Σάββατο 11 Αυγούστου 2018

ΔΝΤ: Δεν έχει ζητήσει τη βοήθειά μας η Τουρκία

 

Η Τουρκία δεν έχει προσεγγίσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προκειμένου να ζητήσει οικονομική βοήθεια, δήλωσε χθες εκπρόσωπος του Ταμείου όπως μεταδίδει το Reuters. "Δεν έχουμε λάβει καμία ένδειξη από τις τουρκικές αρχές ότι προτίθενται να υποβάλουν αίτημα για οικονομική στήριξη" δήλωσε σε γραπτή της ανακοίνωση η εκπρόσωπος του Ταμείου,  Randa Elnagar. 

Όπως είπε η ίδια το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν έχει κάποιο σχόλιο για την ελεύθερη πτώση της τουρκικής λίρας. "Το ΔΝΤ δεν σχολιάζει τις καθημερινές κινήσεις των νομισμάτων", τόνισε.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα αυτή την εβδομάδα αναλυτές που μίλησαν στο Bloomberg εξέφρασαν την εκτίμηση ότι η Τουρκία βρίσκεται κοντά στην "αγκαλιά" του ΔΝΤ και στην επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls).

"Είναι πολύ δύσκολο να προβλέψουμε τι θα πράξουν οι Αρχές. Η στιγμή που η Τουρκία θα αναγκαστεί να πάει στο ΔΝΤ για στήριξη πλησιάζει", δήλωσε ο Περ Χαμερλαντ, επικεφαλής στρατηγικής αναδυόμενων αγορών στη SEB στη Στοκχόλμη.

"Οι έλεγχοι κεφαλαίων (capital controls) δεν είναι πλέον ένα μακρινό σενάριο, καθώς οι Αρχές δεν δείχνουν σημάδια μεταστροφής σε πιο ορθόδοξες πολιτικές", υπογράμμισε ο Σαμάιλα Χαν, διευθυντής αναδυόμενων αγορών της Alliance Bernstein’s στη Νέα Υόρκη.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι χθεσινές εκτιμήσεις της Dankse Bank. Όπως αναφέρει, η πιθανότητα υιοθέτησης capital controls από τις τουρκικές αρχές έχει αυξηθεί σημαντικά και θα μπορούσε να συμβεί ακόμη και αυτό το Σαββατοκύριακο ή την επόμενη εβδομάδα. Την Dankse Bank δεν αποκλείει επίσης μία τεράστια αύξηση επιτοκίων από την τουρκική κεντρική τράπεζα, ούτε το ενδεχόμενο η Τουρκία να στραφεί στη Ρωσία για οικονομική βοήθεια.


ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr/diethni/3310043/dnt-den-exei-zitisei-ti-boitheia-mas-i-tourkia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου