Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2018

Μηνύματα και μπαράζ επαφών για τη συμφωνία των Πρεσπών

 

Με τις ημέρες να μετρούν αντίστροφα μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου και το κρίσιμο δημοψήφισμα στην πΓΔΜ όπου θα κρίνει το μέλλον της συμφωνίας των Πρεσπών και το μελλοντικό όνομα της χώρας, πληθαίνουν οι επισκέψεις σε Αθήνα και Σκόπια αλλά και οι πιέσεις προς την πλευρά των γειτόνων. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ επισκέφτηκε τα Σκόπια και το απόγευμα της Πέμπτης προσγειώθηκε στο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Την Παρασκευή θα επισκεφθεί τα Σκόπια ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρεία της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο, ενώ το Σάββατο, την πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ θα επισκεφθεί η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

Παράλληλα, έντονες είναι οι διεργασίες και στο εσωτερικό των χωρών με τον Ζόραν Ζάεφ να συνεχίζει την πολιτική εκστρατεία για την υπερψήφιση της συμφωνίας και τον Αλέξη Τσίπρα να ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τις όποιες κοινωνικές αντιδράσεις με την άνοδο του στη Θεσσαλονίκη ενόψει ΔΕΘ.

Και ενώ στα Σκόπια δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας την Πέμπτη δίνει προβάδισμα στο ΝΑΙ, στην Αθήνα η αντιπολίτευση συνεχίζει να εξαπολύει βολές για τη συμφωνία. Επιπλέον,το δικό του μήνυμα έστειλε και ο Ντόναλντ Τραμπ.

Συνάντηση Τσίπρα - Στόλτενμπεργκ

Η ενταξιακή πορεία της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ αλλά και το κλίμα που επικρατεί στα Σκόπια απασχόλησαν το δείπνο εργασίας που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Γενς Στόλτενμπεργκ το βράδυ της Πέμπτης στο Μέγαρο Μαξίμου. Το δείπνο εργασίας διήρκησε περίπου δύο ώρες.

Τραμπ: Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να υποστηρίξουν τη “Μακεδονία”

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε επιστολή που απέστειλε προς τον σκοπιανό ομόλογό του, κ. Ιβανόφ, χαρακτηρίζει ιστορική τη συμφωνία των Πρεσπών. Όπως σημειώνει, η συμφωνία ανοίγει το δρόμο για την ένταξη της χώρας, την οποία αποκαλεί "Μακεδονία", στο ΝΑΤΟ.

“Εκ μέρους του αμερικανικού λαού συγχαίρω εσάς και τους πολίτες της “Μακεδονίας” με αφορμή την ημέρα ανεξαρτησίας στις 8 Σεπτεμβρίου. Η “Μακεδονία” έχει πολλά για να αισθάνεται περήφανη σήμερα. Η ιστορική συμφωνία των Πρεσπών επιλύει μια χρόνια διαφωνία για το ονοματολογικό με την Ελλάδα και ανοίγει το δρόμο για την ένταξη τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και την ΕΕ. Η συμφωνία και ένταξη στο ΝΑΤΟ θα ενισχύσει την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία σε όλη την περιοχή. Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να υποστηρίξουν τη “Μακεδονία”, ιδίως αναφορικά με τις επερχόμενες συζητήσεις που αφορούν την ένταξη στο ΝΑΤΟ” σημειώνει στην επιστολή που έδωσε στη δημοσιότητα η αμερικανική πρεσβεία των Σκοπίων, με αφορμή την ημέρα ανεξαρτησίας της χώρας στις 8 Σεπτεμβρίου.

Στόλτενμπεργκ: Το μέλλον σας είναι στα δικά σας χέρια


Την ίδια στιγμή, ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, επανέλαβε από τα Σκόπια ότι η Συμμαχία είναι έτοιμη να δεχτεί την πΓΔΜ ως το 30ο μέλος της, μόνο όταν ολοκληρωθούν και εφαρμοστούν όλες οι εσωτερικές διαδικασίες που θα επικυρώνουν τη συμφωνία της ονομασίας.


Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, μετά την ολοκλήρωση των διήμερων επαφών του με την ηγεσία της χώρας στα Σκόπια, ο Γ. Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι στις 12 Ιουλίου, το ΝΑΤΟ απηύθυνε πρόσκληση στα Σκόπια, μετά τη συμφωνία που υπεγράφη με την Ελλάδα, για το ζήτημα της ονομασίας. Ο γγ του ΝΑΤΟ αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που έχουν αναλάβει τα Σκόπια σε τομείς όπως το κράτος δικαίου, η ασφάλεια και η άμυνα, ενώ υπογράμμισε τα οφέλη της ένταξης στο ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι η ασφάλεια στην περιοχή είναι προς όφελος και των Συμμάχων αλλά και της ίδιας της χώρας. Όπως είπε, η ασφάλεια στην περιοχή θα φέρει οικονομική μεγέθυνση και ανέφερε ως παράδειγμα το Μαυροβούνιο, λέγοντας ότι μετά την ένταξή του στη Συμμαχία διπλασιάστηκαν οι επενδύσεις στη χώρα.

«Η πόρτα του ΝΑΤΟ είναι ανοιχτή και ο λαός της πΓΔΜ θα αποφασίσει αν θα την διαβεί», ανέφερε ο Γ. Στόλτενμπεργκ, προσθέτοντας: «Το μέλλον σας είναι στα δικά σας χέρια».

Από την μεριά του, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, εξέφρασε την πεποίθηση ότι το δημοψήφισμα θα έχει αίσια έκβαση και πως η χώρα του θα μπορέσει αμέσως μετά να προχωρήσει στο τελευταίο στάδιο των υποχρεώσεων που της αναλογούν από τη Συμφωνία των Πρεσπών και το οποίο σχετίζεται με τις τροποποιήσεις του Συντάγματος της χώρας.

Νέα πυρά Μητσοτάκη

Η συμφωνία των Πρεσπών είναι ένα από τα βασικά ζητήματα που θα απασχολήσουν τους πολιτικούς αρχηγούς κατά την παρουσία τους στη Θεσσαλονίκη και την 83η ΔΕΘ ενώ ο ΑΛέξης Τσίπρας θα έρθει αντιμέτωπος και με τις όποιες κοινωνικές αντιδράσεις, καθώς ήδη πολλές οργανώσεις προετοιμάζουν συλλαλητήρια, με αφορμή το «Μακεδονικό». Ωστόσο, ο πρωθυπουργός θα στηρίξει τη συμφωνία των Πρεσπών επιχειρώντας παράλληλα να θέσει τη Νέα Δημοκρατία προ των ευθυνών της.

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπέλυσε, για μια ακόμη φορά, σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση κατά την ομιλία του σε παραγωγικούς φορείς της Βόρειας Ελλάδας.

«Εδώ στη Βόρεια Ελλάδα υπάρχει κι ένα πρόσθετο σύννεφο το οποίο σκιάζει δίπλα στο σύννεφο των φόρων, των εισφορών, της διάλυσης του κράτους και αναφέρομαι στο Σκοπιανό», είπε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε: «Δυστυχώς η συμφωνία την οποία πέρασε ο κ. Τσίπρας, ο κ. Κοτζιάς, ο κ. Καμμένος, είναι μια κακή συμφωνία για τη χώρα. Είναι μια συμφωνία που προσβάλλει όλους τους Ελληνες, όχι μόνο τους Μακεδόνες, καθώς είναι μια συμφωνία η οποία ικανοποιεί τις πάγιες επιδιώξεις της σκοπιανής πλευράς, που δεν ήταν άλλες από την παραχώρηση της μακεδονικής γλώσσας και της μακεδονικής ταυτότητας στους γείτονες μας.

Κι αυτό δεν μόνο διπλωματική και πολιτική ήττα των κ.κ. Τσίπρα και Κοτζιά, οι οποίοι έδρασαν υπόγεια και ερήμην της εθνικής γραμμής, ερήμην του λαού και των κομμάτων. Το Σκοπιανό από μόνο του αποτελεί και ένα τεράστιο αυτοτελές οικονομικό πλήγμα για τις επιχειρήσεις και τα προϊόντα της Βόρειας Ελλάδας. Ήδη, το γνωρίζετε καλά, αντιμετωπίζετε προβλήματα ανταγωνισμού, προβλήματα πιστοποίησης και εγείροντας και την αμοιβαία καχυποψία μετατρέπεται τελικά σε εμπόδιο στις διακρατικές και εμπορικές σχέσεις».

Κατηγόρησε, κλείνοντας, την κυβέρνηση ότι με τους χειρισμούς της στο Σκοπιανό «δηλητηρίασε» την ελληνική κοινωνία προκαλώντας εύλογες αμυντικές αντιδράσεις.

«Ταυτόχρονα -είπε- ξυπνούν και σε κάποιους παλιά ακραία συνθήματα. Και προσβάλλοντας την εθνική συνείδηση ενίσχυσαν εθνικιστικές φωνές. Χλευάζοντας τον αγνό πατριωτισμό τροφοδότησαν την ακροδεξιά πατριδοκαπηλία. Οι πραγματικοί πατριώτες δεν είναι εθνικιστές και οι ακραίοι εθνικιστές δεν είναι πατριώτες. Να μην το ξεχνάμε ποτέ αυτό και να μην συγχέουμε αυτές τις δύο έννοιες. Και είναι εξαιρετικά προσβλητικό για έναν ολόκληρο λαό και ειδικά για το λαό της Μακεδονίας να χαρακτηρίζεται συλλήβδην ακροδεξιός».

Η Συμφωνία των Πρεσπών στη συνάντηση Κοτζια - Ζαν Υβ Λε Ντριάν

Η Συμφωνία των Πρεσπών και το επικείμενο δημοψήφισμα αποτέλεσαν σημείο συζήτησης για τους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και Γαλλίας κατά τη συνάντηση που είχαν το απόγευμα της Πέμπτης.

Σε δηλώσεις του ο Έλληνας ΥΠΕΞ υπογράμμισε ότι «είναι μία συμφωνία αποτέλεσμα διαλόγου, κουλτούρας, συναίνεσης και ευθύνης απέναντι στην περιοχή και στο μέλλον της». Και συμπλήρωσε: «Είναι μια συμφωνία που κατάφερε να κερδίσει ένα όνομα και μάλιστα erga omnes, που όπως δείχνουν όλα τα πρακτικά των διαπραγματεύσεων του 2007-2008, επροτάθη από την τότε υπουργό Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας χωρίς επιτυχία. Και μάλιστα, δεν επροτάθη erga omnes».

Από την πλευρά του ο Γάλλος ΥΠΕΞ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη Συμφωνία των Πρεσπών, τονίζοντας ότι είναι «ένα πολύ σημαντικό θέμα ιστορικής σημασίας» το οποίο συζήτησε με τον κ. Κοτζιά, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «σύντομα θα μπορέσει να επικυρωθεί αυτή η συμφωνία που θα συνεισφέρει στην απαραίτητη σταθερότητα, η οποία πρέπει να υπάρχει στην περιοχή».

Δημοσκόπηση στην πΓΔΜ: Μεγάλο ποσοστό αποφεύγει να τοποθετηθεί

Τέλος, μια ακόμη δημοσκόπηση για το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ παρουσίασε το τηλεοπτικό δίκτυο Telma, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο για τη Δημοκρατία «Societas Civilis» και το «Μακεδονικό Κέντρο» για τη διεθνή συνεργασία.T;eow

Σύμφωνα με το πρακτορείο IBNA, το 40,9% των πολιτών απάντησε πως θα ψηφίσει υπέρ, το 6,6% τάχθηκε κατά του δημοψηφίσματος, το 6,3% εμφανίστηκε αναποφάσιστο ενώ ένα μεγάλο ποσοστό της τάξης του 42,2% δεν απάντησε.

Στο ερώτημα εάν θα συμμετάσχουν στη διαδικασία ψηφοφορίας το 57,8% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν, το 28,8% απάντησε ότι δεν θα ψηφίσουν ενώ το 11,2% είναι αναποφάσιστο.

ΠΗΓΗ: http://www.thetoc.gr/politiki/article/minumata-kai-mparaz-epafwn-gia-ti-sumfwnia-twn-prespwn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου