Σάββατο 31 Αυγούστου 2019

Η ιαπωνική κυβέρνηση εξετάζει την προμήθεια αντιδορυφορικού όπλου



Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας εξετάζει την προμήθεια ενός αντιδορυφορικού πύραυλου αναχαίτισης ως αντίμετρου ενάντια στον αυξανόμενο αριθμό στρατιωτικών δορυφόρων από την Κίνα και την Ρωσία. Η επίσημη απόφαση αναμένεται μέχρι το τέλος της επόμενης οικονομικής χρονιάς – δηλαδή μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021 – προκειμένου να πραγματοποιηθεί δοκιμαστική εκτόξευση πιστοποίησης ικανότητας μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2020.

Η ιαπωνική ηγεσία ανησυχεί για το γεγονός ότι ένας οπλισμένος δορυφόρος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να προσβάλλει και απενεργοποιήσει τα ιαπωνικά δορυφορικά τηλεπικοινωνιακά δίκτυα. Η Κίνα έχει αναφερθεί ότι έχει αναπτύξει ένα τέτοιο πρωτότυπο, ένα μοντέλο εξοπλισμένο με ένα στοχοποιήσιμο ρομποτικό βραχίονα. Τον Ιούλιο του 2014 δε, διεξήγαγε επιτυχημένη δοκιμή αντιδορυφορικού πύραυλου (ASAT). Εν τω μεταξύ, η Ρωσία πιστεύεται ότι ξεκίνησε την ανάπτυξη περισσότερων του ενός αντιδορυφορικών όπλων εκ νέου από το 2013.

Σύμφωνα με τις τελευταίες κατευθυντήριες γραμμές της Ιαπωνίας για την εθνική άμυνα (2019) και το μεσοπρόθεσμο αμυντικό πρόγραμμα (2019-2023), το διάστημα αποτελεί βασική πτυχή της στρατηγικής σκέψης της χώρας.

Σε πρώτη φάση, το δεύτερο διάταγμα απαιτεί από την Ιαπωνική Δύναμη Αυτοάμυνα (JSDF) να δημιουργήσει μια νέα Μοίρα Αεροπορικής Αυτοάμυνας ειδικά για το διάστημα. Αυτή η μοίρα θα αναλάβει τη συνεχή παρακολούθηση του διαστημικού περιβάλλοντος.

Για το τρέχον οικονομικό έτος, το ιαπωνικό Υπουργείο Άμυνας διεξάγει έρευνες για τρόπους αντιμετώπισης εχθρικών δορυφόρων μέσω τεχνολογικών λύσεων όπως ρομποτικά όπλα, ηλεκτρομαγνητικά κύματα και κυβερνοεπιθέσεις.

Τα ευρήματα αυτής της έρευνας, καθώς και άλλες συνεκτιμώμενες παραμέτροι θα χρησιμοποιηθούν για να διατυπωθεί μια κυβερνητική απόφαση μέχρι το τέλος του 2020 σχετικά με την πορεία που θα ακολουθήσει η χώρα από εδώ και στο εξής πάνω σ’ αυτό το θέμα.

Επισημαίνεται ότι ελάχιστες χώρες σε παγκόσμιο επίπεδο διαθέτουν εγνωσμένη ικανότητα ενάντια σε δορυφόρους. Η Ρωσία, οι ΗΠΑ, η Κίνα και πιο πρόσφατα κι η Ινδία.


ΠΗΓΗ: https://www.ptisidiastima.com/japanese-asat/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου