Σάββατο 9 Μαρτίου 2019

Σαουδική Αραβία: Οι γυναίκες οδηγούν, ελέω… πωλήσεων




Τη στιγμή που η Δύση συζητά για το χάσμα τω φύλων στα εργασιακά, στη Μέση και την Άπω Ανατολή η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική, ενδεικτικό είναι ότι στις περισσότερες χώρες της περιοχής οι γυναίκες δεν έχουν αυτόνομη βούληση, νόμοι καθορίζουν το ντύσιμο και σε αρκετές εξ αυτών απαγορεύεται η ελεύθερη κυκλοφορία τους.

Η κατάσταση είναι  τόσο ακραία για τις γυναίκες, με αποτέλεσμα η πρωτοβουλία του διαδόχου του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, να επιτρέψει την οδήγηση στις γυναίκες, το καλοκαίρι του 2018, θεωρήθηκε φιλελεύθερη τομή και κατατάσσεται στις κορυφαίες μεταρρυθμίσεις.

Χιλιάδες γυναίκες έχουν ήδη εγγραφεί για να βγάλουν δίπλωμα, με τον αριθμό να αναμένεται να αυξηθεί έως  το 2020. Η επαρχία της Μέκκα αναμένεται να έχει το μεγαλύτερο αριθμό γυναικών οδηγών μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, φτάνοντας οριακά το ένα εκατομμύριο γυναικών οδηγών.

Τα κίνητρα όμως για τη μεταρρύθμιση αυτή δεν ήταν κοινωνικά, αλλά κυρίως οικονομικά, καθώς στο πλαίσιο της σύσφιξης των σχέσεων με τις ΗΠΑ, η Σαουδική Αραβία δεσμεύτηκε για αύξηση των εισαγωγών και ιδιαίτερα από ευάλωτους τομείς, όπως οι αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες.


Οι γυναίκες αποτελούν μια νέα αγορά για τις πωλήσεις αυτοκινήτων. Μέχρι το 2025, οι πωλήσεις αυτοκινήτων προβλέπεται να αυξηθούν κατά περίπου 9% στη Σαουδική Αραβία. Η προσθήκη Σαουδικών γυναικών στην αγορά αυτοκινήτων υπόσχεται να είναι μια κερδοφόρα αλλαγή, που τροφοδοτείται από τους στόχους του Vision 2030 του Crown Prince, που στοχεύουν στη διαφοροποίηση της οικονομίας, μειώνοντας την οικονομική εξάρτηση της Σαουδικής Αραβίας από το πετρέλαιο.

Η κοινωνική και οικονομική επιτυχία αυτής της μεταρρύθμισης θα εξαρτηθεί από τη συγκράτηση της συντηρητικής αντίδρασης σε αυτή τη σημαντική προσπάθεια εκσυγχρονισμού. Ένα μήνα πριν την άρση της απαγόρευσης οδήγησης, συνελήφθησαν πολλοί ακτιβιστές για τα δικαιώματα των γυναικών – συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αγωνίστηκαν για το δικαίωμα οδήγησης των γυναικών.


ΠΗΓΗ: https://www.crisismonitor.gr/2019/03/08/saoydiki-aravia-oi-gynaikes-odigoyn-eleo-poliseon/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου