Παρασκευή 2 Αυγούστου 2019

Βρέφη προς πώληση

 


Ένα προσοδοφόρο, παράνομο εμπόριο διαφημίζεται ανοιχτά στα Μαλαισιανά μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Η πώληση των μωρών. Πρόκειται για το μεγαλύτερο παζάρι βρεφών που υπάρχει στον κόσμο.

Η Μαλαισία είναι ένας κόμβος για αυτό, με τους αγοραστές να επιλέγουν το δικό τους μωρό με βάση το φύλο, τη φυλή και το χρώμα του δέρματος, σαν να διαλέγουν παιχνίδι από ράφι. Μερικά μωρά αγοράζονται από ζευγάρια που δεν μπορούν να τεκνοποιήσουν και φτανουν εκεί από όλο τον λεγόμενο αναπτυγμένο κόσμο, ενώ άλλα πωλούνται σε σωματέμπορους προοριζόμενα να γίνουν σκλάβοι σεξουαλικής εκμετάλλευσης σε παιδεραστές απ' όλο τον κόσμο, επαίτες ή «δωρητές» οργάνων.

Το δίκτυο εμπορίας βρεφών συντηρείται για πάνω από 30 χρόνια με τις ευλογίες των κρατικών αρχών και κάνει τζίρο εκατομμυρίων δολαρίων, ο οποίος πλέον με τη βοήθεια και της τεχνολογίας ολοένα και αυξάνεται.

Μπορεί κανείς να παραγγείλει ένα μωρό online, μέσα από δεκάδες καταλόγους «μητέρων», τις αποκαλούμενες «Bonda» που κάνουν αυτήν τη δουλειά. Εμπορεύονται τα μωρά, μέσα από εκατοντάδες γκρουπ, εντοπίζοντας ταυτόχρονα άτεκνα ζευγάρια και γυναίκες που θέλουν να απαλλαχθούν από τον καρπό της ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης τους και ακολούθως εκδίδουν πλαστά πιστοποιητικά υιοθεσίας σε συνεργασία με την αστυνομία και τις Αρχές.

Πολλές ανήλικες ή έγγαμες με ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες, κυρίως από την Ινδονησία, την Κίνα, τις Φιλιππίνες αλά και την Μαλαισία, ζουν κρυμμένες και πολύ συχνά τις συντηρούν οι υποψήφιοι αγοραστές των μωρών τους, μέχρι την ώρα του τοκετού, φιγουράρουν στο ίντερνετ επιδεικνύοντας την φουσκωμένη κοιλιά τους και βγάζουν τα μωρά προς γέννηση σε δημοπρασία. Η τιμή ενός νεογέννητου κυμαίνεται μεταξύ 7.000 και 20.000 ευρώ, με πιο ακριβά τα ξανθά ή ανοικτόχρωμα!

Επί τέσσερις μήνες ομάδα δημοσιογράφων του Al Jazzera εργαζόταν σκληρά- και μυστικά- για να αποκαλύψει το κύκλωμα εμπορίας παιδιών που δρα στη Μαλαισία. Η δουλειά τους πήρε τη μορφή ντοκιμαντέρ, όπου καταγράφεται η δράση του δικτύου, στο οποίο συμμετέχουν διακινητές, γιατροί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι που βγάζουν λεφτά εκμεταλλευόμενοι τις πιο ευάλωτες γυναίκες και τα απροστάτευτα μωρά.

Για το πόσο εύκολο είναι να αγοράσει κανείς ένα μωρό στη Μαλαισία είναι ενδεικτικό πως οι διακινητές δείχνουν στους ενδιαφερόμενους αγοραστές κατάλογο με εγκύους για να διαλέξουν.

Πολλοί ακτιβιστές επιρρίπτουν ευθύνες και στην περίπλοκη νομοθεσία της Μαλαισίας σχετικά με τις υιοθεσίες, καταγγέλλοντας πως και αυτή τροφοδοτεί αυτό το παράνομο εμπόριο παιδιών, με τους διεφθαρμένους γιατρούς και κυβερνητικύς αξιωματούχυς που πλαστογραφούν τα πιστοποιητικά γέννησης.

Οι δημοσιογράφοι εμφανίστηκαν ως πιθανοί αγοραστές και ανακάλυψαν πως, για παράδειγμα, ένας διακινητής στη Μαλαισία, που διαφήμιζε online μωρά, παρείχε στέγη σε 78 εγκύους από την Ινδονησία. Οι δημοσιογράφοι προσέγγισαν και γιατρούς που ανοιχτά δέχθηκαν να βοηθήσουν στην πλαστογράφηση πιστοποιητικών γέννησης για τα μωρά που αγοράζονται, με τη βοήθεια υπαλλήλων.

«Μπορείς να επιλέξεις το μωρό σου online, είναι σαν σούπερ μάρκετ» λέει ο Hartini Zainudin, ακτιβιστής για τα δικαιώματα των παιδιών.

«Τα μωρά με πιο ανοικτόχρωμο δέρμα, εάν είναι και αρσενικά, έχουν υψηλότερη τιμή, αυτά με πιο σκούρο δέρμα, αν είναι και κορίτσια, έχουν τη χαμηλότερη τιμή», εξήγησε ο Hartini.

Οι αγγελίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρουν λεπτομερώς την ημερομηνία γέννησης του μωρού, τα αναμενόμενα ιατρικά έξοδα και το λεγόμενο «τέλος παρηγοριάς» που πρέπει να καταβληθεί στη μητέρα, για την οποία εγγυώνται ότι δεν θα προσπαθήσει να βρει το μωρό της αφού πωληθεί.

Τα μωρά που προσφέρονται για πώληση προέρχονται από μια ποικιλία γυναικών. Κάποιες είναι εξαθλιωμένες μετανάστριες, άλλες προέρχονται από φτωχές γυναίκες της Μαλαισίας, συμπεριλαμβανομένων πολλών που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα μωρά τους για να αποφύγουν το στίγμα που συνδέεται με το να έχουν ένα παιδί εκτός γάμου, δεδομένου ότι στην πλειοψηφία τους οι Μαλαισιανοί είναι Μουσουλμάνοι και η γέννηση παιδιού εκτός γάμου θεωρείται αδίκημα. Η τιμωρία είναι μέχρι τρία χρόνια φυλάκισης, και συνοδεύεται από πρόστιμο μέχρι 5.000 ringgit (περίπου 1.200 δολάρια).

Babies for Sale: Δείτε το αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ



ΠΗΓΗ: https://tvxs.gr/news/kosmos/malaisia-brefi-pros-polisi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου