Τετάρτη 13 Μαρτίου 2019

Πλημμέλημα από κακούργημα οι βόμβες μολότοφ

 

Ποινή τριών ετών, από 20 που ίσχυε έως σήμερα…

Πολλά ερωτηματικά και έντονες αντιδράσεις προκαλεί διάταξη που περιλαμβάνεται στο νέο Ποινικό Κώδικα, ο οποίος έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από την προηγούμενη εβδομάδα και η οποία προβλέπει την μετατροπή του αδικήματος για κατοχή και κατασκευή εκρηκτικών υλών από κακούργημα σε πλημμέλημα.

Ο νέος ποινικός κώδικας που προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης ακουμπά και το θέμα των… μολότοφ προβλέποντας την μετατροπή της προβλεπόμενης ποινής από κακούργημα με ποινή έως 20 έτη σε πλημμέλημα με ποινή 3 ετών αλλά και ατιμωρησία αν παραδοθούν τα εκρηκτικά πριν τον έλεγχο από τις αρχές.

Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο βουλευτής της ΝΔ και Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη, Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο οποίος σημείωσε πως η πρωτοβουλία της κυβέρνησης προκαλεί την κοινή λογική και εύλογα ερωτηματικά, καθώς «την ώρα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μία νέα γενιά τρομοκρατών, ενώ σε εβδομαδιαία βάση έχουμε καταδρομικές επιθέσεις με μολότοφ σε Αστυνομικά Τμήματα, η πρωτοβουλία της κυβέρνησης να μετατρέψει από κακούργημα σε πλημμέλημα την κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών υλών, προκαλεί την κοινή λογική και προκαλεί εύλογα ερωτηματικά» διερωτώμενος παράλληλα «Τι επιδιώκουν κλείνοντας το μάτι σε μπαχαλάκηδες και κουκουλοφόρους;»

«Όταν η κατοχή και κατασκευή εκρηκτικών υλών γίνεται πλημμέλημα, το οποίο θα τιμωρείται σύμφωνα με τον νέο Ποινικό Κώδικα μέχρι 3 χρόνια η κυβέρνηση στέλνει ένα πολύ κακό μήνυμα. Το ίδιο κακό μήνυμα που στέλνει χαϊδεύοντας ορισμένες εντός εισαγωγικών συλλογικότητες, κατεβάζοντας τις ποινές, έστω κι αν μία τρομοκρατική οργάνωση έχει συσταθεί για να τελέσει μόνο πλημμελήματα» σημείωσε από την πλευρά του ο βουλευτής της ΔΗΣΥ, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, προσθέτοντας παράλληλα ότι το κόμμα του δεν θα αφήσει να περάσει αυτό γιατί, όπως επισημαίνει, «είναι εχθροί της κοινωνίας, είναι εχθροί των πολιτών και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με την ανάλογη δημοκρατική νομιμότητα»

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για τις μολότοφ

Συγκεκριμένα, οι αλλαγές που προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης έρχονται σταδιακά στο προσκήνιο προκαλώντας αντιδράσεις.

Αρχικά ο νομικός κόσμος είδε με θετικό μάτι το γεγονός πως προωθούνται αλλαγές μετά από 70 χρόνια ειδικά σε ότι αφορά θέματα όπως οι καταχραστές λόγω των ποινών που υφίστανται στο δίκαιο.

Εν τούτοις οι αλλαγές που προωθούνται και ειδικά οι μετατροπές σε πλημμελήματα διαφόρων ποινών προκαλούν ερωτήματα και αντιδράσεις ακόμη και από οργανώσεις όπως η διεθνής αμνηστία.

Το θέμα της κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών, δηλαδή αυτό των μολότοφ, οι οποίες έχουν μετατρέψει την Αθήνα, αλλά και τη Θεσσαλονίκη σε πεδίο μάχης μεταξύ αστυνομικών και αυτοαποκαλούμενων αναρχικών λαμβάνει πλέον νέες διαστάσεις.

Την ώρα που οι αστυνομικοί υποστηρίζουν ότι κινδυνεύει η ζωή τους καθώς και ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση «θα θρηνήσουμε θύματα» η κυβέρνηση διά του νομοσχεδίου του υπουργού Δικαιοσύνης, Μιχ. Καλογήρου, μετατρέπει την ποινή σε πλημμέλημα.

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 272 του νέου Ποινικού Κώδικα σημειώνεται ότι «Όποιος κατασκευάζει, προμηθεύεται ή κατέχει εκρηκτικές ύλες ή εκρηκτικές βόμβες από τις οποίες μπορεί να προκληθεί κίνδυνος για άνθρωπο τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών».

Υπάρχει όμως και πρόσθετη πρόβλεψη που αναφέρει ότι «Ο δράστης δεν τιμωρείται αν πριν εξεταστεί από τις αρχές παρέδωσε με τη θέλησή του σ’ αυτές τα πιο πάνω υλικά ή αντικείμενα ή κατέστησε γι’ αυτές δυνατό να τα αποκτήσουν στην κατοχή τους ή απέτρεψε με άλλο τρόπο τον κίνδυνο να γίνει χρήση αυτών».


Ουσιαστικά αν παραδώσει το υλικό που μετέφερε ο ίδιος πριν του γίνει έλεγχος από τα αστυνομικά όργανα τότε πρέπει να αφήνεται ελεύθερος και να μη διώκεται για την κατοχή τους, χωρίς καν να εξετάζεται αν ευθύνεται και για την κατασκευή τους ούτε για τον τρόπο προμήθειάς τους.


ΠΗΓΗ: https://www.tanea.gr/2019/03/12/greece/plimmelima-apo-kakourgima-oi-vomves-molotof/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου