Τρίτη 14 Μαΐου 2019

Στην Κύπρο ένα από τα αρχαιότερα αρωματοποιεία στον κόσμο




Στην κοιλάδα της Σολέας στους πρόποδες του Τροόδους, λίγο έξω από το χωριό Κοράκου υπάρχει ένα διαφορετικό αρωματοποιείο. Αυτό της βοτανολόγου κ. Γιαννούλας Λαζάρου που φτιάχνει με παραδοσιακό τρόπο αρώματα και όχι μόνο. Τη συνάντησε ο ανταποκριτής του Assosciated Press στην Κύπρο Μενέλαος Χατζηκωστής, ο οποίος μέσα από το ρεπορτάζ του μας μεταφέρει σε ένα από τα αρχαιότερα αρωματοποιεία στον κόσμο, το οποίο έφερε στο φως πριν από λίγα χρόνια η σκαπάνη μιας ιταλικής ομάδας αρχαιολόγων.

Χρονολογικά οι εγκαταστάσεις του «εργοστασίου» ανήκουν μεταξύ πρώιμης και μέσης εποχής του Χαλκού και συγκεκριμένα γύρω στο 2000 π.Χ. περίπου, πολύ πριν η Κύπρος αποκτήσει τη φήμη του νησιού της θεάς των έρωτα, Αφροδίτης.


Στη φωτογραφία η Κύπρια βοτανολόγος κ. Γιαννούλα Λαζάρου επί τω έργω, φτιάχνοντας με παραδοσιακό τρόπο αρώματα στο χωριό Κοράκου. Ακόμα και πριν η Κύπρος αποκτήσει τη φήμη του νησιού της θεάς του Ερωτα Αφροδίτης, 2,700 χρόνια πριν, είχε τη φήμη για την παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας αρωμάτων τα οποία προτιμούσαν μέχρι και οι βασίλισσες της αρχαίας Αιγύπτου.

Μεταξύ 90 αντικειμένων αργίλου έχουν βρεθεί δύο πλήρεις αποστακτήρες. Η ανακάλυψή τους, προηγείται χρονικά της τεχνικής της απόσταξης 2600 ετών.

 
Μία από τις αρχαιολόγους τότε ήταν Maria Belgiorno η οποία ανέφερε πως σύμφωνα με τις ανασκαφές το 4000 ετών αρωματοποιείο διέθετε τα περιζήτητα προϊόντα του σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο.

«Ίσως ήταν το λάδι της ελιάς που ήταν καλύτερο. Ίσως ήταν η μέθοδος με την οποία έβγαζαν το λάδι που διατηρούσε καλύτερα τα αρώματα και δεν χάνονταν μετά από λίγους μήνες. Ίσως ήταν αυτά. Αλλά το σίγουρο ήταν πως κάτι σημαντικό υπήρχε στην Κύπρο και για αυτό ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς τόπου παραγωγής αρωμάτων στα αρχαία χρόνια», δήλωσε.

Στη σημερινή εποχή όμως η κ. Λαζάρου δημιούργησε πριν από 19 περίπου χρόνια την πρώτη της φυτεία στη Σολέα και από τότε με συνεχείς προσπάθειες προωθεί τις θεραπευτικές ιδιότητες των βοτάνων στην Κύπρο, αλλά και στο εξωτερικό.

Η κ. Γιαννούλα Λαζάρου σπούδασε στο Herbal College Βοτανολογία και Επεξεργασία Βοτάνων και Αιθέριων Ελαίων. Πρόκειται για οικογενειακή επιχείρηση που κρατά τέσσερις γενιές. Παράγει φρέσκα και ξηρά βότανα, τσάγια, κρέμες, αλοιφές και αιθέρια έλαια, αρωματικά και για θεραπευτικό μασάζ. Ένα σύμπλεγμα ευωδιών από αγιόκλημα, γαρδένια, ροσμαρί, κανέλλα, κυπαρίσσι, λεβάντα, πεύκο, μανταρίνι, περγαμόντο, τριαντάφυλλο κ.λπ. και γεύσεων, όπως λαψάνας, μολόχας και άλλων.

Σήμερα η εταιρεία ολοκληρώνει τη σειρά από αιθέρια έλαια, τα οποία χρησιμοποιούνται στην αρωματοθεραπεία, αλλά και ως συστατικό σε διάφορα καλλυντικά. Η εταιρεία διαθέτει, μεταξύ άλλων, στην αγορά δύο τύπους λαδιών μασάζ, τα θεραπευτικά και τα αρωματικά. Από τον περασμένο Ιούνιο, ταυτόχρονα με την επέκταση στην ελληνική αγορά, η εταιρεία προχώρησε στη δημιουργία της πρώτης σειράς από βιολογικές κρέμες προσώπου.


Το Τεχνολογικό Ινστιτούτο του Ιταλικού Εθνικού Συμβουλίου συνεχίζει τις έρευνες όσον αφορά την πολιτιστική κληρονομιά, με σκοπό να φέρουν ξανά στο φως την ιστορία που δένει την Κύπρο με την αρωματοποιία.

«Βρίσκεται σε καλή κατάσταση και διαπιστώνουμε τη χρήση πολύ εξειδικευμένης τεχνολογίας με τα μέτρα της εποχής» τονίζει η κ. Μπελτζίορνο.

Τα προϊόντα της αρχαίας κυπριακής βιοτεχνίας αρωμάτων σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των αρχαιολόγων εξάγονταν στη Μινωική Κρήτη και μάλιστα σε πολύ ψηλές τιμές.

Τα αρώματα αυτά χρησιμοποιούνταν ευρέως από τις γυναίκες της υψηλής κοινωνίας της εποχής, αλλά η χρήση τους ήταν διαδεδομένη και στις ταφικές τελετές, αφού η επάλειψη των νεκρών ήταν μέρος της ιεροτελεστίας της ταφής.

«Τα Κυπριακά ήταν τα καλύτερα αρώματα και ήταν πρώτα σε ζήτηση στις αγορές της ανατολικής Μεσογείου. Μετά έρχονταν τα αιγυπτιακά». Παρόλα αυτά οι Κύπριοι πολύ πιθανό μυήθηκαν στην κατασκευή αρωμάτων από τους Αιγυπτίους.

Η κατασκευή αρωμάτων στην Αίγυπτο μαρτυρείται από την προδυναστική περίοδο, αλλά τέθηκε σε εμπορική βάση στα χρόνια του Ραμσή του Γ’ (1165 π.Χ). Οι Φαραώ μάλιστα είχαν την αποκλειστικότητα της κατασκευής και εμπορίας των αρωμάτων, αφού τους απέφεραν τεράστια κέρδη.





Το αρχαίο αρωματοποιείο στην Κύπρο σταμάτησε να υπάρχει μετά από κάποιο μεγάλο σεισμό. Ο σεισμός επέβαλε την άμεση εγκατάλειψη του, κάτι που ευνόησε τους σημερινούς αρχαιολόγους, αφού κάτω από τα χαλάσματα διασώθηκαν πάρα πολλά στοιχεία τα οποία φέρνει στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη.

ΠΗΓΗ: ekirikas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου