Τετάρτη 16 Αυγούστου 2017

Μια μελέτη δείχνει πώς έτρωγαν πραγματικά οι άνθρωποι των σπηλαίων.

 

Οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές της paleo diet πιστεύουν ότι οι αμυλούχοι υδατάνθρακες είναι τοξικοί. Όπως ισχυρίζονται, οι πρόγονοί μας δεν είχαν τέτοιες γεωργικές τροφές. Έτρωγαν μόνο κρέατα, καρπούς, σπόρους και λαχανικά. Ωστόσο, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα βρίσκει μια πιο στρογγυλεμένη εκδοχή της παλιολιθικής διατροφής, η οποία περιλαμβάνει τόσο κρέατα όσο και αμυλούχους σπόρους - και τα δύο ωμά. Οι άνθρωποι των σπηλαίων έτρωγαν και έντομα.

Η ανακάλυψη ήρθε από το Πανεπιστήμιο του York, όταν ένα τρίο επιστημόνων πήγε έναν σκελετό 1,2 εκατομμυρίων ετών στον οδοντίατρο. Το δείγμα βρέθηκε απολιθωμένο στις ασβεστολιθικές σπηλιές της βόρειας Ισπανίας και οι επιστήμονες εξήγαγαν «μικροφυτρώματα» από τα δόντια του. Εντόπισαν ακατέργαστο ζωϊκό ιστό, έντομα, γύρη και χόρτα. Οι ερευνητές βρήκαν επίσης κάτι το οποίο θα μπορούσε να αποτελεί θραύσμα οδοντογλυφίδας, το οποίο ήταν σφηνωμένο στα δόντια του σκελετού (πιθανώς για τα ενοχλητικά πόδια των σκαθαριών).

Αυτού του είδους τα άμυλα ήταν πιθανόν κρίσιμα για την ανάπτυξη του προϊστορικού ανθρώπου, λέει η συγγραφέας της μελέτης Karen Hardy. «Αυτό έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη εξέλιξη», προσθέτει. «Οι πρώιμοι άνθρωποι σίγουρα έτρωγαν υδατάνθρακες, οι οποίοι ήταν απαραίτητοι για να μπορέσουν να αναπτυχθούν εγκεφαλικά».

Το γεγονός ότι το φαγητό δεν ήταν μαγειρεμένο είναι επίσης μια έκπληξη. Οι περισσότεροι ειδικοί πιστεύουν ότι οι πρώτοι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν φωτιά πριν από 1,8 εκατομμύρια χρόνια, λέει η Hardy. Αλλά τα πρώτα πραγματικά παραδείγματα εντοπίζονται μόνο πριν από περίπου 800.000 χρόνια, στην Ισπανία και το Ισραήλ. Οι ερευνητές, όμως, δεν βρήκαν κανένα σημάδι απόχρωσης στα φαγητά ούτε υπολείμματα κάρβουνου ή άλλης ύλης στο απολιθωμένο σώμα, που θα έδειχνε κάποια σχέση με τη φωτιά.

Το ερώτημα σχετικά με το πότε ο άνθρωπος άρχισε να προετοιμάζει μαγειρεμένα τρόφιμα είναι σημαντικό για την κατανόηση της εξελικτικής ιστορίας μας. «Οι μαγειρεμένοι υδατάνθρακες παρέχουν ακόμη μεγαλύτερη ενέργεια», λέει ο Hardy, «Και το μαγείρεμα βοήθησε το αυξανόμενο μέγεθος του εγκεφάλου μας να αναπτυχθεί ακόμα γρηγορότερα». Περαιτέρω, σημειώνει ότι η σιαλική αμυλάση, ένα ένζυμο που βοηθά στην πέψη υδατανθράκων, πιθανότατα εξελίχθηκε παράλληλα με το μαγείρεμα.


ΠΗΓΗ: https://www.vice.com/gr/article/zmmvg4/agaphtoi-crossfitades-h-pragmatikh-palaioli8ikh-diatrofh-perilambanei-amylo-kai-entoma

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου