Κυριακή 6 Μαΐου 2018

Η επιστροφή στον διάλογο με τα ίδια δεδομένα, δεν θα λύσει το Κυπριακό, αλλά θα το ξεπουλήσει

 

Οι Τούρκοι δεν νιώθουν καμία πίεση στο Κυπριακό και αυτό είναι το μόνιμο πρόβλημα της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι τα συγκρουόμενα συμφέροντα στην περιοχή δίνουν ρόλο και αξία στην χώρα του Αττίλα. Είναι και η έλλειψη στρατηγικής αντιμετώπισης από μέρους του Ελληνισμού τόσο του τουρκικού επεκτατισμού όσο και της στήριξης ή της ανοχής που έχει η Τουρκία από Ουάσιγκτον, Βρυξέλλες, Λονδίνο και τώρα από Μόσχα. 

Για 44 χρόνια, η ελληνοκυπριακή πλευρά επιζητά το διάλογο, γιατί το πέρασμα του χρόνου εδραιώνει ολοένα και περισσότερο την κατοχή, ενώ τα τελευταία χρόνια επιχειρείται συστηματικά η ισλαμοποίηση των κατεχομένων. 

Όταν όμως έχει αποδειχθεί επανειλημμένα ότι η τουρκική πλευρά δεν έχει ούτε πίεση και ούτε διάθεση να λειτουργήσει με βάση το διεθνές δίκαιο, είναι φυσικό ότι κάθε καινούργια προσπάθεια στο ίδιο μοτίβο, με τα ίδια σχεδόν δεδομένα και τον ίδιο περίγυρο, θα έχει και το ίδιο αποτυχημένο αποτέλεσμα. Συνάμα, όπως συνήθως συμβαίνει, η τουρκική πλευρά θα αποκομίσει το μεγαλύτερο κέρδος.

Ένας επιπλέον λόγος, που η έκβαση κάθε διαπραγμάτευσης φέρνει απογοήτευση, είναι η στάση των Ηνωμένων Εθνών και του εκάστοτε Γενικού Γραμματέα. 

Με βάση τα προαναφερθέντα και την “ποντιοπιλατική” τακτική τους, ουσιαστικά καλύπτουν το έγκλημα της Τουρκίας στην Κύπρο. 

Επομένως, πώς θα μπορούσε να επιτευχθεί μια σωστή, λειτουργική και δημοκρατική λύση από την στιγμή που ΟΗΕ κινείται στο πλαίσιο των «ίσων αποστάσεων» μεταξύ νομιμότητας και παρανομίας; 

Αυτές τις μέρες εξελίσσεται το θέατρο του παραλόγου γύρω από το λεγόμενο «πλαίσιο Γκουτέρες». Η κάθε πλευρά δίνει τις δικές της ερμηνείες, όπως συμβαίνει και για τα όσα υποτίθεται έχουν συμφωνηθεί έως σήμερα στις συνομιλίες ή βρίσκονται σε «ακτίνα συμφωνίας». Φανταστείτε, λοιπόν, τι μπορεί να συμβεί σε περίπτωση που προκύψει κάποια συμφωνία στο Κυπριακό, με την κάθε πλευρά να την ερμηνεύει όπως θέλει. Ο Ακιντζί ζητά «στρατηγική συμφωνία» για να κατοχυρώσει τις παραχωρήσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς, αλλά τον χάρτη για το εδαφικό που είχε καταθέσει στη διάσκεψη της Γενεύης τον απέσυρε. Επίσης, επιμένει στην παραμονή τουρκικών στρατευμάτων και εγγυήσεων. 


Η παράνομη ΄"σημαία" του κατοχικού καθεστώτος στον Πενταδάκτυλο. Αυτό το απαράδεκτο θέαμα βλέπουν κάθε βράδυ οι Ελληνοκύπριοι που διαμένουν στη Λευκωσία.

Κι ενώ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων -και όχι μόνο- οι Ελληνοκύπριοι έκαναν μέχρι σήμερα οδυνηρές παραχωρήσεις, με την προσδοκία να υπάρξει ανάλογη ανταπόκριση, η τουρκική πλευρά παραμένει αδιάλλακτη και ανιστόρητη. Ούτε τη σημαία της ντροπής πάνω στον Πενταδάκτυλο δεν έσβησαν ως ένδειξη «καλής θέλησης». Γι’ αυτό, η επιστροφή στο διάλογο με τα ίδια δεδομένα, τις ίδιες συνθήκες και την ίδια Τουρκία, που ποτέ δεν έπαψε να επιδιώκει τον έλεγχο της Κύπρου, όχι μόνο δεν θα λύσει το Κυπριακό, αλλά θα το ξεπουλήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου