Ο Ψυχρός Πόλεμος για την Αλεξανδρούπολη
Όπως επιβεβαίωσε (με δηλώσεις στην «Καθημερινή») ο δήμαρχος της πόλης, Ευάγγελος Λαμπάκης, «συζητείται, πράγματι, η παραχώρηση χώρου κοντά ή και μέσα στο λιμάνι στο οποίο θα σταθμεύουν επί μονίμου βάσεως τουλάχιστον οκτώ στρατιωτικά επιθετικά ελικόπτερα τύπου “Απάτσι”, με προοπτική να εγκατασταθεί και δύναμη πεζοναυτών».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση άλλαξε φέτος την κατεύθυνση των διαδικασιών αξιοποίησης του λιμανιού Αλεξανδρούπολης. Ενώ είχε ενταχθεί στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ από το 2011, με την προοπτική να αποκρατικοποιηθεί, το λιμάνι αποφασίσθηκε να παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο, περνώντας στο Υπερταμείο για τη δημόσια περιουσία.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, στην απόφαση αυτή βάρυνε η ιδιαίτερη στρατηγική σημασία του λιμανιού, αλλά και η πίεση που φέρεται να έχει ασκηθεί στο παρασκήνιο από την αμερικανική διπλωματία για να αποφευχθεί μια επανάληψη όσων έγιναν με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, που πέρασε σε αγοραστές με ρωσικές διασυνδέσεις.
Η Αλεξανδρούπολη, άλλωστε, όπως έχει κατ’ επανάληψη τονίσει ο Αμερικανός πρεσβευτής, Τζέφρι Πάιατ, προορίζεται να αποτελέσει κομβικό σημείο για την υλοποίηση ενός σχεδίου στρατηγικής σημασίας της Ουάσιγκτον, με οικονομική και πολιτική αντανάκλαση.
Σε μια προσπάθεια να διεισδύσει στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου και να περιορίσει την εξάρτηση της Ευρώπης από την Gazprom, η Ουάσιγκτον επιδιώκει να ανοίξει μια νότια πύλη εισόδου υγροποιημένου σχιστολιθικού αερίου μέσω της Αλεξανδρούπολης, όπου η Gastrade υλοποιεί το έργο του Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου Αλεξανδρούπολης.
Σύμφωνα με την εταιρεία, πρόκειται για ένα σύγχρονο, πρωτοποριακό και υψηλής τεχνολογίας έργο που αποτελείται από μία υπεράκτια πλωτή μονάδα παραλαβής, αποθήκευσης και αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου και από ένα σύστημα υποθαλάσσιου και χερσαίου αγωγού, μέσω του οποίου το φυσικό αέριο προωθείται στο Εθνικό Σύστημα (Μεταφοράς) Φυσικού Αερίου της Ελλάδας (ΕΣΦΑ) και από εκεί προς τους τελικούς καταναλωτές.
Η αναμέτρηση ΗΠΑ και Ρωσίας για τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης είναι ίσως το σημαντικότερο σημείο τριβής μεταξύ τους. Προκειμένου να σταματήσει την κατασκευή νέου βόρειου αγωγού προς την Γερμανία, η Ουάσιγκτον έχει φθάσει στο σημείο να απειλήσει ακόμη και με κυρώσεις όλες τις εμπλεκόμενες στο project Nord Stream 2 εταιρείες, δηλαδή όχι μόνο την Gazprom, αλλά και κορυφαίες ευρωπαϊκές εταιρείες.
Στην αμερικανική στρατηγική για την ανάσχεση της Gazprom, η δημιουργία στην Ευρώπη πυλών εισόδου υγροποιημένου σχιστολιθικού αερίου, έχει τεράστια σημασία, γι’ αυτό και παρακολουθούνται πολύ στενά από τις αμερικανικές διπλωματικές αρχές και τις υπηρεσίες πληροφοριών όλες οι κινήσεις στην Αλεξανδρούπολη.
ΠΗΓΗ: https://www.sofokleousin.gr/o-psyxros-polemos-gia-tin-aleksandroupoli
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου