Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2017

Με 23 «μάτια» θα αναζητήσει η NASA ζωή στον Αρη

 


Ο νέος ρομποτικός εξερευνητής του Κόκκινου Πλανήτη, Mars 2020, διαθέτει 23 διαφορετικού είδους κάμερες και πλήθος προηγμένων οργάνων ανάλυσης. Οι επιστήμονες εξετάζουν τρία σημεία πιθανής προσεδάφισης, στα οποία κατά το πολύ μακρινό παρελθόν υπήρχε νερό.

Ένα ακόμη ρομπότ εξερεύνησης θα στείλει η NASA στον Αρη. Το Mars 2020 είναι το πιο εξελιγμένο rover που έχει κατασκευαστεί μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της NASA το ρομπότ θα ξεκινήσει από την Γη το καλοκαίρι του 2020 και θα φτάσει στον Κόκκινο Πλανήτη τον Φεβρουάριο του 2021. Βασική αποστολή του ρομπότ θα είναι η προσπάθεια εντοπισμού ζωής. Το ρομπότ θα αναζητήσει τα ίχνη μικροοργανισμών που εξακολουθούν να ζουν στον Κόκκινο Πλανήτη αλλά θα ψάξει και για ενδείξεις μορφών ζωής που ενδεχομένως φιλοξενούσε ο Άρης στο παρελθόν.

Το Mars 2020 διαθέτει ένα εξελιγμένο μηχάνημα για τη λήψη δειγμάτων από το υπέδαφος, όπως επίσης και ένα ραντάρ με το οποίο θα μπορεί να «δει» σε βάθος μερικών μέτρων κάτω από την επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη. Το rover διαθέτει συστήματα για την ανάλυση οργανικών υλικών ενώ είναι εφοδιασμένο με μία συσκευή για τη δοκιμή δημιουργίας οξυγόνου. Με αυτή την συσκευή θα γίνουν δοκιμές ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο μία αποικία στον Άρη θα μπορεί να παράγει μόνη της το πολύτιμο για τους κατοίκους της οξυγόνο.


Αυτό όμως που κάνει πραγματικά ξεχωριστό αυτό το ρομπότ είναι τα 23 «μάτια» του. Πρόκειται 23 διαφορετικού είδους κάμερες με τις οποίες το rover θα μπορεί να καταγράφει όχι μόνο πολύ υψηλής ανάλυσης φωτογραφίες του Αρη αλλά και πανοραμικές έγχρωμες 3-D εικόνες. Οι κάμερες θα μπορούν να καταγράψουν έγχρωμες εικόνες ανάλυσης 20 megapixel, κάτι που σημαίνει ότι οι επιστήμονες στην Γη θα μπορούν να δουν το τοπίο του Αρη αλλά και συγκεκριμένα αντικείμενα με κάθε λεπτομέρεια και από κάθε πιθανή πλευρά και γωνία.

Οπως αναφέρουν οι βρετανικοί Times τα μέλη της αποστολής έχουν επιλέξει τρεις υποψήφιες τοποθεσίες προσεδάφισης του ρομποτικού εξερευνητή. Εχει διαπιστωθεί ότι και στις τρεις περιοχές υπήρχε νερό σε υγρή μορφή, στο πολύ μακρινό παρελθόν του Αρη (πριν από περίπου τρία δισ. έτη) και άρα είναι πιθανό να είχαν αναπτυχθεί κάποιες μορφές ζωής, ίχνη της οποίας να εξακολουθούν να υπάρχουν εκεί.

«Το αν υπήρξε ζωή έξω από την Γη είναι ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα που προσπαθεί να απαντήσει ο άνθρωπος. Αυτή η αποστολή έχει όλες τις δυνατότητες να απαντήσει για το αν υπάρχει και αλλού ζωή στο Σύμπαν» δήλωσε στην εφημερίδα o Κεν Φάρλεϊ, βασικό μέλος της επιστημονικής ομάδας της αποστολής.


ΠΗΓΗ: http://www.protagon.gr/themata/me-23-matia-tha-anazitisei-i-nasa-zwi-ston-ari-44341524968

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου