Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2018

Η ιστορία των Τούρκων φυγάδων που συνελήφθησαν στην Πάτρα με πλαστά διαβατήρια και αθωώθηκαν

 

Τρεις Τούρκοι κουρδικής καταγωγής, δύο άνδρες και μία γυναίκα, συνελήφθησαν στο λιμάνι της Πάτρας με πλαστά διαβατήρια, λίγο πριν επιβιβαστούν σε πλοίο για Ιταλία. Ήταν Αριστεροί φυγάδες, που διώκονταν από τον Ερντογάν – δύο ανώτεροι δημόσιοι υπάλληλοι κι ένας μεταπτυχιακός φοιτητής, αντίστοιχα. Συνελήφθησαν για παράνομη έξοδο από τη χώρα, κατοχή και χρήση πλαστών εγγράφων. Ωστόσο, το δικαστήριο, σε μια σπάνια απόφαση, τους αθώωσε με το σκεπτικό ότι βρίσκονταν σε «κατάσταση ανάγκης».

Από την απόπειρα πραξικοπήματος στη γειτονική χώρα, το καλοκαίρι του 2016, έως σήμερα, περίπου 4.500 Τούρκοι φυγάδες - γκιουλενιστές, Αριστεροί και διανοούμενοι - έχουν ζητήσει προστασία στην Ελλάδα. Έτσι, η απόφαση της Πάτρας αποκτά ξεχωριστό ενδιαφέρον.

Από τα δικαστικά έγγραφα προκύπτει ότι οι τρεις Κούρδοι συνελήφθησαν στις 2 Οκτωβρίου 2017, στις 22:45, στον επιβατικό σταθμό του Νότιου Λιμένα Πατρών. Είχαν εισιτήρια για το επιβατικό πλοίο, το οποίο θα απέπλεε τα μεσάνυχτα για τη Βενετία της Ιταλίας, και κρατούσαν τουρκικά διαβατήρια, τα οποία αποδείχθηκαν πλαστά. «Το σχέδιο ήταν να περάσουμε στην Ιταλία και από εκεί να φθάσουμε στη Γερμανία, όπου ζουν συγγενείς μας, ώστε να ζητήσουμε πολιτικό άσυλο. Στην Τουρκία κινδυνεύει η ζωή μας», είπαν στην πρώτη κατάθεσή τους στο Λιμενικό.

Στη δικαστική απόφαση, διαβάζουμε: «Παρότι συμμετείχαν σε νόμιμες πολιτικές συγκεντρώσεις, διαμαρτυρίες και ομιλίες, στοχοποιήθηκαν στην Τουρκία ένεκα της αριστερής τους ιδεολογίας και της εντεύθεν νόμιμης πολιτικής δράσης αυτών εντός και εκτός του πανεπιστημιακού χώρου και κατηγορήθηκαν με τον τουρκικό αντιτρομοκρατικό Νόμο για συμμετοχή στην κουρδική οργάνωση ΡΚΚ και για τρομοκρατία, που όμως δεν αποδεικνύονται». Ο πρώτος άντρας και η γυναίκα είχαν καταδικαστεί ερήμην στην Τουρκία και καταζητούνταν. Οι ίδιοι απολύθηκαν από το τουρκικό δημόσιο όπου εργάζονταν. Η δίκη του τρίτου, μεταπτυχιακού φοιτητή στο πανεπιστήμιο της Μαλάτια, εκκρεμούσε. Μετά τη σύλληψη στο λιμάνι της Πάτρας, οδηγήθηκαν στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Πατρών. Κατά την απολογία τους υπέβαλαν προφορικά αίτημα ασύλου, επαναλαμβάνοντας ότι κινδυνεύουν αν απελαθούν και βρεθούν στις τουρκικές φυλακές.

Ανεξάρτητα από το άσυλο, που είναι διοικητική διαδικασία, δικηγόροι που μίλησαν στο VICE Greece εξηγούν ότι τα ελληνικά δικαστήρια σε αντίστοιχες υποθέσεις επιβάλλουν ποινές έξι-επτά μηνών φυλάκισης με αναστολή. Όμως, το Πλημμελειοδικείο της Πάτρας έκρινε τους τρεις Κούρδους αθώους. Το σκεπτικό ήταν ότι τέλεσαν μεν τα αδικήματα για τα οποία συνελήφθησαν [παράνομη έξοδο από τη χώρα, κατοχή και χρήση πλαστών εγγράφων] ευρισκόμενοι όμως σε κατάσταση ανάγκης.

Πιο ειδικά, το έκαναν «προκειμένου να αποφύγουν τη σύλληψη στην Τουρκία, την εκτέλεση των άδικων ποινών καθείρξεων στις τουρκικές φυλακές, την απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση που θα υποστούν από τις τουρκικές Αρχές, καθώς και τον εντεύθεν κίνδυνο για τη ζωή, την προσωπική ελευθερία και τη σωματική τους ακεραιότητα, ο οποίος δεν θα μπορούσε να αποτραπεί παρά μόνο με τη διαφυγή αυτών από την Τουρκία».

Συνοπτικά, το δικαστήριο της Πάτρας αναγνώρισε ότι το έννομο αγαθό της δημόσιας τάξης που προσέβαλαν οι τρεις με την παράνομη είσοδο στην Ελλάδα και τα πλαστά διαβατήρια, είναι σημαντικά κατώτερο από το έννομο αγαθό της ίδιας τους της ζωής, αν έμεναν πίσω. «Το άδικο αίρεται συνεπώς ένεκα της συνδρομής in concreto κατάστασης ανάγκης ως λόγου άρσεως του αδίκου», καταλήγει η δικαστική απόφαση. Στα παραπάνω συρρέει και το γεγονός ότι ζήτησαν πολιτικό άσυλο, έστω προφορικά στα δικαστήριο. Η Σύμβαση της Γενεύης ορίζει ότι αυτό είναι υποχρεωτικός προσωπικός λόγος απαλλαγής τους από την ποινή.

Σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Ασύλου, από το βράδυ της απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία, τον Ιούλιο του 2016, έως σήμερα, συνολικά 4.477 Τούρκοι έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα. Μόνο τον περασμένο Αύγουστο, στην ελληνική υπηρεσία κατατέθηκαν 624 αιτήματα από Τούρκους φυγάδες. Οικογένειες δημοσίων υπαλλήλων, κυρίως γκιουλενιστές, καταγγέλλουν διώξεις και «κυνήγι φαντασμάτων» από το καθεστώς Ερντογάν. Πολλές φορές το παράνομο πέρασμα καταλήγει σε τραγωδία. Τον Νοέμβριο του 2017, μια οικογένεια Τούρκων αντικαθεστωτικών χάθηκε στα νερά του Αιγαίου, προσπαθώντας να φθάσει στη Λέσβο. Τον περασμένο Φεβρουάριο, δύο ζευγάρια με τα τρία ανήλικα παιδιά τους, πνίγηκαν στον ποταμό Έβρο, όταν η βάρκα τους αναποδογύρισε. Στα τέλη Ιουλίου, μητέρα και τα τρία παιδιά της πνίγηκαν επίσης στον Έβρο.

Σε μία άλλη περίπτωση, τέλος, που αποκάλυψε το VICE Greece, στην Ελλάδα είχε εκτυλιχθεί ένα άγνωστο πολιτικό και κατασκοπικό θρίλερ με κεντρικό πρόσωπο γκιουλενιστή πρώην αξιωματούχο των μυστικών υπηρεσιών της γειτονικής χώρας, ο οποίος ζει τους τελευταίους μήνες στις ΗΠΑ. Ωστόσο, ο ίδιος και η οικογένειά του είχαν περάσει στην Ελλάδα με σχεδόν κινηματογραφικό τρόπο. Η υπόθεση περιλάμβανε στοιχεία από τη μεγαλύτερη υπόθεση διαφθοράς στην «αυλή» του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σπάσιμο του αμερικανικού εμπάργκο στο Ιράν και αναφορές για διαύλους τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών με τζιχαντιστικές οργανώσεις στη Συρία.


ΠΗΓΗ: https://www.vice.com/gr/article/pa8y7y/h-istoria-twn-toyrkwn-fygadwn-poy-synelhf8hsan-me-plasta-diabathria-kai-a8ww8hkan

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου