Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2018

Το ψευδοκράτος προτίθεται να παραδώσει στην Κυπριακή Δημοκρατία κλεμμένες εικόνες 

  
Τη στήριξη του στην παράδοση όποιων θρησκευτικών εικόνων βρίσκονται στα χέρια της τ/κ πλευράς εξέφρασε με ανακοίνωση του ο κατοχικός «ψευδοϋπουργός θρησκευτικών υποθέσεων» Ταλίπ Αταλάι, με την προϋπόθεση να υπάρξει επί του θέματος πολιτική απόφαση. Σύμφωνα με δημοσίευμα στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Χαβαντίς», ο κ. Αταλάι είπε ότι «η παράδοση των εικόνων είναι πολιτική απόφαση και αν υπάρξει τέτοια απόφαση και αν θέλουμε να δείξουμε αλληλοσεβασμό τότε εμείς (ως «ψευδοϋπουργείο» θρησκευτικών υποθέσεων) θα στηρίξουμε την απόφαση». 

«Αυτές οι εικόνες ανήκουν στην ορθόδοξη εκκλησία και η σωστή διατήρηση και προστασία είναι σημαντική» είπε και πρόσθεσε ότι «αν οι εικόνες αυτές βρίσκονται στα χέρια μας τότε η προστασία και διατήρηση τους είναι καθήκον μας να τις προστατεύσουμε ως πολιτιστική κληρονομιά». 

Εξάλλου σε πρόσφατο πρωτοσέλιδο η «Χαβαντίς» αναφέρεται σε χαμένες εικόνες και θρησκευτικά κειμήλια αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων που βρίσκονται κλειδωμένα στα αμπάρια του κάστρου της Κερύνειας μετά το 1974 και δημοσιοποιεί φωτογραφίες από το χώρο όπου φυλάττονται, σημειώνοντας ότι μπορεί να βρίσκονται σε τύπου ράφια αλλά έχουν αφεθεί στην σκόνη και χωρίς συντήρηση, να σαπίσουν, όπως γράφει. 

Η εφημερίδα δημοσιεύει και φωτογραφίες από διάφορες εικόνες, όπως μια χρυσή του Αποστόλου Ανδρέα του 1886 από το ομώνυμο μοναστηριού, από το μοναστήρι της Παναγιάς της Ελεούσας, εικόνα του Αγίου Σπυρίδωνα από το μοναστήρι του Αγίου Σπυρίδωνα στην Τρεμετουσιά, σταυρούς, λιβανιστήρια και κηροπήγια από διάφορες εκκλησίες στα κατεχόμενα. 

Το ρεπορτάζ υπογράφουν οι Οντάτς Ντουζγκιούν και Μετέ Χάται, που γράφουν ότι πέτυχαν να δουν και να δημοσιεύσουν εικόνες χιλιάδων χαμένων εικόνων για τις οποίες από το 1974 Τουρκία και ψευδοκράτος κατηγορούνται για λεηλασία και καταλήστευση. 

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η κυπριακή εκκλησία υποστηρίζει ότι οι εικόνες και τα κειμήλια που έχουν λεηλατηθεί από τις εκκλησίες στα κατεχόμενα και έχουν οδηγηθεί στο εξωτερικό για παράνομη πώληση είναι 20.000 συνολικά. Μεταξύ αυτών βρίσκονται τοιχογραφίες και υψηλής αξίας θρησκευτικά αντικείμενα. Σημειώνεται δε ότι η ε/κ πλευρά διατηρεί το θέμα σχεδόν πάντα την επικαιρότητα διεθνώς αλλά και σε πολιτιστικούς κύκλους ζητώντας την τιμωρία της Τουρκίας και την επιστροφή των αντικειμένων. 

Για το θέμα των χαμένων εικόνων που προτάσσει η κυπριακή εκκλησία, οι δημοσιογράφοι της Χαβαντίς γράφουν ότι αρμόδιοι της Τουρκίας και του ψευδοκράτους υποστηρίζουν ότι δεν είναι όλα χαμένα αφού πολλές εικόνες και άλλα θρησκευτικά αντικείμενα βρίσκονται εκτεθειμένα σε πέντε διαφορετικά μουσεία στα κατεχόμενα, αλλά και σε διάφορες εκκλησίες που λειτουργούν και ως μουσεία, όπως το μοναστήρι του Αποστόλου Βαρνάβα, η εκκλησία της Παναγίας θεοτόκου στο Τρίκωμο, ο Αγιος Μάμας στην Μόρφου, ο Αρχάγγελος Μιχαήλ στην Κερύνεια και ο Αγιος Ιωάννης στα Βαρώσια. Σημειώνεται ότι με εκθέσεις το 1990 και το 1996 το «τμήμα αρχαιοτήτων» και το «υπουργείο εξωτερικών» 7.656 αντικείμενα, εικόνες και άλλα θρησκευτικά κειμήλια, βρίσκονται εκτεθειμένα ή σε χώρους στα κατεχόμενα. 

Στο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι το 1981-1982 κάποιες εικόνες που φυλάττονταν στο κάστρο της Κερύνειας εντοπίστηκαν στο αεροδρόμιο της Κων/πολης με τους δημοσιογράφους να επισημαίνουν ότι οι συνθήκες διαφύλαξης των εικόνων και αντικειμένων είναι διατρητες και τα φυλαγμένα στο κάστρο είναι έρμαια σε λαθρέμπορους αρχαιοκάπηλους. Κάνει δε εκτενή αναφορά στον Αϊντίν Ντικμέν και τις υποθέσεις που έχει ανοίξει η κυπριακή δημοκρατία και ποιες κέρδισε εναντίον του. Η New York times, αναφέρει, είχαν γράψει παλαιότερα ότι κάποια από τα αντικείμενα που έκλεψε ο Ντικμέν βρίσκονται στο κάστρο της Κερύνειας. 

Για να μπουν στα αμπάρια του κάστρου όπου φυλάττονται οι εικόνες, αναφέρεται, οι δημοσιογράφοι ήρθαν σε επαφή με το «ψευδοϋπουργείο τουρισμού» και το «τμήμα αρχαιοτήτων». Διαπίστωσαν ότι οι συνθήκες φύλαξης δεν είναι κατάλληλες, δεν υπάρχουν κλιματιστικά, αλλά υπερβολική ζέστη και πολύ σκόνη που μπορούν να αλλοιώσουν τις εικόνες. 

Από τα όσα μεταφέρουν από την συζήτηση που είχαν με αρμόδιους φαίνεται ότι δεν γνωρίζουν τον ακριβή αριθμό των αντικειμένων που βρίσκονται στο κάστρο της Κερύνειας και το τί θα γίνει με τις εικόνες, είναι όπως τους είπαν, θέμα πολιτικής της «ψευδοκυβέρνησης». 

Ο αρχαιολόγος Τουντζέρ Μπαγισκάν δήλωσε στην Χαβαντίς ότι ειδικά τα θρησκευτικά αντικείμενα που ανάγονται στον 17ο και 18ο αιώνα είναι πολύ ευαίσθητα στις συνθήκες που εκτίθενται και σημείωσε πως παλαιότερα κάποια αντικείμενα είχαν κλαπεί από το κάστρο Κερύνειας, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να καλυτερεύσει το σύστημα ασφαλείας και να γίνει λεπτομερή καταγραφή των αντικειμένων.


ΠΗΓΗ: https://hellasjournal.com/2018/10/to-pseydokratos-protithetai-na-paradosei-stin-kypriaki-dimokratia-klemmenes-eikones/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου