Τετάρτη 29 Αυγούστου 2018

Μυρίζει μπαρούτι στην Ιντλίμπ

 


Θέσεις …μάχης δείχνουν να παίρνουν τα εμπλεκόμενα μέρη στην πολεμική κρίση της Συρίας, κυρίως σε ό, τι αφορά την βορειοδυτική επαρχία της Ιντλίμπ. Οι Ρώσοι φοβούνται προβοκάτσια και προειδοποιούν τις ΗΠΑ να μην αναλάβουν ριψοκίνδυνες πρωτοβουλίες, το Ιράν προωθεί στρατιωτική συνεργασία με την Δαμασκό, ο Ερντογάν υπόσχεται και άλλη «ειρήνη» και οι Αμερικανοί στέλνουν τελεσίγραφα.

Η Μόσχα εκτιμά ότι οι ΗΠΑ προετοιμάζονται να πλήξουν τις  δυνάμεις του Άσαντ, μετά από σκηνοθετημένη επίθεση με χημικά στην  Ιντλίμπ, την μοναδική επαρχία της Συρίας, στην οποία η Δαμασκός δεν έχει κανέναν έλεγχο. Οι πρώτες αναφορές των Ρώσων έγιναν το περασμένο Σάββατο από τον υφυπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ, ο οποίος προειδοποίησε τους Αμερικανούς να μην αναλάβουν μεγάλο ρίσκο.

Τις πληροφορίες για την ύπαρξη σχεδίου εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων της Δαμασκού επιβεβαίωσε στην συνέχεια ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, αναφέροντας  ότι οι ΗΠΑ αυξάνουν τους εκτοξευτήρες πυραύλων κρουζ που διαθέτουν στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Το σχέδιο και η αντίδραση της Μόσχας

Σε ότι αφορά την προβοκάτσια με την δήθεν επίθεση των συριακών δυνάμεων με χημικά εναντίον αμάχων στην Ιντλίμπ, η Μόσχα θεωρεί ότι αυτή σχεδιάζεται από κοινού με τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες και τους αντάρτες. Έχει δε ως μοναδικό σκοπό, σύμφωνα με τους Ρώσους, να δώσει, για άλλη μία φορά, αφορμή στις ΗΠΑ, την Βρετανία και την Γαλλία να πλήξουν κρατικές εγκαταστάσεις και βιομηχανικές μονάδες της Συρίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει η Μόσχα την πρόκληση ετοιμάζει η οργάνωση «Χαγιάτ Ταχρίρ Ας Σαμ» και για τον λόγο αυτό έχουν δοθεί στους αντάρτες της περιοχής, που αντιμάχονται τον Άσαντ οκτώ βαρέλια με χλώριο. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε μάλιστα και τοποθεσίες, σημειώνοντας ότι αρχικά τα χημικά παραδόθηκαν  στην πόλη Τζισρ Εσ-Σουγκούρ και στην συνέχεια μεταφέρθηκαν στο χωριό Χαλούζ, το οποίο απέχει μερικά χιλιόμετρα.

Σημειώνεται, ότι μόλις πριν λίγες ημέρες, κατά την συνάντησή τους στην Γενεύη, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον, είχε προειδοποιήσει τον Ρώσο ομόλογό του, Νικολάι Πατρούσεφ, ότι οι ΗΠΑ θα αναλάβουν στρατιωτική δράση εναντίον της Συρίας, αν η Δαμασκός χρησιμοποιήσει χημικά όπλα. Είχε τονίσει μάλιστα ότι η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να απαντήσει με μεγαλύτερη σφοδρότητα από ό, τι προηγουμένως.

Η Μόσχα ενισχύει και αυτή τις δυνάμεις της στην περιοχή και όπως μετέδωσε το πρακτορείο sputnik, δύο φρεγάτες του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας κατευθύνονται προς τη Μεσόγειο. Πρόκειται για τα πλοία «Ναύαρχος Γκριγκορόβιτς» και «Ναύαρχος Έσσεν» τα οποία πλέουν προς ενίσχυση της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας.

Συμφωνία Δαμασκού-Τεχεράνης

Την Δαμασκό επισκέφθηκε την Κυριακή ο υπουργός Άμυνας του Ιράν, χώρας που μάχεται στο πλευρό του Άσαντ και διαθέτει επιρροή στην Χεζμπολάχ του Λιβάνου, η οποία δρα επίσης εναντίον των αντιπάλων  του Σύρου προέδρου.

Ο Χαταμί, ο οποίος έγινε δεκτός από τον Άσαντ,  ανακοίνωσε την σύναψη συμφωνίας με την Δαμασκό, η οποία προβλέπει την συνέχιση της «παρουσίας και της εμπλοκής» του Ιράν στη Συρία, κάτι που αποτελεί κόκκινο πανί για το Ισραήλ. Μιλώντας σε τηλεοπτικό δίκτυο που πρόσκειται στην Χεζμπολάχ, ο Ιρανός υπουργός εξήγησε ότι η συμφωνία Δαμασκού-Τεχεράνης αφορά «την αναδιάρθρωση των Ενόπλων Δυνάμεων και των συριακών στρατιωτικών αμυντικών βιομηχανιών» της Συρίας.

Το Ιράν έχει στρατιωτική παρουσία στην Συρία από την έναρξη του πολέμου και από το 2012 περισσότεροι από 1.000 Ιρανοί, ανάμεσά τους υψηλόβαθμα στελέχη των Φρουρών της Επανάστασης, έχουν σκοτωθεί, πολεμώντας δίπλα στις δυνάμεις του Άσαντ.  Αν και οι ιρανικές δυνάμεις έχουν απομακρυνθεί από την μεθόριο με το Ισραήλ, το Τελ Αβίβ θέλει την πλήρη αποχώρησή τους, κάτι που απαίτησε από τους Ρώσους και ο σύμβουλος Ασφαλείας του Τραμπ, Τζον Μπόλτον. Για την Τεχεράνη ωστόσο αποτελεί υπαρξιακό ζήτημα ο πόλεμος εναντίον των σουνιτών μαχητών του Ισλαμικού Κράτου, οι οποίοι θεωρούν τους  σιίτες Ιρανούς ως αποστάτες του Ισλάμ.

Νέο «Κλάδο ελαίας» θέλει ο Ερντογάν

Η Άγκυρα από την πλευρά της κάνει το δικό της παιχνίδι, στηρίζοντας ομάδες αντικαθεστωτικών ανταρτών που πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος, μετέχοντας στην συμφωνία της Αστάνας με το Ιράν και την Ρωσία και κυρίως προωθώντας την προέλασή της στον συριακό βορρά, με εκκαθαρίσεις στις περιοχές των Κούρδων. Οι Τούρκοι έχουν τοποθετήσει όμως και περίπου δέκα στρατιωτικά φυλάκια στην περιοχή της Ιντλίμπ, η οποία βομβαρδίζεται τον τελευταίο μήνα από τις δυνάμεις του συριακού στρατού.

Ο ίδιος ο Ερντογάν, στην ομιλία του για την επέτειο της Μάχης του Μαντζικέρτ το 1071, ανέφερε ότι η Τουρκία θα φέρει ειρήνη και ασφάλεια στην Συρία και το Ιράκ, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά νέο «κλάδο ελαίας», δηλαδή επιχειρήσεις στις κουρδικές περιοχές. Οι δηλώσεις του Ερντογάν έγιναν λίγα εικοσιτετράωρα μετά τις συναντήσεις που είχαν ο Τσαβούσογλου και ο Τούρκος υπουργός Άμυνας στην Μόσχα, με Ρώσους αξιωματούχους, αλλά και με τον ίδιο τον Πούτιν.

Στην διάρκεια αυτών των επαφών, η Ρωσία παρουσίασε στην τουρκική κυβέρνηση τις προτάσεις της για την Ιντλίμπ. Οι δύο πλευρές φέρονται να συμφώνησαν στον διαχωρισμό των ομάδων των τζιχαντιστών, που έχουν καταφύγει στην περιοχή, από τον γενικό πληθυσμό και από τις δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης. Οι οριστικές αποφάσεις αφέθηκαν βεβαίως για την συνάντηση των προέδρων Πούτιν και Ερντογάν.

Η τετραμερής που έγινε τριμερής

Στο διπλωματικό πεδίο η σχεδιαζόμενη από τον Ερντογάν, για τις 8 Σεπτεμβρίου, τετραμερής σύνοδος της Κωνσταντινούπολης για την Συρία, με την συμμετοχή των ηγετών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ρωσίας ματαιώθηκε μετά τις ενστάσεις του Μακρόν. Το Παρίσι αξίωνε εγγυήσεις για την κατάπαυσης του πυρός και την προώθηση πολιτικών μεταρρυθμίσεων πριν δεσμευτεί για την συμμετοχή του. Σημείωνε επίσης ότι υπάρχει «πολύ σοβαρή απειλή» η κυβέρνηση της Δαμασκού να ξεκινήσει επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας στην Ιντλίμπ.

Σύνοδος θα γίνει όμως, μία ημέρα νωρίτερα, στις 7 Σεπτεμβρίου, στο Ιράν, αλλά μόνο με τα μέλη της συμφωνίας της Αστάνας, δηλαδή της Μόσχας, της Τεχεράνης και της Άγκυρας. Οι πληροφορίες μάλιστα θέλουν η συνάντηση των τριών προέδρων να γίνει στην Ταμπρίζ, στο βόρειο Ιράν, και όχι στην Τεχεράνη.

Οι εξελίξεις στην Συρία συζητούνται και στο «δυτικό» στρατόπεδο. Ο Ντόναλντ Τραμπ και η Άγγελα Μέρκελ είχαν τηλεφωνική επικοινωνία και αμέσως μετά ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου κάλεσε την Μόσχα «να ενεργήσει με μετριοπαθή τρόπο» και «να αποτρέψει μια περαιτέρω κλιμάκωση» από τον συριακό στρατό. Το θέμα της Συρίας απασχόλησε και την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, και ο Ερντογάν.

Οι Δυτικοί φοβούνται γενικευμένη στρατιωτική επιχείρηση, οι Ρώσοι προβοκάτσια με χημικά, οι Τούρκοι θεωρούν «καταστροφή» μια στρατιωτική επιχείρηση και η Ιντλίμπ μυρίζει μπαρούτι ή για την ακρίβεια χλώριο, όπως και η Ντούμα, τον περασμένο Απρίλιο. Τότε που η Ρωσία είχε καταγγείλει επίσης «σκηνοθετημένο γεγονός» και οι  αμερικανικές, γαλλικές και βρετανικές δυνάμεις έπληξαν με πυραύλους στόχους της Δαμασκού ως αντίποινα.

ΠΗΓΗ: https://slpress.gr/diethni/myrizei-mparouti-stin-intlimp/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου