Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2019

Οι ΗΠΑ εποφθαλμιούν το πετρέλαιο της Βενεζουέλας 

 


Οι ΗΠΑ ανήκουν στις πρώτες χώρες που πήραν θέση στην πολιτική κρίση της Βενεζουέλας. Σχεδόν αμέσως αναγνώρισαν τον αυτοανακηρυγμένο μεταβατικό πρόεδρο Χουάν Γκουαϊδό ως νόμιμο πρόεδρο της χώρας. Συνιστά αυτό το πρώτο βήμα μιας νέας αμερικανικής πολιτικής στην Λατινική Αμερική;

Τον περασμένο Νοέμβριο ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον υπόσχονταν σε ομιλία του στο Μαϊάμι ότι οι ΗΠΑ θα αντιτάξουν κάτι στις δικτατορίες, όπως τις αποκάλεσε, στην Λατινική Αμερική: Βενεζουέλα, Κούβα και Νικαράγουα. Για την κυβέρνηση Τραμπ η Βενεζουέλα έχει ρόλο κλειδί, μιας και τόσο η Κούβα όσο και η Νικαράγουα εξαρτώνται από τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Βενεζουέλα. Σε περίπτωση ανατροπής του καθεστώτος Μαδούρο, θεωρείται σχεδόν βέβαιο οτι θα υπάρξουν πολιτικές αναταράξεις σε Κούβα και Νικαράγουα.

Η Ουάσιγκτον ελπίζει σε παρέμβαση του στρατού της Βενεζουέλας

Πρόσφατα ο Τζον Μπόλτον σε συνέντευξη στο δίκτυο FoxNews μιλώντας για τις σχεδιαζόμενες κυρώσεις σε αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στη Βενεζουέλα έδωσε τροφή, προφανώς άθελά του, στα σενάρια που θέλουν τις ΗΠΑ να επιδιώκουν την ανατροπή Μαδούρο για να διασφαλίσουν πρόσβαση στα πετρελαϊκά αποθέματα της χώρας: «Βρισκόμαστε σε επαφή με μεγάλες αμερικανικές εταιρίες, που δραστηριοποιούνται στη Βενεζουέλα, είτε στις ΗΠΑ όπως η βραζιλιάνικη Citgo. Νομίζω ότι όλοι έχουμε τον ίδιο στόχο. Για τις ΗΠΑ θα ήταν μεγάλα τα οικονομικά οφέλη από μια επένδυση αμερικανικών πετρελαϊκών εταιριών στην χώρα καθώς και την ενίσχυση των δυνατοτήτων εξόρυξης. Θα ήταν θετικό για τους λαούς της Βενεζουέλας και των ΗΠΑ».

Καθοριστικός για το μέλλον του προέδρου Νικολά Μαδούρο ήταν και παραμένει ο ρόλος του στρατού της Βενεζουέλας. Σε αυτό συμφωνούν όλοι οι αμερικανοί πολιτικοί αναλυτές. Ανάμεσά τους η Σάνον Ο Νιλ ειδική σε ζητήματα Λατινικής Αμερικής στο φημισμένο αμερικανικό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων: «Θα παραμείνει ο στρατός στο πλευρό του Μαδούρο ή όχι; Ο Χουάν Γκουαΐδό έχει απευθύνει έκκληση στους στρατιωτικούς να τον στηρίξουν υποσχόμενος αμνηστία σε όσους συμβάλλουν στην αποκατάσταση των δημοκρατικών δομών στη χώρα. Πολλοί από τους αξιωματικούς είχαν λόγο και ρόλο σε σημαντικές πολιτικές αποφάσεις και ωφελήθηκαν από την διαφθορά. Θεωρείται ωστόσο δεδομένο ότι ανησυχούν για το τι θα συμβεί από εδώ και στο εξής».

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μια στρατιωτική παρέμβαση στα πολιτικά πράγματα θα ξυπνούσε μνήμες των στρατιωτικών πραξικοπημάτων που στιγμάτισαν την Λατινική Αμερική στη δεκαετία του ΄70. Όμως για τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας Τζον Μπόλτον και την κυβέρνηση Τραμπ παραμένει η μόνη ελπίδα, μιας και η Ουάσιγκτον αποκλείει, στην ουσία, μια αμερικανική στρατιωτική επέμβαση στην Βενεζουέλα.


ΠΗΓΗ: https://economico.gr/oi-ipa-epofthalmioyn-to-petrelaio-tis-venezoyelas-symfona-me-ti-deutsche-welle/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου