Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017

Μπαρζανί κατά πάντων… μήπως “τα έπιανε” όμως ο Κούρδος ηγέτης;

 

Μεγάλος είναι ο διχασμός στο εσωτερικό των Κούρδων στο Βόρειο Ιράκ, μια κατάσταση η οποία ασφαλώς προϋπήρχε, όμως αναζωπυρώθηκε εξαιτίας των απωλειών εδαφών, μετά το δημοψήφισμα που διοργανώθηκε και με συντριπτική πλειοψηφία ζήτησε την κήρυξη της ανεξαρτησίας του Κουρδιστάν.

Με τηλεοπτικό διάγγελμά του, ο μοιραίος όπως φαίνεται ηγέτης για τους Κούρδους, Μασούντ Μπαρζανί που παραιτήθηκε, τα έβαλε με όλους στην κυριολεξία. Τα έβαλε κυρίως με τις ΗΠΑ και Ρωσία που δεν σεβάστηκαν τη θυσία των Κούρδων, καθώς χωρίς τις δυνάμεις των Πεσμεργκά δεν θα απελευθερωνόταν η Μοσούλη και άλλες περιοχές από το αυτοαποκαλούμενο ως «ισλαμικό κράτος».

Ειδικότερα για τις ΗΠΑ, τις κατηγόρησε ότι δεν σταμάτησαν τη χρήση αμερικανικών όπλων που τελικά στράφηκαν εναντίον των Κούρδων. Γιατί η Ουάσιγκτον θέλησε να τιμωρήσει το Κουρδιστάν;», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Μασούντ Μπαρζανί στράφηκε όμως και εναντίον του εσωτερικού αντιπάλου, της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν (PUK) του εκλιπόντος Τζαλάλ Ταλαμπανί, κατηγορώντας τους συμπατριώτες του για εσχάτη προδοσία, λέγοντας ότι παρέδωσαν αμαχητί την πόλη του Κιρκούκ στις ιρακινές δυνάμεις.

Την ίδια στιγμή, ο Μασούντ Μπαρζανί που διατηρούσε επί σειρά ετών προνομιακές σχέσεις με τους Τούρκους, μόλις έπαψε να τους κάνει τα χατίρια, άρχισαν τα κατευθυνόμενα δημοσιεύματα εναντίον του, όπως αυτό της φιλοκυβερνητικής «Γενί Σαφάκ», που τον κατηγορεί ότι έχει σωρεύσει περιουσία ύψους 55 δισεκατομμυρίων δολαρίων!

Ο Μπαρζανί φέρεται να έχει στήσει «μαφιόζικη αυτοκρατορία» με τον γιο του και με διάφορες παρανομίες γέμιζε τους προσωπικούς του λογαριασμούς με χρήματα. Η εκτίμηση του ύψους της περιουσίας του Μπαρζανί, ανήκει σε πρώην στέλεχος της Κουρδικής Περιφερειακής Κυβέρνησης (KRG: Kurdish Regional Government).

Προφανώς η αξιοπιστία της είδησης δεν είναι μεγάλη, παρότι οι μπίζνες ηγετών δεν είναι κάτι ασυνήθιστο (όπως ξέρουν καλά οι διεφθαρμένοι… εφοπλιστές -και όχι μόνο- Ερντογάν και Γιλντιρίμ, π.χ.), όμως οφείλει να καταγραφεί, ακόμα και μόνο ως απόδειξη του πως εννοούν τη συνεργασία οι Τούρκοι και ποια είναι η τύχη όποιου έχει το θράσος να διαφοροποιείται από την τουρκική πολιτική.

Κατηγορείται ότι μάζευε χρήματα εμπορευόμενος τον πετρελαϊκό πλούτο της περιοχής του Κουρδιστάν, από τηλεπικοινωνιακή εταιρία (Korek), κι άλλες δραστηριότητες, χρήματα τα οποία έχει επενδύσει στην Τουρκία, την Κύπρο, τα ΗΑΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο.


Η Ουάσινγτον χαιρετίζει την παραίτηση Μπαρζανί

Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρέτισαν την Δευτέρα την απόφαση του προέδρου του Ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί να αποχωρήσει από την προεδρία εντός της εβδομάδας, αφού έχασε το στοίχημα να κερδίσει την ανεξαρτησία της αυτόνομης περιφέρειας.

«Καλούμε την ιρακινή κυβέρνηση και την περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν, υπό τη νέα της ηγεσία, να εργαστούν κατεπειγόντως για την επίλυση των προβλημάτων που είναι σε εκκρεμότητα, στο πλαίσιο του ιρακινού Συντάγματος» τόνισε σε ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Μπαρζανί δήλωσε την Κυριακή ότι από την 1η Νοεμβρίου δεν θα ασκεί πλέον τα καθήκοντά του και με επιστολή του ενημέρωσε το κουρδικό κοινοβούλιο ότι αρνείται να παραταθεί η θητεία του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου