουλάχιστον 125 οικογένειες) είναι συγγενείς των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. Τον περασμένο Σεπτέμβριο η περιοχή του Σιρκάτ πέρασε πάλι στον έλεγχο του ιρακινού στρατού και καθώς, με βάση ένα διάταγμα που  προβλέπει τη σύλληψη όλων όσοι είχαν ή έχουν επαφές με τους μαχητές του ISIS, μέλη των Μονάδων Λαϊκής Κινητοποίησης που μάχονται στο πλευρό των τακτικών δυνάμεων του ιρακινού στρατού κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης, ανέλαβαν το δύσκολο έργο της εκκαθάρισης της περιοχής από τους συγγενείς αλλά και τους συμπαθούντες των υπηκόων του αυτοαποκαλούμενου ισλαμικού χαλιφάτου.



Μιλώντας στη δημοσιογράφο του γαλλικού περιοδικού αφότου επισκέφτηκε το κέντρο κράτησης, η Μπέλκις Γουίλι από το Human Rights Watch δήλωσε ξεκάθαρα πως «η αναγκαστική μετεγκατάσταση άμαχων πολιτών αποτελεί έγκλημα πολέμου». Όσον αφορά τις παντρεμένες με τζιχαντιστές γυναίκες που κρατούνται εκεί, οι ιρακινές Αρχές προσφέρουν μια διέξοδο: το διαζύγιο. «Εάν όμως το κάνω αυτό και μετά επιστρέψει ο σύζυγός μου, θα με σκοτώσει», προσδιόρισε η 27χρονη Καουζχάρ Γιουσίφ. Επικεφαλής του καταυλισμού είναι μια γυναίκα, η Ουαχίντα Μοχαμάντ Αλ Τζουμάιλι στην οποία λογοδοτούν 180 άνδρες. Τόσο οι συγγενείς της όσο και τα σκυλιά, ακόμα και οι κότες της, σφαγιάστηκαν από τους άνδρες του (περισσότερο ζωντανού παρά νεκρού) Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι.



ΠΗΓΗ: http://www.protagon.gr
 https://www.hrw.org/news/2017/03/05/iraq-displacement-detention-suspected-isis-families

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου