Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017

Με εντολή βασιλιά θα επιτρέπεται η οδήγηση στις γυναίκες στη Σαουδική Αραβία

 


Διάταγμα που επιτρέπει στις γυναίκες να οδηγούν εξέδωσε ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας, σύμφωνα με δημοσιεύματα των τοπικών Μέσων Ενημέρωσης.

Η εντολή που εκδόθηκε από τον Σαλμάν Μπιν Αμπντουλάζι Αλ Σαουτ, ανέτρεψε μια μακρόχρονη πολιτική, που είχε γίνει ένα ισχυρό σύμβολο της καταπίεσης. Το συντηρητικό βασίλειο ήταν μέχρι σήμερα η μόνη χώρα στην οποία απαγορευόταν η οδήγηση από τις γυναίκες.

Η κίνηση ανακοινώθηκε στην τηλεόραση, αλλά και από το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας. Τις επόμενες 30 ημέρες θα ανακοινωθούν οι πρακτικές λεπτομέρειες του διατάγματος, ενώ η πλήρη εφαρμογή της εντολής του βασιλιά θα αρχίσει να ισχύει από τον Ιούνιο του 2018.


Μουφτής: Οι γυναίκες που οδηγούν εκτίθενται στον Σατανά!

Ο μεγάλος μουφτής της Σαουδικής Αραβίας επιμένει στην απαγόρευση της οδήγησης από τις γυναίκες με την δικαιολογία ότι τις εκθέτει στο κακό.

Μία από τις πιο ισχυρές φωνές μέσα στην Σαουδική Αραβία, ο υπερσυντηρητικός μουφτής Αμπντουλ Αζίζ Μπιν Αμπντουλάχ δήλωσε σε ομιλία στο μεγαλύτερο θρησκευτικό κανάλι της χώρας ότι οι γυναίκες θα πρέπει να συνεχίσουν να μην οδηγούν στην χώρα, καθώς αυτού του είδους η δραστηριότητα τις εκθέτει στον Σατανά!

Ο ίδιος επισήμανε επίσης ότι οι άνδρες με «αδύναμο πνεύμα» και «εμμονή με τις γυναίκες» θα μπορούσαν να προκαλέσουν κακό σε γυναίκες οδηγούς. Ενώ τέλος υποστηρίζοντας με σοβαρά επιχειρήματα την θέση του επικαλέστηκε το ότι αν οι γυναίκες οδηγούν ασυνόδευτες τα μέλη των οικογενειών τους και οι άνδρες τους δεν θα γνωρίζουν που βρίσκονται.

Τα δικαιώματα των γυναικών είναι εδώ και δεκαετίες ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα θέματα στην υπερσυντηρητική ισλαμική χώρα. Αν και η οδήγηση δεν είναι τεχνικά παράνομη για τις γυναίκες, στην ουσία απαγορεύεται, καθώς απαιτείται μία τοπική άδεια για να μπορεί να γίνει αυτό, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει για γυναίκα οδηγό.

Μάλιστα η ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών στην Σαουδική Αραβία Λουτζάν αλ-Χατθλούλ καταδικάστηκε σε 10 εβδομάδες ποινή φυλάκισης, επειδή αψήφησε την απαγόρευση και οδήγησε από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προς την Σαουδική Αραβία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Πάντως το καθεστώς για τις γυναίκες τα τελευταία δυο-τρία χρόνια έχει γίνει κάπως πιο χαλαρό, καθώς τον περασμένο Δεκέμβριο οι γυναίκες ψήφισαν για πρώτη φορά, σε δημοτικές εκλογές. Ενώ και το καθεστώς επιτρέπει πλέον στους διαζευγμένους συζύγους ή τις χήρες γυναίκες να μπορούν να πάρους τις ταυτότητες των παιδιών τους στην κατοχή τους, ώστε να μπορούν να εγγραφούν στα σχολεία και τις υπηρεσίες υγείας, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ωστόσο, η μακροχρόνια κηδεμονία των ανδρών στην χώρα συνεχίζει αμείωτη, απαγορεύοντας στις γυναίκες να παντρεύονται ελεύθερα, να ταξιδεύουν, να προχωρούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ή να αποκτήσουν διαβατήριο χωρίς την άδεια ενός άνδρα συγγενή ή κηδεμόνα.

Ο μεγάλος Μουφτής ήταν ανέκαθεν μία φωνή από τα βάθη του πιο συντηρητικού Ισλάμ καθώς πρόσφατα ήταν αυτός που απαγόρευσε το σκάκι στην Σαουδική Αραβία ως παιχνίδι που δείχνει «την εχθρότητα και το μίσος», ενώ υποστήριξε ότι το Twitter και όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι «πηγή όλων των κακών και φέρνουν την καταστροφή»!


ΠΗΓΗ: http://www.newsbeast.gr/world/arthro/2857482/me-entoli-vasilia-epitrepete-i-odigisi-stis-ginekes-sti-saoudiki-aravia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου