Οι 24 υπό εξαφάνιση γλώσσες στην Ευρώπη
H Ευρώπη είναι πατρίδα 200 γλωσσών σε 50 έθνη. Tο γράφημα δείχνει πώς σιγά-σιγά χάνει τη γλωσσική της ποικιλία. Στην Ουκρανία υπάρχουν μόνο 6 άνθρωποι που μιλούν Καραμαϊκά. Η γλώσσα Ume Sami ομιλείται από μόλις 10 άτομα που μένουν κοντά στα στη Σκανδιναβική Οροσειρά. 574 άτομα μιλούν Κορνουαλικά. Αυτές είναι μερικές από τις γλώσσες υπό εξαφάνιση στην Ευρώπη, που θα μπορούσαν με ευκολία να ενταχθούν στις 139 ήδη εξαφανισμένες γλώσσες στον κόσμο, επειδή τα άτομα που μιλούσαν πέθαναν μαζί με αυτές την προηγούμενη χιλιετία. Σύμφωνα με την UNESCO, αν συνεχίσουμε έτσι, μέχρι το τέλος του αιώνα, οι μισές γλώσσες στον κόσμο θα έχουν εξαφανιστεί.
Μάλιστα, για τη γλώσσα Μανξ υπάρχει η εξής ιστορία: ο τελευταίος ομιλητής Μανξ πέθανε το 1974. Πριν πεθάνει, όμως, ζήτησε από τους ντόπιους να προσπαθήσουν να αναγεννήσουν τη γλώσσα. Έτσι, τώρα 50 νεαροί μαθητές έχουν γραφτεί σε ένα πρόγραμμα για να μάθουν κορνουαλικά ως μητρική τους γλώσσα.
Οι γλώσσες τίθενται υπό εξαφάνιση όταν σταματούν να ομιλούνται από νεαρές ηλικίες. Ακόμα κι αν οι παππούδες μας μιλούν μια γλώσσα καλά και οι γονείς μας την καταλαβαίνουν, αν εμείς δεν έρθουμε σε επαφή με αυτήν, την οδηγούμε σ’ εξαφάνιση. Και όταν πεθαίνει μία γλώσσα, πεθαίνει ένας πολιτισμός.
Σε νούμερα:
90% των γλωσσών βρίσκονται σε κίνδυνο.
212 γλώσσες που χρησιμοποιούνται μόνο από παππούδες και γονείς πρόκειται να εξαφανιστούν. Ενώ οι γονείς μιλούν τη γλώσσα, σπάνια τη χρησιμοποιούν μεταξύ τους και δεν κάνουν προσπάθειες να την περάσουν στην επόμενη γενιά.
13 γλώσσες είναι καταδικασμένες να εξαφανιστούν!
Αυτή η διαδικασία μπορεί να αντιστραφεί και να αποφευχθεί. Ο τουρισμός μας μπορεί να βοηθήσει στην αναζωογόνηση της τοπικής οικονομίας. Έπειτα, οι κυβερνήσεις μπορούν να τονώσουν τα κοινωνικά προγράμματα, που έχουν σχεδιαστεί για να δυναμώσουν την παρουσία των γλωσσών υπό εξαφάνιση στην Ευρώπη. Η εξαφάνισή τους δε θα σήμαινε μόνο απώλεια πολιτισμού, αλλά και της αρχαίας οπτικής για τις αρχές της ανθρωπότητας, όπως τη γνωρίζουμε σήμερα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου