Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017

Το άρθρο 155 του ισπανικού συντάγματος απειλεί με ...στρατιωτικό νόμο την Καταλονία 



Κατηγορηματικά διαφωνεί η ηγεσία των ισπανών Σοσιαλιστών με την ενεργοποίηση μιας διάταξης του ισπανικού συντάγματος η οποία δίνει τη δυνατότητα να επιβληθεί «γύψος» σε μια περιφέρεια, στην περίπτωση που απειληθεί η ακεραιότητα της χώρας -όπως συμβαίνει σήμερα με την Καταλονία.

Καθώς απομένουν λιγότερες από δύο εβδομάδες μέχρι το επίμαχο δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου, το οποίο απορρίπτουν τόσο το Λαϊκό όσο και το Σοσιαλιστικό Κόμμα, ο ηγέτης του δεύτερου, Pedro Sanchez, διεμήνυσε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι το κόμμα του δεν θα δώσει το πράσινο φως για τη χρήση του Άρθρου 155, φοβούμενο ότι μπορεί να επιφέρει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα.

«Δεν θα αποτελεί ποτέ κατάλληλη λύση και δεν θα το στηρίξουμε ποτέ», δήλωσε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του PSOE, Margarita Robles. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος της εκτελεστικής γραμματείας του κόμματος, Oscar Puente, ισχυρίστηκε ότι η χρήση του συγκεκριμένου άρθρου ενδέχεται να αποδειχθεί «αιματοβαμμένη» -υπονοώντας ότι μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε εμφύλια σύρραξη, καθώς ουσιαστικά θα επιβληθεί μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με δυνατότητα χρήσης ακόμη και του στρατού.

Ιδού τι προβλέπει, ακριβώς, το Άρθρο 55 του ισπανικού συντάγματος:

«Στην περίπτωση που μια αυτόνομη περιφέρεια (κοινότητα) δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της όπως αυτές απορρέουν από το σύνταγμα και τους άλλους νόμους ή ενεργεί κατά τρόπο ο οποίος υποσκάπτει σοβαρά το γενικό συμφέρον της Ισπανίας, η κυβέρνηση, με αίτημά της προς τον πρόεδρο της αυτόνομης περιφέρειας και με έγκριση της απόλυτης πλειοψηφίας της Γερουσίας, μπορεί να λάβει τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να υποχρεώσει την περιφέρεια με τις παραπάνω υποχρεώσεις ή να προστατεύσει το γενικό συμφέρον.

Για την εκτέλεση των μέτρων που προβλέπονται στην παραπάνω παράγραφο, η κυβέρνηση δύναται να δώσει σχετικές οδηγίες προς όλες τις αρχές των αυτόνομων περιοχών».


ΠΗΓΗ: amunanet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου