Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2018

Κίνα: Οι πόλεις-φαντάσματα σκοτώνουν τα όνειρα των νέων

 


Η Κίνα έχει δύο τύπους πόλεων - τις συμβατικές πόλεις γεμάτες με πολυκατοικίες γεμάτες κατοίκους και τις μη συμβατικές πόλεις, γεμάτες κτίρια με κενά διαμερίσματα. Αυτός είναι ο λόγος που ονομάζονται "πόλεις-φαντάσματα". Συνήθως ανήκουν σε εργολάβους και κερδοσκόπους που βασίζονται στο ότι μια μέρα θα πουλήσουν τη γη έναντι τεράστιων ποσών.

Το πρόβλημα είναι ότι το να διατηρεί κανείς πολλά διαμερίσματα εκτός αγοράς δημιουργεί τεράστια έλλειψη στέγασης. Και αυτό ωθεί τις τιμές για τα "μεταχειρισμένα" σπίτια ψηλότερα. Ο δείκτης τιμών κατοικιών που έχουν ξανακατοικηθεί στο παρελθόν της Σαγκάης έχει αυξηθεί από τις 1000 μονάδες το 2003 σε περίπου 4000 μονάδες το 2017.



Αυτά είναι κακά νέα για όσους είναι στην αγορά αναζητώντας ένα σπίτι να ζήσουν, και ιδιαίτερα για τους νέους που σκοπεύουν να αγοράσουν ένα σπίτι και να κάνουν οικογένεια.

"Η απελπισία είναι ίσως ιδιαίτερα έντονη για τους ολοένα περισσότερους άντρες που δεν μπορούν να βρουν σύντροφο, επειδή δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά να αγοράσουν ένα σπίτι: το 70% των γυναικών στην Κίνα λέει ότι το πρώτο πράγμα που αναζητά σε έναν άνδρα είναι να έχει διαμέρισμα", παρατηρεί ο Ruchir Sharma του Breakout Nations. "Εν τω μεταξύ, οι πλούσιοι Κινέζοι που έχουν ρευστότητα αγοράζουν πολλά σπίτια”.



Ως εκ τούτου, ο κινεζικός λαός αναβάλλει το γάμο μέχρι να φτάσει σε μεγαλύτερες ηλικίες. Η μέση ηλικία του πρώτου γάμου στην ανατολική επαρχία ήταν στα 34,2 χρόνια το 2017 - στα 34,3 χρόνια για τις γυναίκες και στα 34,1 για τους άνδρες, σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία του Γραφείου Πολιτικών Υποθέσεων της επαρχίας Jiangsu. Πριν από πέντε χρόνια, η μέση ηλικία ήταν στα 29,6 χρόνια. Και το 2015 ήταν στα 32,4 χρόνια.

Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί το ποσοστό έγγαμων της Κίνας έπεσαν κοντά στο 30% κατά τα τελευταία πέντε χρόνια.

Για να είμαστε δίκαιοι, η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει το θέμα με την οικοδόμηση δημόσιων κατοικιών, αλλά η πολιτική αυτή καταλήγει στη δημιουργία περισσότερων πόλεων-φαντασμάτων. "Σε απάντηση, η κυβέρνηση εφαρμόζει νόμους για τη χρήση γης, σε μία προσπάθεια να αναγκάσει τους εργολάβους να οικοδομήσουν κοινωνικές κατοικίες", λέει ο Sharma. "Αυτό οδηγεί στα αντίστροφα αποτελέσματα. Λίγοι νέοι Κινέζοι φιλοδοξούν να ζήσουν σε τέτοιου είδους σπίτια, έτσι μερικές από αυτές τις κατασκευές μπορεί να καταλήξουν να γίνουν νέες πόλεις-φαντάσματα".

Εν τω μεταξύ, η μεγάλη πτώση των ποσοστών γάμου αναμένεται να επιδεινώσει το δημογραφικό πρόβλημα της Κίνας. Θα οδηγήσει σε χαμηλότερα ποσοστά γεννήσεων, σε συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού και σε δυσμενή "ποσοστά εξάρτησης" - πολύ λίγοι εργαζόμενοι θα πρέπει να στηρίξουν πάρα πολλούς συνταξιούχους.

Αυτά είναι άσχημα νέα για το μέλλον της κινεζικής οικονομίας και των χρηματοπιστωτικών αγορών.

Ίσως η Κίνα θα πρέπει να πάρει ένα ή δύο μαθήματα από την Ιαπωνία - η οποία έχει ήδη αντιμετωπίσει παρόμοιες στεγαστικές και δημογραφικές τάσεις - και διατηρεί μία σωστή πολιτική στέγασης: τοποθετώντας νέες οικογένειες σε σπίτια και όχι κάνοντας τους κερδοσκόπους ακόμη πιο πλούσιους.




ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr/forbes/3316880/kina-oi-poleis-fantasmata-skotonoun-ta-oneira-ton-neon

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου