Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018

Αποτελούν οι κάθετες καλλιέργειες εσωτερικού χώρου το μέλλον της γεωργίας;

 


Σημαντική στροφή στη δημιουργία κάθετων καλλιεργειών εσωτερικού χώρου πραγματοποιούν τελευταία αρκετές εταιρείες στην Ιαπωνία, την Ολλανδία, τη Γερμανία, τις Η.Π.Α. και αλλού, βοηθώντας τον παραδοσιακό αγροτικό κλάδο να ξεφύγει από τα αδιέξοδά του και να δει με διαφορετικό μάτι μία εντελώς πρωτότυπη και καινοτόμα κίνηση.

Τα λαχανικά, τα κηπευτικά και τα βότανα είναι τα προϊόντα που μέχρι στιγμής έχουν την τιμητική τους σε τέτοιου είδους καλλιέργειες μιας και λόγω όγκου είναι εύκολο να καλλιεργηθούν σε χώρους περιορισμένης έκτασης. Η χρήση της τελευταίας λέξης της τεχνολογίας, σε συνδυασμό με τις προσπάθειες για τη μείωση των περιβαλλοντικών κινδύνων, δημιουργούν ένα θετικό κλίμα μεταξύ των ερευνητών, που βλέπουν στις κάθετες φάρμες το μέλλον της αγροτικής οικονομίας.

Είναι επομένως, αναμενόμενο, τα πολλά και σημαντικά πλεονεκτήματα των κάθετων καλλιεργειών να έχουν εξιτάρει το ενδιαφέρον των ερευνητών, οι οποίοι αντιλαμβάνονται πως μπροστά τους ανοίγεται ένα νέο πεδίο έρευνας για τη βελτιστοποίηση της απόδοσης των καλλιεργειών.

Λελογισμένη χρήση του εδάφους και του νερού

Η κάθετη μορφή που έχουν αυτού του τύπου οι φάρμες, επιτρέπει τη διαμόρφωση πολλών παράλληλων καλλιεργειών σε μικρότερο χώρο - σε σχέση με τις καλλιέργειες σε ένα παραδοσιακό χωράφι. Έτσι, αρκετές εκτάσεις γης παραμένουν ανέγγιχτες από το ανθρώπινο χέρι, προστατεύοντας και διατηρώντας την ποιότητα του εδάφους.

Τα φυτά που μεγαλώνουν σε ένα τέτοιο περιβάλλον εκτίθενται συνεχώς σε ακτινοβολία, γεγονός που τους επιτρέπει να μεγαλώνουν με πιο ταχείς ρυθμούς και να αποδίδουν περισσότερο, καθώς δεν χρειάζεται να περιμένουν πότε θα ανατείλει ξανά ο ήλιος προκειμένου να επωφεληθούν των ευεργετικών του ιδιοτήτων.

Επιπλέον, οι κάθετες φάρμες διακρίνονται για την ελάχιστη χρήση νερού, καθώς κατορθώνουν να χρησιμοποιούν με λελογισμένο και πλήρως ελεγχόμενο τρόπο το αρδευτικό τους σύστημα και να μειώνουν δραστικά την περιττή χρήση νερού.

Προστασία του περιβάλλοντος από τις χημικές ουσίες

Προκειμένου αυτές οι καλλιέργειες να καταφέρουν να επιβιώσουν και να δημιουργήσουν ποιοτικά καλούς καρπούς, είναι φυσικό να δέχονται ποσότητες λιπασμάτων - είτε μέσω του νερού είτε κατευθείαν στις ρίζες τους. Το γεγονός όμως ότι τα φυτά αυτά βρίσκονται σε ειδικά διαμορφωμένο και ελεγχόμενο χώρο, έχει ως αποτέλεσμα αφενός να αποφεύγεται η χρήση υπερβολικών ποσοτήτων λιπασμάτων και αφετέρου όταν αυτά χρησιμοποιούνται, να μην καταλήγουν στον υδροφόρο ορίζοντα.

Ένα ακόμα σημαντικό πλεονέκτημα αυτής της γεωργικής δομής είναι η ελαχιστοποίηση της έκθεσης των ανθρώπινων και ζωικών οργανισμών σε χημικές ουσίες. Το κλειστό περιβάλλον εντός του οποίου αναπτύσσονται τα φυτά, βοηθά στον καλύτερο έλεγχο της περιβαλλοντικής μόλυνσης από χημικές ουσίες, καθώς τόσο οι εργαζόμενοι όσο και έντομα όπως οι μέλισσες ή άλλα φυτά, δεν εκτίθενται στα χημικά που «ταξιδεύουν» μέσω του αέρα στην ατμόσφαιρα.

Τέλος, να σημειώσουμε πως η συνεχής ανάπτυξη νέων και καινοτόμων αγροτικών δομών, μπορεί μεν να ανοίγει νέους ορίζοντες στην εκμετάλλευση των γεωργικών προϊόντων, αλλά μένει να αποδειχθεί στην πράξη αν οι ίδιοι οι παραγωγοί θα επιλέξουν να ακολουθήσουν πρωτοποριακούς δρόμους ή να ανανεώσουν την εμπιστοσύνη τους στις παραδοσιακές μορφές καλλιέργειας.

Η μεγαλύτερη «κάθετη φάρμα» του κόσμου στη Νέα Υόρκη
 


Έρχεται από την εταιρεία AeroFarms, θα έχει εμβαδόν 6.500 τ.μ. και θα παράγει περίπου 900 τόνους λαχανικών και βοτάνων τον χρόνο
 

Κάθε χρόνο, εξαιτίας της ραγδαίας επέκτασης των πόλεων, οι ΗΠΑ χάνουν ασύλληπτο μέρος της καλλιεργήσιμης γης τους. Με στόχο να φρενάρει την απώλεια των παραγωγικών εδαφών, η εταιρεία AeroFarms ετοιμάζει μια κάθετη φάρμα-«γίγα» στο Νιούαρκ, στο Νιού Τζέρσεϊ.

Πρόκειται για τις ένατες εγκαταστάσεις της εταιρείας οι οποίες μάλιστα αναμένεται να αποτελέσουν τη μεγαλύτερη κάθετη φάρμα του πλανήτη. Σύμφωνα με την AeroFarms, ο γιγάντιος χώρος εσωτερικής καλλιέργειας θα έχει εμβαδόν 6.500 τ.μ. με δυνατότητα παραγωγής περίπου 900 τόνους λαχανικών και βοτάνων τον χρόνο. Επιπλέον, η νέα υπερ-φάρμα, κατά την εταιρεία, θα χρησιμοποιεί 95% λιγότερο νερό σε σχέση με μια συμβατική καλλιέργεια.

Η συγκεκριμένη τεχνολογία, υποστηρίζουν οι υπεύθυνοι της AeroFarms, προσφέρει «ταχύτερο κύκλο συγκομιδής, προγραμματισμένα αποτελέσματα άνευ απροόπτων, υψηλότερη ασφάλεια τροφίμων και μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα».

Λιγοστό νερό, καθόλου χώμα και φωτεινά LED



Συγκεκριμένα, το καινοτόμο σύστημα αεροπονίας που πρόκειται να εφαρμοστεί στην φάρμα-γίγαντα βασίζεται σε ένα υπερσύγχρονα LED και ρυθμίσεις που μιμούνται τις συνθήκες του φυσικού περιβάλλοντος και την «βόλτα» του ήλιου στον ουρανό, για την αποτελεσματική ανάπτυξη 250 ειδών πράσινων λαχανικών και βοτάνων. Με τη βοήθεια του φωτός, η εταιρεία υποστηρίζει ότι μπορεί να καθορίσει το μέγεθος, την υφή, το χρώμα, τη γεύση και τους θρεπτικούς παράγοντες των καλλιεργειών εσωτερικού χώρου. Έτσι τα φυτά αναπτύσσονται χωρίς την ανάγκη ηλιακού φωτός ή χώματος, καθώς μεγαλώνουν κυριολεκτικά στον... αέρα.

«Με βάση την αεροπονία, ψεκάζουμε τις ρίζες των λαχανικών και των βοτάνων με νερό, θρεπτικές ουσίες και οξυγόνο. Το σύστημα αεροπονίας μας χρησιμοποιεί 95% λιγότερο νερό από την καλλιέργεια στη γη, 40% λιγότερο νερό από την υδροπονία και καθόλου φυτοφάρμακα» τονίζει στην ιστοσελίδα της η AeroFarms. Παράλληλα, με τη βοήθεια υπερευαίσθητων αισθητήρων οι ειδικοί είναι σε θέση να παρακολουθούν τους δείκτες υγείας των φυτών σε κάθε στάδιο του κύκλου ανάπτυξής τους.

Οι νέες εγκαταστάσεις της εταιρείας – που βρίσκονται σε απόσταση μιας ώρας από το Μανχάταν – πλησιάζουν προς ολοκλήρωση, έναν χρόνο μετά την έναρξη των κατασκευαστικών έργων, ενώ η εταιρεία ήδη ετοιμάζεται να θέσει σε λειτουργία τις μονάδες που έχουν αποπερατωθεί.


ΠΗΓΗ: http://www.froutonea.gr/gr/diethni/vertikal_farming_future_agriculture
 http://www.tovima.gr/science/technology-planet/article/?aid=806367

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου