Τετάρτη 8 Αυγούστου 2018

Ιρλανδία: Το μήνυμα του πολέμου που αποκαλύφθηκε από τις πυρκαγιές




Ένα σημάδι στους πιλότους των συμμαχικών και των γερμανικών βομβαρδιστικών του Β΄Παγκόσμιου Πολέμου αποκάλυψαν οι πυρκαγιές στην Ιρλανδία. Οι ντόπιοι είχαν αφήσει ένα σημάδι στη γη γράφοντας στο βουνό τη λέξη «Éire», η οποία σημαίνει Ιρλανδία στα ιρλανδικά.

Ήταν γραμμένη εκεί για να ειδοποιεί τους πιλότους ότι βρίσκονται πάνω από μια χώρα που δεν μετείχε στον πόλεμο και θα έπρεπε να στραφούν αλλού για να εντοπίσουν τους στόχους τους. 

Το σημάδι είχε καλυφθεί χρόνια από τη βλάστηση και όταν αυτή καταστράφηκε από την πυρκαγιά, αποκαλύφθηκε. Τη λέξη είδαν πρώτοι οι ιρλανδοί αστυνομικοί οι οποίοι πέταξαν με ελικόπτερο πάνω από την περιοχή για να αποτυπώσουν την έκταση της καταστροφής που είχε αφήσει πίσω της η φωτιά. 


Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας είπε στο RTÉ ότι ανάλογα σημάδια έχουν εντοπιστεί κυρίως στη δυτική ακτή και συνολικά, υπάρχουν περισσότερα από 80 τέτοια μηνύματα στις ακτές της Ιρλανδίας. 
 

Το 1939 ο επικεφαλής της ιρλανδικής κυβέρνησης, Éamon de Valera, διακήρυξε την ανεξαρτησία της χώρας. 

Ωστόσο, η Ιρλανδία επέτρεπε στα βρετανικά αεροσκάφη να πετούν στους αεροδριαδρόμους της κατά τη διάρκεια της Μάχης του Ατλαντικού. Επίσης, ιρλανδοί πυροσβέστες συνέδραμαν τους συναδέλφους τους της Βόρειας Ιρλανδίας στον βομβαρδισμό του Μπέλφαστ το 1941, όταν η πόλη δέχθηκε τέσσερις αεροπορικές επιδρομές από τους Ναζί. 

Το σημάδι με τη λέξη «Éire», διαμέτρου περίπου 200 μέτρων, ανέδειξε επίσης ένα μνημείο της νεολιθικής περιόδου στην ίδια περιοχή.

ΠΗΓΗ: http://www.mixanitouxronou.gr/irlandia-to-minyma-toy-polemoy-apokalyfthike-apo-tis-foties-poia-lexi-egrafan-oi-irlandoi-gia-na-ti-vlepoyn-oi-pilotoi/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου