Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2018

Αφρική: Το νέο ματωμένο διαμάντι είναι το νιόβιο

 

Δεν θα είναι ο χρυσός και τα διαμάντια οι πολύτιμες πρώτες ύλες που ο κόσμος θα προμηθεύεται από το μεγάλο ορυχείο του αύριο που λέγεται Αφρική. Εχει ακούσει ποτέ κανείς για το νιόβιο; Είναι μία από τις σπάνιες γαίες: ένα ορυκτό τόσο «ντροπαλό» που εξάγεται μόνο σε τρία μέρη στη Γη. Το τέταρτο μέρος, ολοκαίνουργιο, βρίσκεται στη βόρεια Τανζανία, στο Πάντα Χιλ, όπου μια αμερικανική εταιρεία έχει ξεκινήσει εργασίες για την ανάπτυξη ενός εξορυκτικού πόλου.

Το νιόβιο χρησιμοποιείται για να «ελαφρύνει» τον χάλυβα σε βιομηχανικούς αγωγούς και στον κλάδο των αερομεταφορών. Ένας «αδελφός» του νεοδυμίου (απαραίτητο για την παραγωγή μαγνητών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα και ανεμογεννήτριες) που θα αντληθούν από το πολύ φτωχό αγροτικό Μαλάουι, στο πλαίσιο ενός έργου που εκτελείται από μια εταιρεία με την προκλητική ονομασία: Noble Group (ευγενής όμιλος).

Μένει να φανεί ποιο θα είναι το ευγενές κυνήγι νεοδυμίου και άλλων σπάνιων μετάλλων στην Αφρική. Δυνατότητα ευρείας ανάπτυξης; Ή άλλη μία ευκαιρία για να λεηλατήσουν και να πλουτίσουν οι λίγοι; Το Bloomberg επιχειρεί να παρουσιάσει τους νέους ορίζοντες της εξορυκτικής βιομηχανίας στην αφρικανική ήπειρο: από το πανταχού παρόν λίθιο, στο κοβάλτιο στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, στον γραφίτη της  Μοζαμβίκης έως το πρασεοδύμιο του Μαλάουι.


Μετά τα «ματωμένα διαμάντια» της Δυτικής Αφρικής, ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν καταγγείλει τις όχι πάντα διαφανείς μπίζνες των μεγάλων εταιρειών υψηλής τεχνολογίας. Υποθέσεις που αφορούν στην εκμετάλλευση των «σπάνιων γαιών» οι οποίες αποτελούν βασικά συστατικά των smartphones μας και παράλληλα την καρδιά του σκότους στην παγκόσμια επιχειρηματικότητα. Η έλευση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι ένα νέο κίνητρο για εκείνους που παρακολουθούν με ενδιαφέρον το ορυχείο της Αφρικής. Πρώτοι στον κατάλογο (των μερισμάτων) δεν θα ‘πρεπε να είναι οι κάτοικοί της και οι εργαζόμενοι σε αυτό;


ΠΗΓΗ: http://www.protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου