Τρίτη 12 Ιουνίου 2018

Σκοπιανό: Το τηλεφώνημα σε δόσεις και τα σενάρια για το ραντεβού των Πρεσπών

 

Στην τελική ευθεία φαίνεται πως οδηγείται το ονοματολογικό της πΓΔΜ, μετά την πολυαναμένομενη τηλεφωνική επικοινωνία που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας ανάμεσα στον πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας, Ζόραν Ζάεφ και τον Έλληνα ομόλογό του Αλέξη Τσίπρα. Παρά το γεγονός ότι πολύ λίγα πράγματα έχουν γίνει γνωστά από το περιεχόμενο της συνομιλίας κορυφής, καθώς και οι δύο πλευρές φαίνεται να διατηρούν σιγή ιχθύος για την ώρα, τρία είναι τα στοιχεία που παρουσιάζουν το δικό τους ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Το πρώτο είναι πως η συνομιλία διήρκησε μία ολόκληρη ώρα. Το δεύτερο είναι πως θα υπάρξει και δεύτερο τηλεφώνημα, την Τρίτη, προκειμένου οι δύο πλευρές να ολοκληρώσουν τις συνομιλίες. Και το τρίτο είναι πως με τη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η πΓΔΜ, «συζητήθηκαν τα εναπομείναντα ζητήματα και εξετάστηκαν διάφορες ιδέες για λύσεις». 

Το βράδυ της Δευτέρας, σε συνέντευξη σε τηλεοπτικό κανάλι της πΓΔΜ, ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζόραν Ζάεφ, εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος, λέγοντας ότι την Τρίτη πιθανότατα θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ. «Από την αρχή των διαπραγματεύσεων εξέφρασα την αισιοδοξία μου ότι θα μπορούσαμε να βρούμε μια λύση. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι πιθανότατα η αισιοδοξία μου θα υλοποιηθεί αύριο», δήλωσε ο Ζάεφ σύμφωνα με το IBNA. «Μιλήσαμε για μια ώρα (σσ. με τον Αλέξη Τσίπρα), αυτό που επιθυμούμε είναι μια δίκαιη και ισχυρή συμφωνία που θα μας ανοίξει το δρόμο για καλύτερες ημέρες. Ξέρουμε ότι δεν υπάρχει ΝΑΤΟ χωρίς την αλλαγή του ονόματος» είπε μεταξύ άλλων.

Από τη μεριά του, μιλώντας στο Kontra News, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς χαρακτήρισε «αποφασιστικό βήμα» το τηλεφώνημα Ζάεφ, ενώ προχώρησε σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αποκάλυψη, λέγοντας πως ο κ. Ζάεφ έχει ήδη επιλέξει ποιο από τα τρία ονόματα που έχουν μείνει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης (ανάμεσα στα Gorna [Άνω], Severna [Βόρεια] και Nova [Νέα] Macedonia) επιθυμεί σε περίπτωση λύσης.

Tα ανοιχτά ζητήματα

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο ΣΚΑΙ, ο λόγος που τα τηλεφωνήματα Τσίπρα-Ζάεφ γίνονται σε... δόσεις σχετίζονται με το ότι το ζήτημα που φέρεται να μένει ανοικτό αφορά το erga omnes και τις συνυφασμένες με αυτό λεπτομέρειες.  Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, φαίνεται να εντείνεται και η πίεση από το Βερολίνο, καθώς υπήρξε και νέα συνομιλία Μέρκελ-Ζάεφ τη Δευτέρα. Σημειώνεται ότι, δεδομένου ότι ο Ζόραν Ζάεφ μεταβαίνει στο Βερολίνο την Τετάρτη και ο Νίκος Κοτζιάς στη Μόσχα για να συναντήσει τον Σεργκέι Λαβρόφ, μια ενδεχόμενη «συνάντηση συμφωνίας» στις Πρέσπες μετατίθεται για το τέλος της εβδομάδας, υπό την προϋπόθεση πάντα ότι οι δύο πλευρές καταλήξουν σε συμφωνία.

Την ίδια στιγμή, όπως έγινε γνωστό, μετά την συνομιλία με τον Ζόραν Ζάεφ, ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε με τον Πάνο Καμμένο. Σημειώνεται ότι ο επικεφαλής των ΑΝΕΛ, ο οποίος έχει εκφράσει την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε λύση που θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία», έχει προγραμματίσει για την Τρίτη συνέντευξη Τύπου, κατά τη διάρκεια της οποίας δεν αποκλείεται να τοποθετηθεί και για αυτό το θέμα.

Τι προηγήθηκε

Η τηλεφωνική επικοινωνία, αν και με καθυστέρηση αρκετών ημερών και αφού ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ διέψευσε τα σενάρια που τον έφερναν σε «διάσταση» με τον υπουργό Εξωτερικών του, Νικολα Ντιμιτρόφ, έγινε στις 3 το μεσημέρι της Δευτέρας και κράτησε περίπου μία ώρα. Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, η συνομιλία έγινε σε καλό κλίμα, γεγονός που επιβεβαίωσε και η πλευρά της πΓΔΜ, ενώ οι δύο πρωθυπουργοί θα επικοινωνήσουν ξανά την Τρίτη το πρωί για να ολοκληρώσουν τις συνομιλίες. Σε περίπτωση που η αυριανή επικοινωνία καταλήξει σε συμφωνία ο Αλέξης Τσίπρας θα ξεκινήσει μια σειρά επαφών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους αρχηγούς των κομμάτων για ενημέρωση.

Πληροφορίες που μεταδίδει το πρακτορείο ΙΒΝΑ, αναφέρουν ότι κατά την διάρκεια της συνομιλίας συζητήθηκε το σύνολο της 20σέλιδης συμφωνίας που έχει γίνει αποδεκτή και από τις δυο πλευρές για την επίλυση του ονοματολογικού. Σημειώνεται ότι του τηλεφωνήματος Ζάεφ-Τσίπρα είχαν προηγηθεί δηλώσεις του,πρωθυπουργού της πΓΔΜ, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα θα βρεθεί λύση στο ονοματολογικό, ενώ υπογράμμισε ότι είναι αισιόδοξος πως αυτό θα επιτευχθεί πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 28 και 29 Ιουνίου.

Όπως μετέδωσαν σκοπιανά μέσα ενημέρωσης, ο κ. Ζάεφ τόνισε ότι είναι σημαντικό η λύση να είναι ποιοτική και αξιοπρεπής που να διατηρεί την ταυτότητα γιατί μόνο έτσι θα το δεχθούν θετικά οι πολίτες της χώρας που θα ψηφίσουν στο δημοψήφισμα. «Είμαστε στα τελευταία λεπτά των προσπαθειών να έρθουμε κοντά ο ένας στις θέσεις του άλλου και όταν συμβεί αυτό θα ανακοινώσουμε από κοινού τα ευχάριστα νέα για τους κατοίκους των δυο χωρών», υπογράμμισε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, σημείωσε ότι η επικοινωνία σε όλα τα επίπεδα είναι συνεχής και ότι εξετάζονται διάφορες στρατηγικές για να μπει τέλος στη διαμάχη των δύο χωρών για το ονοματολογικό.

Τις εξελίξεις στο ονοματολογικό είχε προαναγγείλει νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας η εσπευσμένη άφιξη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στο Μέγαρο Μαξίμου και η επί μιάμιση ώρα συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα. Κατά την αναχώρηση του και μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε την επικείμενη επικοινωνία Ζάεφ-Τσίπρα, επιβεβαιώνοντας με αυτόν τον τρόπο και όσα μετέδιδαν τις τελευταίες ώρες τα Σκοπιανά ΜΜΕ.

Το χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων

Η ενδεχόμενη συμφωνία μεταξύ των δύο ηγετών θα είναι και αυτή που θα δώσει το εναρκτήριο λάκτισμα ενός πολιτικού μαραθωνίου, στο εσωτερικό πλέον των χωρών, καθώς Τσίπρας και Ζάεφ θα έρθουν αντιμέτωποι τόσο με την αντιπολίτευση όσο και με τις ενδεχόμενες κοινωνικές αντιδράσεις.

Ο μεγαλύτερος βαθμός δυσκολίας εντοπίζεται στην πλευρά του Ζόραν Ζάεφ ο οποίος καλείται να περάσει Συμπληγάδες. Από τη μία οι συνταγματικές αλλαγές που θα πρέπει να ψηφιστούν από το Κοινοβούλιο της πΓΔΜ, απαραίτητες σύμφωνα με τα όσα μέχρι στιγμής διαμηνύονται από την ελληνική πλευρά για την επίτευξη συμφωνίας, και από την άλλη η διενέργεια δημοψηφίσματος, γεγονός που θα τον διευκολύνει στην οποιαδήποτε αλλαγή στο Σύνταγμα της χώρας του. Μάλιστα, μιλώντας στον ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό Radio Free Europe/Radio Liberty, o πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ είχε αναφέρει ότι ένα τέτοιο δημοψήφισμα θα μπορούσε να λάβει χώρα παράλληλα με αυτό που θα διεξαχθεί σχετικά με την ένταξη της χώρας στην ΕΕ.

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας καλείται να ξεπεράσει το ενδοκυβερνητικό εμπόδιο που αφορά τη θέση που έχουν κρατήσει μέχρι σήμερα οι Ανεξάρτητοι Έλληνες αλλά και τις αντιδράσεις μέσα από τις συγκεντρώσεις ενάντια σε οποιαδήποτε λύση που έχει εντός της τη λέξη «Μακεδονία».

Τα σενάρια για τις Πρέσπες

Την Τρίτη το πρωί αναμένεται να ξεκαθαριστούν όλα τα παραπάνω και να μπουν σε μια τροχιά υλοποίησης ή η συμφωνία να οδηγηθεί σε «ναυάγιο». Σε περίπτωση που οι δύο ηγέτες ολοκληρώσουν τις συνομιλίες για τα ανοικτά θέματα και οδηγηθούν σε συμφωνία, αυτή αναμένεται να επικυρωθεί στην περίφημη «συνάντηση συμφωνίας» που θα πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας στις Πρέσπες. Ωστόσο, τα χρονοδιαγράμματα παραμένουν στενά και ασφυκτικά καθώς απομένει μικρό χρονικό διάστημα μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της 29ης Ιουνίου.

Ένα επιπλέον εμπόδιο στο δρόμο του Ζάεφ, σε περίπτωση συμφωνίας, αποτελεί ένα πιθανό προεδρικό βέτο από την πλευρά του Ιβάνοφ, κάτι που σημαίνει ότι η κυβέρνηση της πΓΔΜ θα πρέπει να φέρει τη συμφωνία στη Βουλή δύο φορές. Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη ο Ζόραν Ζάεφ αναμένεται να μεταβεί στη Γερμανία όπου θα έχει συνάντηση με την Γερμανίδα Καγκελάριο από την οποία θα ζητήσει βοήθεια στο να καμφθούν οι ενστάσεις άλλων χωρών της Ευρώπης προς τη διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ

Και νέα πολιτική κόντρα

Την ίδια στιγμή, η κόντρα μεταξύ Κυβέρνησης και Νέας Δημοκρατίας συνεχίζεται με την Πειραιώς να κάνει λόγο για μυστική διπλωματία εκ μέρους της κυβέρνησης και να κατηγορει Τσίπρα και Κοτζιά για έλλειψη ενημέρωσης και την κυβέρνηση να επιτίθεται στη Νέα Δημοκρατία ζητώντας να πάρει θεση και να αποκαλύψει ποιά ονόματα πρότεινε όταν διαπραγματευόταν με την πΓΔΜ.

«Η Κυβέρνηση συνεχίζει τη μυστική διπλωματία για το σκοπιανό σε βάρος των εθνικών συμφερόντων. Κρατά στο σκοτάδι τους πολίτες. Η Νέα Δημοκρατία επαναλαμβάνει ότι ο κ. Τσίπρας δεν διαθέτει την πολιτική νομιμοποίηση να δεσμεύσει τη χώρα. Ο Πρωθυπουργός οφείλει άμεσα να ενημερώσει τη Βουλή, καθώς φέρει ακέραιη την ευθύνη για τις επιλογές του» αναφέρει σε ανακοινωσή της η εκπρόσωπος της ΝΔ Μαρία Σπυράκη.

«Αφού η κ. Σπυράκη ανησυχεί τόσο πολύ για τη "μυστική διπλωματία", δεν είναι καιρός να πει ποια ονόματα πρότεινε η ΝΔ όταν διαπραγματευόταν με την πΓΔΜ; Και με ποιο από αυτά συμφωνεί σήμερα;», απάντησε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος στη δήλωση της εκπροσώπου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.

Στο μεταξύ, συνέντευξη Τύπου θα παραχωρήσει αύριο Τρίτη, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, στα γραφεία του κόμματος.

Στελέχη των ΑΝΕΛ τονίζουν πως η συνέντευξη τύπου δεν συνδέεται με το Σκοπιανό, ωστόσο οι τελευταίες εξελίξεις και η επικοινωνία Ζάεφ- Τσίπρα αναμένεται σε έναν μεγάλο βαθμό να μονοπωλήσει τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Πάντως κυβερνητικές πηγές τονίζουν προς πάσα κατεύθυνση πως δεν τίθεται ζήτημα συνοχής της κυβέρνησης.

ΠΗΓΗ: http://www.thetoc.gr/politiki/article/skopiano-to-tilefwnima-se-doseis--ta-senaria-gia-to-rantebou-twn-prespwn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου