Τετάρτη 17 Απριλίου 2019

Κύμα μεταναστών από την περιοχή του Αιγαίου στη Βρετανία πριν από 6.000 χρόνια


Ενα κύμα μεταναστών από την περιοχή του Αιγαίου, μετοίκησε στην Βρετανία προ 6.000 ετών, σύμφωνα με μία μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature». Oι επιστήμονες εξετάζουν αρχαία λείψανα που χρονολογούνται πίσω και μέχρι το 8.500 π.Χ. 

Ηταν μελαμψοί τροφοσυλλέκτες που κατοίκησαν τα βρετανικά νησιά από την εποχή των Παγετώνων και άφησαν λίγα ίχνη στον γενετικό κώδικα μετά τη μετάβασή τους προς την καλλιέργεια, γεγονός που υποδηλώνει ότι δεν ήρθαν σε μεγάλη επίμειξη με νεοαφιχθέντες γύρω στα 4.000 π.Χ.

Αντίθετα, οι ίδιοι μετανάστες από το Αιγαίο αναμείχθηκαν εκτενώς με τοπικούς πληθυσμούς όταν τους εισήγαγαν στην καλλιέργεια που ήδη ήταν χίλια χρόνια πριν αναπτυγμένη στην Ευρώπη, σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες DNA.

«Είναι δύσκολο να πούμε γιατί, αλλά μπορεί να συνέβη έτσι, επειδή αυτοί οι τελευταίοι Βρετανοί κυνηγοί, ήσαν σχετικά μικροί σε πληθυσμό», δήλωσε ο καθηγητής Εξελικτικής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο College London, Μαρκ Τόμας, που συνέγραψε την μελέτη.

«Ακόμη και αν αυτοί οι δύο πληθυσμοί είχαν αναμιχθεί πλήρως, η ικανότητα των ειδικευμένων ηπειρωτικών αγροτών και των απογόνων τους να διατηρούν μεγαλύτερο πληθυσμό θα προκαλούσε σημαντική μείωση της καταγωγής των κυνηγών-συλλεκτών με την πάροδο του χρόνου».

Οι ερευνητές από Βρετανία και ΗΠΑ βρήκαν ότι τα λείψανα των πρώιμων χωρικών ήταν γενετικά παρόμοια με αυτά σε περιοχές που σήμερα είναι Ισπανία και Πορτογαλία, υπονοώντας ότι ο πληθυσμός ταξίδεψε από ανατολικά της Μεσογείου προς τα δυτικά και μετά στη Βρετανία.

Εντυπωσιακά, οι νεοεισερχόμενοι εμφανίζονται να έχουν φθάσει πρώτα στη Δυτική Ακτή, πριν διασκορπιστούν σε άλλα μέρη της Βρετανίας, υποδηλώνοντας ότι δεν διέσχισαν τη Μάγχη, που ήταν η συντομότερη διαδρομή, αλλά χρησιμοποιούσαν με τόλμη την μεγαλύτερη ατλαντική διαδρομή.


ΠΗΓΗ: ekirikas
https://www.nature.com/articles/s41559-019-0871-9

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου