Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2017

 Ισπανία: Οι αρχές κατέσχεσαν προεκλογικά φυλλάδια του δημοψηφίσματος στην Καταλονία 



Οι ισπανικές αρχές συνέχισαν χθες Κυριακή τις προσπάθειες να εμποδίσουν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία στην Καταλονία, προχωρώντας σε μαζικές κατασχέσεις έντυπου προωθητικού υλικού, την ώρα ο επικεφαλής εισαγγελέας δήλωσε ότι το ενδεχόμενο φυλάκισης του ηγέτη της αυτόνομης κοινότητας δεν μπορεί να αποκλειστεί.


Κατά τη διάρκεια μιας εφόδου που πραγματοποίησε σε μια αποθήκη στη Βαρκελώνη, η ισπανική πολιτοφυλακή κατέσχεσε 1,3 εκατομμύρια φυλλάδια και άλλα προεκλογικά έντυπα υπέρ του επικείμενου δημοψηφίσματος.

Μεταξύ τους περιλαμβάνονταν 700.000 φυλλάδια και 130.000 αφίσες όπου αναγράφονταν συνθήματα υπέρ της στήριξης της ανεξαρτησίας της Καταλονίας. Επιπλέον, 370.000 αφίσες με το λογότυπο της κυβέρνησης της Καταλονίας που αναφέρονταν στη διαδικασία του δημοψηφίσματος και 138.000 αφίσες όπου αναγραφόταν το σύνθημα «Ναι, απαλλαχθείτε από αυτούς» και περιελάμβανε τις φωτογραφίες του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι και του Ισπανού βασιλιά Φελίπε.

Η κυβέρνηση της αυτόνομης κοινότητας στη βορειοανατολική Ισπανία έχει προγραμματίσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος την 1η Οκτωβρίου, όπου στους ψηφοφόρους θα τίθεται το ερώτημα εάν τάσσονται υπέρ της απόσχισης από την Ισπανία. Την όλη διαδικασία η Μαδρίτη έχει χαρακτηρίσει παράνομη.

Την ίδια ώρα, σε ερώτημα που του τέθηκε σχετικά με το ενδεχόμενο να συλληφθεί ο επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης Κάρλες Πουτζδεμόν εάν οι προετοιμασίες για το δημοψήφισμα συνεχιστούν, ο εισαγγελέας Χοσέ Μανουέλ Μάζα απάντησε:

«Θα μπορούσαμε να το εξετάσουμε αυτό το ενδεχόμενο διότι πρωταρχικός στόχος μας είναι να εμποδίσουμε τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος».

«Δεν θα απέκλεια τελείως την επιλογή της επιβολής της ποινής της φυλάκισης.. Θα μπορούσε να συμβεί υπό ορισμένες προϋποθέσεις» τόνισε στη συνέντευξή που παραχώρησε στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας El Mundo.

Περισσότεροι από 700 δήμαρχοι της Καταλονίας, από τους συνολικά 948, στηρίζουν το δημοψήφισμα


Συγκέντρωση υπέρ της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, πραγματοποίησαν περισσότεροι από 700 δήμαρχοι της ισπανικής περιφέρειας, από τους συνολικά 948, παρά τις δικαστικές διώξεις εναντίον τους, φωνάζοντας συνθήματα όπως «εμείς θα ψηφίσουμε» και «ανεξαρτησία». Μέ άλλα λόγια, πάνω από τα δύο τρίτα των Καταλανών δημάρχων τάσσονται υπέρ του δημοψηφίσματος, με τη δέσμευση να ανοίξουν τα κτίρια των δήμων για την ψηφοφορία που έχει οριστεί για την 1η Οκτωβρίου.

Την ίδια στιγμή, η ισπανική κυβέρνηση τονίζει ότι θα εμποδίσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, το οποίο έχει ήδη κριθεί αντισυνταγματικό.

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης στην έδρα της τοπικής κυβέρνησης, οι δήμαρχοι έψαλλαν τον καταλανικό ύμνο, ενώ παράλληλα ένα πλήθος διαδηλωτών, έξω από το κτίριο, τους ενθάρρυνε, φωνάζοντας «είμαστε μαζί σας».

Την Τετάρτη, οι ισπανικές εισαγγελικές αρχές διέταξαν τους εισαγγελείς της Καταλονίας να κλητεύσουν τους δημάρχους που σκοπεύουν να συνεργαστούν «στην οργάνωση της παράνομης ψηφοφορίας», για να προβούν σε διώξεις εναντίον τους.

Ο πρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης, Κάρλες Πουτζεμόντ, ο οποίος συναντήθηκε σήμερα με τους δημάρχους, απάντησε στις «απειλές» της κυβέρνησης του Μαριάνο Ραχόι, τονίζοντας: «Μην υποτιμάτε τη δύναμη του λαού της Καταλωνίας». Ομοίως, την Παρασκευή, ο Ραχόι, απευθυνόμενος στους αυτονομιστές, είχε πει: «Μην υποτιμάτε τη δύναμη της ισπανικής δημοκρατίας. Το κράτος δικαίου λειτουργεί».


ΠΗΓΗ: http://www.zougla.gr/kosmos/article/ispania-i-arxes-katasxesan-proeklogika-filadia-tou-dimopsifismatos-stin-katalonia
http://www.kathimerini.gr/926967/article/epikairothta/kosmos/katalwnia-perissoteroi-apo-700-dhmarxoi-apo-toys-synolika-948-sthrizoyn-to-dhmoyhfisma

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου