Παρασκευή 27 Απριλίου 2018

Η μεγάλη κλοπή αρωματικών βοτάνων στα ελληνοαλβανικά σύνορα

 

Το μεσημέρι της Τρίτης, κατά τη διάρκεια περιπολίας στον Γράμμο, σε υψόμετρο 1.800 μέτρων, Έλληνες συνοριοφύλακες εντόπισαν έξι Αλβανούς, ηλικίας 24 έως 52 ετών, οι οποίοι βρίσκονταν στο ελληνικό έδαφος, έχοντας μαζί τους δέκα άλογα, φορτωμένα με τσουβάλια. Αυτά δεν περιείχαν κάνναβη, παρ’ όλο που το σημείο θεωρείται «καυτή ζώνη» για τη διακίνηση ναρκωτικών στην ελληνο-αλβανική μεθόριο. Οι έξι άνδρες δεν ήταν οπλισμένοι ούτε επέδειξαν μεγάλη προσπάθεια για να διαφύγουν. Οι 14 σάκοι περιείχαν 132 κιλά Primula Veris, ενός αρωματικού-θεραπευτικού φυτού, που φθάνει να πωλείται στη λιανική ως και 100 ευρώ το κιλό.

Εκτός από τη διακίνηση ναρκωτικών και όπλων, που προϋποθέτει μεγάλο ρίσκο, στην ελληνο-αλβανική μεθόριο κάθε χρόνο τέτοια εποχή, βρίσκεται σε εξέλιξη ένα επίσης κερδοφόρο και εν πολλοίς άγνωστο πλιάτσικο αρωματικών βοτάνων, ακόμη και τσαγιού του βουνού-σιδερίτη.



Σύμφωνα με την Αστυνομία, τα πολύτιμα φυτά που συλλέγονται παράνομα στον Γράμμο μεταφέρονται στην Αλβανία και μέρος τους καταλήγει σε φαρμακευτικές εταιρείες και εργαστήρια της Κεντρικής Ευρώπης. Από την άλλη, οι συλλέκτες που κινούνται στις δύο πλευρές των συνόρων για να κερδίσουν ένα χαμηλό μεροκάματο, δικάζονται σε μικρές ποινές με αναστολή στο Αυτόφωρο για «παράβαση δασικής νομοθεσίας» και απευλάνονται. Τα φορτία κατάσχονται, το ίδιο και τα άλογα ως μέσα μεταφοράς των αρωματικών φυτών και των βοτάνων.



Η ποσότητα των 132 κιλών που κατασχέθηκε την Τρίτη είναι από τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών, αλλά όχι η μοναδική. Την προηγούμενη μέρα, ένας ακόμη Αλβανός είχε συλληφθεί με 37,4 κιλά βοτάνων και αρωματικών φυτών στην ίδια περιοχή. Σταχυολογούμε κατασχέσεις από το αστυνομικό δελτίο: 20 Απριλίου 2018: 4 κιλά αρωματικών φυτών στο Νεστόριο Καστοριάς, 19 Ιουλίου 2017: 43 κιλά τσάι του βουνού στις Πρέσπες Φλώρινας, 8 Ιουλίου 2017: 19,8 κιλά αρωματικών φυτών στο Νεστόριο, 6 Ιουνίου 2017: 2,9 κιλά βοτάνων στην ίδια περιοχή, 2 Ιουνίου 2017: 70 κιλά θεραπευτικών βοτάνων στο Πληκάτι Ιωαννίνων.



Στη γειτονική Αλβανία, η εκρίζωση μεγάλης ποσότητας βοτάνων και αρωματικών φυτών δεν θεωρείται παράνομη. Στο ελληνικό έδαφος, επιτρέπεται η συλλογή μικρής ποσότητας για προσωπική χρήση. Πλην των συνοριοφυλάκων που περιπολούν, όμως, εκεί πάνω δεν ανεβαίνει κανένας. «Οι Έλληνες στη δική τους πλευρά δεν τα συλλέγουν, επομένως γιατί να μην κερδίσει κάποιος;», λένε οι Αλβανοί των απέναντι χωριών, που συλλαμβάνονται στον Γράμμο και την Ήπειρο. Πολλές φορές, οι ίδιοι παίρνουν τις οικογένειές τους και κατασκηνώνουν για μέρες στην ελληνική πλευρά των συνόρων, συλλέγοντας αυτό που για τους ίδιους θεωρείται «χρυσάφι».


Σύμφωνα με παλιότερο ρεπορτάζ του Associated Press, το 2016 οι 24 αλβανικές εταιρείες χονδρικής του κλάδου είχαν εξάγει σε χώρες της Ευρώπης συνολικά 17.000 τόνους αρωματικών και θεραπευτικών βοτάνων – 186 διαφορετικές ποικιλίες – αξίας 40 εκατ. δολαρίων (32,7 εκατ. ευρώ). Μεγάλος μέρος αυτών φέρεται να συλλέχθηκε παράνομα στην Ελλάδα και μια πρώτη μεταποίηση είχε γίνει στη γειτονική χώρα.

Έρευνα επιστημόνων του τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, οι οποίοι καταγράφουν τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, έδειξε ότι πολλά είδη έχουν εξαφανιστεί ή περιοριστεί δραματικά στα ελληνικά βουνά. Ενδεικτικά, στον Γράμμο η γεντιανή ή αλλιώς «ρίζα του Κενταύρου», φυτό η ρίζα του οποίου χρησιμοποιείται ως βοηθητικό της πέψης και διεγερτικό της χολής, δεν υπάρχει τα τελευταία χρόνια ούτε για δείγμα.


ΠΗΓΗ: https://www.vice.com/gr/article/ne9gq7/kai-omws-den-einai-kannabh-h-megalh-kloph-arwmatikwn-botanwn-sta-synora-elladas-albanias

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου