Κυριακή 23 Ιουνίου 2019

“Θέμα επιβίωσης για τον Ερντογάν οι εκλογές της Κωνσταντινούπολης”

 

Σταθμός για την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας θεωρείται η σημερινή κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση για τον Δήμο της Κωνσταντινούπολης, όπου στις 31 Μαρτίου είχε αναδειχθεί νικητής ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης (το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας είχε δώσει εντολή για νέες εκλογές, με την αιτιολογία ότι κάποιες εφορευτικές επιτροπές είχαν συσταθεί με παράνομο τρόπο από τοπικά συμβούλια εκλογικών διαμερισμάτων).

«Είναι μια κρίσιμη αναμέτρηση, και όχι μόνο γιατί κρίνεται το πολιτικό του κύρος (σ.σ του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν) -φαντάζεται κάποιος τι μπορεί να σημαίνει να πάει για δεύτερη φορά στις κάλπες για να χάσει; Δεν γίνεται αυτό, ξέρουμε πολύ καλά ότι πάει για να τις κερδίσει, με όποιο τρόπο θα μπορέσει», τονίζει μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ- ΜΠΕ, “Πρακτορείο 104,9 FM”, o επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Νίκος Ραπτόπουλος και προσθέτει: «Είναι και θέμα επιβίωσης για το ίδιο το καθεστώς . Πλέον τα πράγματα έχουν δυσκολέψει για αυτόν (σ.σ. Ερντογάν), αντιλαμβάνεται ότι έχει ξεκινήσει η υποχώρηση και θα πρέπει να καταλάβει αυτό τον Δήμο- ένα παραδοσιακό κάστρο της ισλαμικής παράταξης, που είχε πέσει στα χέρια των Ρεπουμπλικανών, των Κεμαλιστών, και αυτό ήταν κάτι που δεν άρεσε ιδιαίτερα στον Ερντογάν».

Μάλιστα, ο καθηγητής διατυπώνει την εκτίμηση πως ο Τούρκος Πρόεδρος, μετά την πρώτη εκλογική αναμέτρηση για τον δημαρχιακό θώκο της μεγαλύτερης πόλης της Τουρκίας και της μείζονος περιοχής απώλεσε μια πλεονεκτική θέση. «Ο οποίος, θα πρέπει να τονιστεί, είχε μια πολύ καλή ευκαιρία να δικαιολογήσει τη ρητορική του ότι η Τουρκία είναι τάχα μια ευρωπαϊκή χώρα κ.λπ., κ.λπ., και κάπως έτσι να είχαν καλυφθεί και οι όποιες παρανομίες, παρατυπίες είχαν υπάρξει προηγουμένως με νοθείες στις προεδρικές εκλογές» σχολιάζει.

Οικονομία, τράπεζες, ανεργία και μια μητροπολιτική Κωσταντινούπολη ύψιστης σημασίας

«Κάτι τέτοιο δεν συνέβη και ενώ στην αρχή φάνηκε να αποδέχεται το αποτέλεσμα, αποφάσισε ότι θα πρέπει να διεκδικήσει τον δήμο αυτό, έναν δήμο με πολύ μεγάλα έσοδα και βέβαια και ψηφοφόρους- θα αισθανόταν πιο ασφαλής με όσους περισσότερους θα μπορούσε να μαζέψει», σημειώνει ο κ.Ραπτόπουλος που διατυπώνει την εκτίμηση πως Λυδία Λίθος για ένα εκλογικό αποτέλεσμα στην Τουρκία αποτελεί ο τομέας της οικονομίας.

«Η οικονομία της χώρας είναι σε κακά χάλια» αναφέρει ο κ.Ραπτόπουλος, επισημαίνοντας ότι πριν από λίγες ημέρες η Moody΄s υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας, ενώ λίγο μετά ακολούθησε μια δεύτερη υποβάθμιση, αυτή τη φορά περίπου 17 τραπεζών, αφού «δεν θα μπορούσε η ικανότητά τους να παραμείνει πάνω από αυτή της χώρας», όπως εξηγεί. Ο καθηγητής, ειδικός στο γνωστικό αντικείμενο “Τουρκία: Οικονομία και Στρατηγική”, στέκεται πάνω από όλα στις στατιστικές τού κρίσιμου τομέα της απασχόλησης. «Τα στοιχεία της ανεργίας που ανακοινώθηκαν για τον Μάρτιο είναι πάρα, πάρα πολύ υψηλά, περίπου 4.500.000 άνεργους αριθμεί αυτή τη στιγμή η Τουρκία», τονίζει.

Τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων είναι, σύμφωνα με τον κ.Ραπτόπουλο, η αιτία πίσω από την κινητικότητα του ηγέτη της γείτονος. «Αυτό σημαίνει ότι ο Ερντογάν αναγκάζεται να βγει ξανά στα μπαλκόνια, να προσπαθήσει να πείσει δυσαρεστημένους ψηφοφόρους να πάνε στις κάλπες και να ψηφίσουν τον υποψήφιο της κυβέρνησης. Θα ξέρουμε πώς θα πάνε τα πράγματα από το πρωί της Δευτέρας, ωστόσο το μέλλον δεν είναι και πολύ ρόδινο για την κυβερνητική παράταξη», εκτιμά ο Έλληνας ειδικός του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Ο συνδυασμός των εσωτερικών πολιτικών εξελίξεων και οι ισορροπίες στη νοτιοανατολική Μεσόγειο

Κατά τον κ.Ραπτόπουλο η σύνδεση των εξελίξεων στη μείζονα περιοχή με την εκλογική διαδικασία της Κωσταντινούπολης, «είναι ένα σενάριο, ένας τρόπος εξήγησης των όσων μπορεί να συμβαίνουν στο Αιγαίο», όχι όμως η κύρια συνισταμένη. «Υπάρχει από την άλλη η παραδοσιακή, όχι και τόσο φιλειρηνική στάση, η οποία προωθεί τα εθνικά συμφέροντα της χώρας. Τυχαίνει αυτή τη στιγμή να συνδέονται αυτά, θα πρέπει όμως κανείς να κοιτάξει και πέραν αυτών» αναφέρει.

«Πράγματι, μπορεί να υπάρχει μια προσπάθεια εξαγωγής προβλημάτων, ώστε (η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας) να δείξει ότι “είμαστε πραγματικά πολύ ισχυροί στο εξωτερικό”. Να μπορέσει να προσεγγίσει λίγους ψηφοφόρους, μάλλον της ακροδεξιάς παράταξης, ψηφοφόρους ενδεχομένως της κουρδικής παράταξης οι οποίοι είναι συντηρητικοί -και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στην Κωσταντινούπολη αυτοί ήταν οι οποίοι πέτυχαν να φέρουν με την ψήφο τους πρώτο τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης Εκρέμ Ιμάμογλου», εξηγεί ο κ.Ραπτόπουλος που όμως τονίζει πως το τελικό αποτέλεσμα δεν θα κριθεί από ή μόνο από τις εξελίξεις εκτός της τουρκικής επικράτειας.

«Θα δούμε βέβαια και τι στάση θα τηρήσει ο ίδιος ο Ιμάμογλου. Το πόσο καλά θα κινηθεί στην κάλπη, τι αποτέλεσμα θα φέρει. Είναι και θέμα προσωπικότητας- άλλωστε στο ντιμπέιτ που είχαμε πριν από μερικές ημέρες ο κ.Γιλντιρίμ δεν “έγραψε πολύ καλά” στην κάμερα, με τον κ.Ιμάμογλου να είναι πιο προσεκτικός, έδωσε μια πολύ καλύτερη εικόνα από ό,τι ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας», καταλήγει ο Έλληνας ακαδημαϊκός.


ΠΗΓΗ: https://www.militaire.gr/quot-thema-epiviosis-gia-ton-erntogan-oi-ekloges-tis-konstantinoypolis-quot/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου