Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2018

Τέρενς Κουίκ, ο γητευτής των αιθέρων

 

Από την Κωνσταντινούπολη και το Οικουμενικό Πατριαρχείο ξεκίνησε ο Τέρενς Κουίκ την πορεία του ως υφυπουργός Εξωτερικών με αρμοδιότητα τον απόδημο ελληνισμό. Από τότε δεν έχει σταματήσει να οργώνει την υφήλιο και όταν ακόμα δεν ταξιδεύει, συναντά προσωπικότητες από όλο τον κόσμο και ανταλλάσσουν απόψεις, βγάζοντας τις απαραίτητες αναμνηστικές φωτογραφίες. Πραγματικά, δεν έχει σταματήσει τις επισκέψεις στις πέντε ηπείρους, ξεπερνώντας κάποιου είδους παγκόσμιου ρεκόρ. Οι συνάδελφοί του δεν του έχουν βγάλει τυχαίο το παρατσούκλι «τουρίστας».

Παρέα της Κουμουνδούρου, μάλιστα, σχολίαζε μεταξύ αστείου και σοβαρού ότι κινδυνεύει πλέον, σε μία από τις προσγειώσεις του στο Ελευθέριος Βενιζέλος να ανακαλύψει ότι η κυβέρνηση έπεσε και αυτός πρέπει να παραδώσει το χαρτοφυλάκιό του. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: Μην ξεχνάμε ότι ο Τέρενς έσπασε ήδη παγκόσμιο ρεκόρ: Στις πρώτες 13 εβδομάδες θητείας του στο υπουργείο Εξωτερικών, έκανε 9 ταξίδια στο εξωτερικό (συμπεριλαμβανόμενων των ΗΠΑ και της Ινδονησίας).

Σε οκτώ μήνες έκανε περισσότερα ταξίδια απ’ όσα όλοι μαζί οι προκάτοχοί του σε 8 χρόνια. Σε 16 μήνες θητείας, έκανε 40 ταξίδια στο εξωτερικό. Πολυήμερα ταξίδια στο εξωτερικό, με συνοδεία συμβούλων και ασφάλειας. Συγκεκριμένα συχνά τον συνοδεύουν συνεργάτες του (έχει εφτά), αλλά και μέχρι πέντε αστυνομικοί. Βάζοντάς τα κάτω, σε 11 μήνες ο Τέρενς Κουίκ ήταν στο εξωτερικό 110 ημέρες, σχεδόν το μισό χρόνο. Η συνολική αποζημίωση που έλαβε ανέρχεται περίπου σε 15.000 ευρώ, χώρια ο μισθός και τα έξοδα.

Η αναλογία είναι κάθε 12 ημέρες ένα ταξίδι στο εξωτερικό, μαζί με συνεργάτες. Περιοδεύει αενάως εντός και εκτός Ελλάδος, ακόμα και για εκδηλώσεις που θα οργανωθούν, όταν θα θεσμοθετηθεί η Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας. Και αυτό, όταν -με δική του ευθύνη- εκκρεμεί η υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης και του Προεδρικού Διατάγματος για τη θεσμοθέτηση της Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας.

Επενδύσεις στη Μποτσουάνα;

Πρόσφατα, οργάνωσε μία από τις πολυήμερες περιοδείες του σε χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, η οποία και ήγειρε αρκετά ερωτηματικά. Δεν ήταν, μάλιστα, λίγοι εκείνοι που σχολίαζαν δηκτικά ποιες είναι οι δυνητικές επενδύσεις που μπορεί να βρεθούν σε χώρες όπως η Μοζαμβίκη και η Μποτσουάνα; «Ήρθα για να ακούσω τι θα θέλατε να κάνει η πατρίδα για σας. Εντυπωσιακά θετικό που Ελλαδίτες της Νότιας Αφρικής είστε ενωμένοι σε μία ομοσπονδία», δήλωσε ο ίδιος κατά την άφιξή του.

Πέρυσι, είχε επιλέξει να περάσει το Πάσχα «με τον ξεχασμένο ελληνισμό που διαμένει στην Τανζανία, στο Μαλάουι, στη Ζιμπάμπουε και στη Ζάμπια». Αξίζει να σημειώσουμε πως στην Τανζανία υπάρχουν γύρω στους 150 Έλληνες και στο Μαλάουι 120. Το πρόγραμμά του ήταν γεμάτο: παρακολούθησε την Ακολουθία των 12 Ευαγγελίων στον ελληνορθόδοξο μητροπολιτικό ναό, ακολούθησε την περιφορά του Επιταφίου στον Άγιο Νεκτάριο της ελληνικής κοινότητας του Μπλαντάιρ στο Μαλάουι.

Το Μεγάλο Σάββατο για Ανάσταση και την Κυριακή για τη γιορτή του Πάσχα βρέθηκε στο Χαράρε, μαζί με την ελληνική κοινότητα στη Ζιμπάμπουε. Τελευταίος του σταθμός ήταν το Γιοχάνεσμπουρκ, μετά την Πρετόρια στη Νότιο Αφρική. Δεν θα μπορούσε να μην έχει επισκεφθεί την Αιθιοπία, τη Μοζαμβίκη και το Κέιπ Τάουν. «Στον ιερό ναό της Αναστάσεως της Ιεραποστολής του Μπλαντάιρ, όπου οι ορθόδοξοι Μαλαουιανοί ψέλνουν στη γλώσσα τους για την Παναγιά», όπως αναφέρει σε tweet o ίδιος.

Ονοματολογικό «επεισόδιο» με Σιάτλ

Δεν πρέπει, όμως, να ξεχνάμε και το ταξίδι του στον Καναδά. Στο Βανκούβερ πήγε για ένα και μοναδικό λόγο: Για να συναντήσει τον δήμαρχο της πόλης και να του μεταφέρει τους χαιρετισμούς και το αίτημα του δημάρχου Κεφαλονιάς για αδελφοποίηση των δύο πόλεων! Δημοσιεύτηκε, μάλιστα, στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών ότι «μεταφέρει την πρόταση του Δήμου Κεφαλονιάς, για αδελφοποίηση με το Βανκούβερ, καθώς ο Κεφαλλονίτης θαλασσοπόρος Ιωάννης Φωκάς (Χουάν ντε Φούκα) ήταν ο πρώτος που ανακάλυψε τα Στενά του Βανκούβερ ως επικεφαλής ισπανικής αρμάδας».

Επειδή, όμως, δεν υπάρχουν «Στενά Φωκά», οι δημοτικές αρχές του Σιάτλ εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος στο υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα. Σε αυτό αναρωτιούνται, αν η Ελλάδα έχει λόγο και αιτία για να αλλάξει το όνομα των θαλάσσιων συνόρων ΗΠΑ-Καναδά στην δυτική ακτή, ή αν η ανεύθυνη, ενοχλητική τοποθέτηση του υφυπουργού Εξωτερικών και μάλιστα στο εξωτερικό, οφείλεται σε ανοησία του, εξαιτίας άγνοιας.

Ο Τέρενς Κουίκ, όμως, δεν έχει αφήσει απαρηγόρητη και την Αμερική, την οποία έχει τιμήσει δεόντως. Την έχει, άλλωστε, επισκεφτεί πολλάκις. Είχε, μάλιστα, ταξιδέψει δύο φορές εκεί μέσα σε διάστημα πέντε εβδομάδων! Στην Καλιφόρνια θα πήγαινε για το ελληνικό φεστιβάλ χορού(!), αλλά μετά από σφοδρή κριτική το ακύρωσε. Λέγεται, πάντως, ότι πριν τα σπάσει με τον Πάνο Καμμένο, σε κάθε ταξίδι του προσπαθούσε συστηματικά να βρει κομματάρχες για να εγγράψουν μέλη στους ΑΝΕΛ.

Γητευτής των αιθέρων

Ο υφυπουργός Εξωτερικών δεν πτοείται ιδιαίτερα. Έχει γίνει τόσο κοσμοπολίτης που συχνά πυκνά ξεχνάει και ποια είναι η χώρα που εκπροσωπεί. Για του λόγου το αληθές, ανάρπαστο έγινε το βίντεο που ανάρτησε στη σελίδα του στο Facebook, το Υπουργείο Διασποράς και Μεταναστευτικής Πολιτικής της Αιγύπτου, με τον Τέρενς Κουΐκ να επισκέπτεται τις Πυραμίδες και το Χαλ Χαλίλι, και να καλεί τους τουρίστες όλου του κόσμου να επισκεφθούν την Αίγυπτο, «έναν ασφαλή τουριστικό προορισμό», «με θαυμάσιο καιρό», όπου αισθάνεται «σαν δεύτερη πατρίδα του».

Γεγονός παραμένει ότι έχει κουνήσει περήφανα την ελληνική σημαία σε κάθε γειτονιά του πλανήτη. Έχει επισκεφτεί κάθε επετειακή εκδήλωση ελληνικής κοινότητας, έχει προσκυνήσει κάθε πιθανή προστάτιδα, έχει υπογράψει κάθε πιθανό μνημόνιο συνεργασίας που υπάρχει και έχει συμφάει με όποιον μιλάει ελληνικά στον πλανήτη. Ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι ενώ στη Διαύγεια αναρτώνται έξοδα του υπουργείου Εξωτερικών, σε ό,τι αφορά τα ταξίδια ειδικά του Τέρενς Κουίκ και των συνεργατών του στο εξωτερικό (μαζί και ημερήσια αποζημίωση), δεν υπάρχει κάποια σχετική ανάρτηση.

Με τούτα και με κείνα βίωσε και μία περιπέτεια στο αέρα, κατά τη διάρκεια πτήσης των τουρκικών αερογραμμών από την Κωνσταντινούπολη στην πρωτεύουσα του Καζακστάν. Όλα έληξαν αισίως και απλά χρειάστηκε να αλλάξει αεροπλάνο. Τίποτα τραγικό δηλαδή για τον γητευτή των αιθέρων, ο οποίος μέχρι σήμερα -και παρά τις βαρύγδουπες εξαγγελίες που έχει κατά καιρούς κάνει- δεν έχει υλοποιήσει κάτι, αλλά ούτε και έχει παρουσιάσει ένα σοβαρό εθνικό πλάνο σε ό,τι αφορά τον Απόδημο Ελληνισμό. Μεταξύ των δεσμεύσεών του είναι ότι θα ψηφίζουν όσοι έχουν ελληνικό διαβατήριο, ότι θα ψηφίζουν όσοι ζουν εκτός Ελλάδας, ότι θα ψηφίζουν όσοι κάνουν φορολογική δήλωση στην Ελλάδα και ότι θα επανιδρύσει το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ).

Διαβεβαίωνε ότι είχε έτοιμα νομοσχέδια για ψήφο των αποδήμων και υποσχόταν στο εξωτερικό ακόμα και αδελφοποιήσεις πόλεων που ουδέποτε έγιναν. Όλα παραμένουν σε εκκρεμότητα. Αντιθέτως, τα αεροπορικά μίλια, τα δελτία Τύπου, οι φωτογραφίες και οι γραφικές βαρύγδουπες δηλώσεις και εξαγγελίες περισσεύουν. Ομογενειακή οργάνωση, μάλιστα, έστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό, η οποία μεταξύ άλλων έγραφε: «Σε ό,τι αφορά την ολική έλλειψη πολιτικής στρατηγικής για τον Απόδημο Ελληνισμό εκ μέρους της κυβέρνησής σας, ειλικρινά, θα ήταν αστείο να περιμένουμε κάτι από το κ. Κουίκ. Μας έπεισε ότι η μόνη του επιθυμία και "ικανότητα" είναι να ταξιδεύει συνέχεια στο εξωτερικό, ως υφυπουργός, με χρήμα από το πλεόνασμα των κρατικών ταμείων».


ΠΗΓΗ: https://slpress.gr/politiki/terens-koyik-o-giteytis-ton-aitheron/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου