Τεχνητή νοημοσύνη: Ο επόμενος Αρχιστράτηγος;
Ο αμερικανικός Στρατός σχεδιάζει να θέσει το οπλοστάσιό του υπό τις διαταγές της Τεχνητής Νοημοσύνης καθώς η προβλεπόμενη πλημμυρίδα δεδομένων και πληροφοριών από drones, δορυφόρους και τα κλασσικά αναγνωριστικά αεροσκάφη κινδυνεύει να «πνίξει» τους ανθρώπους Διοικητές. Το Project Quarterback σχεδιάστηκε γι’ αυτό ακριβώς: την ανάπτυξη Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) η οποία θα αναλύει τα διαθέσιμα στοιχεία και θα προσφέρει τις πιο αποτελεσματικές στρατηγικές για την επίτευξη του Αντικειμενικού Σκοπού, αναλόγως της κατάστασης στο πεδίο της μάχης.
Σήμερα απαιτούνται 96 ώρες για τον συντονισμό των στόχων μιας Ταξιαρχίας ή Μεραρχίας, επισημαίνει ο Κέβιν Μακένερυ, Υποδιευθυντής του Next Generation Combat Vehicle Cross Functional Team του Στρατού. Στόχος του Προγράμματος Quarterback είναι να μειώσει τον χρόνο αυτόν «στα 96 δευτερόλεπτα με την βοήθεια της ΑΙ» λέει χαρακτηριστικά.
Η τεράστια διάθεση υπαρχόντων και μελλοντικών αισθητήρων, αεροπορικών μέσων, μη επανδρωμένων εναερίων και χερσαίων συστημάτων, μέσων ηλεκτρονικού πολέμου και κυβερνοπολέμου, οχημάτων νέας γενιάς και, φυσικά, στρατιωτών που θα εντοπίζουν και θα τοποθετούν στον χάρτη τον αντίπαλο, απαιτεί ένα σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης το οποίο θα βοηθά στην ταυτοποίηση της απειλής. Παράλληλα θα αθροίζει τις σχετικές πληροφορίες άλλων αισθητήρων και θα τις διανέμει στα συστήματα Διοίκησης και Ελέγχου για την επιλογή του καταλληλότερου μέσου απάντησης –είτε αυτό είναι αεροσκάφη F-35, Πυροβολικό ή κάποιο τηλεκατευθυνόμενο όχημα.
Ο Στρατός φιλοδοξεί να αναπτύξει ένα «νοήμον» σύστημα το οποίο θα εκτιμά την τακτική κατάσταση και θα δίνει διαταγές σε ανθρώπινες ή ρομποτικές δυνάμεις ταχύτερα και πιο αξιόπιστα απ’ ότι ο άνθρωπος. Προς το παρόν ένας άνθρωπος μπορεί να ελέγχει και να λειτουργεί δύο ρομπότ μάχης ταυτόχρονα. Στο μέλλον ο αριθμός αυτός εκτιμάται ότι θα αυξηθεί σε δώδεκα ρομπότ ανά άνθρωπο-χειριστή. Η δε νέα γενιά ευφυών ρομπότ μάχης θα δύναται να επιχειρεί ως ομάδα με ελάχιστη ανθρώπινη παρέμβαση.
Στο Κέντρο Ρομποτικής Μηχανικής του Στρατού οραματίζονται ένα μέλλον όπου τα ρομπότ θα επιχειρούν αυτόνομα στο πεδίο της μάχης και τα συστήματα ΑΙ θα θεωρούνται αξιόπιστα για να διεξάγουν πόλεμο με περιορισμένη ή καθόλου ανθρώπινη επίβλεψη. Βεβαίως αυτό προϋποθέτει ότι οι άνθρωποι θα μάθουν να εμπιστεύονται τις μηχανές. Είναι όμως κάτι τέτοιο εφικτό;
Ναι, πιστεύει ο επικεφαλής του προγράμματος, Αντισυνταγματάρχης Τζέι Γουίσαμ. «Εάν δείξεις σε έναν στρατιώτη ότι το εργαλείο ή το σύστημα που θα του δώσεις λειτουργεί σχετικά καλά και του προσδίδει δυνατότητες, θα το εμπιστευτεί πάρα πολύ γρήγορα» υποστηρίζει. Οι υπέρμαχοι των στρατιωτικών ρομπότ δεν κρύβουν πως ο μακροπρόθεσμος στόχος είναι killer robots ελεγχόμενα από συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης που θα επιχειρούν σε ένα πλήρως αυτοματοποιημένο πεδίο μάχης.
Το Πρόγραμμα Quarterback δεν είναι η μόνη πρωτοβουλία που αποσκοπεί στην υιοθέτηση ρομπότ μάχης. Η BAe Systems στην Βρετανία ήδη δουλεύει πάνω σε ένα αυτόνομο άρμα μάχης το οποίο «θα βγάλει τους στρατιώτες από το μελλοντικό πεδίο της μάχης» ενώ αντίστοιχα προγράμματα «ευφυών» μη επανδρωμένων συστημάτων μάχης επεξεργάζονται και άλλες χώρες. Υπάρχουν όμως και εκείνοι που οραματιζόμενοι ένα τέτοιο μέλλον ανησυχούν. Οι ακτιβιστές της εκστρατείας ‘Stop Killer Robots’ πιστεύουν ότι ο έλεγχος από συστήματα ΑΙ θα μπορούσε να πυροδοτήσει κατά λάθος έναν πόλεμο, ακόμη και πυρηνικό. Αυτό πόσο έξυπνο θα ήταν;
ΠΗΓΗ: https://www.ptisidiastima.com/project-quarterback/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου