Η ιστορία του «Ελληνικού μνημείου του Τάτναλ» του Ντελαγουέαρ
Η εφημερίδα «Delaware News Journal» φέρει στην επιφάνεια την ενδιαφέρουσα ιστορία ενός μνημείου, το οποίο αποτελεί σήμα κατατεθέν, όχι μόνο του «Tatnall School», στο προαύλιο του οποίου βρίσκεται, αλλά ολόκληρης της πόλης του Γκρίνβιλ. Ο λόγος για το «Ελληνικό μνημείο του Τάτναλ» (Greek monument at Tatnall), το οποίο κοσμεί τον εξωτερικό χώρο του σχολείου για 54 χρόνια.
Ο συγκεκριμένος σταθμός, είναι ίσως ο μοναδικός από τους 50 περίπου που κατασκευάστηκαν από την «Atlantic Refining Co.» τη δεκαετία του 1920 και διασώζεται μέχρι σήμερα. Πέρα από τον κομψό του σχεδιασμό και την αρχαιοελληνική του αισθητική, το μνημείο αυτό αποτελεί και σπάνιο δείγμα απαράμιλλης αρχιτεκτονικής μιας άλλης εποχής.
Σε αντίθεση με τα μοντέρνα βενζινάδικα, τα οποία δεν έχουν κάποια ιδιαίτερη αισθητική, οι πετρέλαιο-βιομηχανίες τότε συνήθιζαν να πληρώνουν νέους και ταλαντούχους αρχιτέκτονες, να επιμελούνται τον σχεδιασμό των σταθμών τους. Ενας από αυτούς ήταν και ο Τζόσεφ Κουντζ, ο οποίος και ευθύνεται για την κατασκευή του συγκεκριμένου σταθμού. Ο Κουντζ έγινε γνωστός μετέπειτα για την κατασκευή του «The Andy Warhol Museum» της πόλης του Πίτσμπουργκ.
Αν και Γερμανός στην καταγωγή, ο Κουντζ, θαύμαζε την αρχαιοελληνική αρχιτεκτονική και αισθητική, γεγονός το οποίο είναι φανερό σε όλα τα κτίρια που έχει σχεδιάσει στην ευρύτερη περιοχή της Φιλαδέλφεια. Το 1964 και αφότου η «Atlantic Refining Co.» είχε αλλάξει πολλά χέρια και ονομασίες, το μνημείο δόθηκε ως δωρεά στο «Tatnall School».
Για πολλά χρόνια το μνημείο είχε αφεθεί στη μοίρα και σχεδόν κατέρρεε, μέχρις ότου το επιφανές ζεύγος της πόλης Μάρθα και Χένρι Ντουπόντ (Martha and Henry E.I. du Pont) δώρησε 10.000 δολάρια για την αναστύλωσή του. Oπως δηλώνει σήμερα η διευθύντρια του σχολείου Πέιτζ Μακόνελ, η ιστορική αξία του κτίσματος είναι ανεκτίμητη, καθώς πρόκειται για την μοναδική τέτοια κατασκευή που διασώζεται και μάλιστα σε άριστη κατάσταση.
ΠΗΓΗ: ekirikas
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου