Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020

Σαν σήμερα: 1878 - Η εισβολή του ελληνικού στρατού στην τουρκοκρατούμενη Θεσσαλία 

 

Το 1877 ξέσπασε ο ρωσοτουρκικός πόλεμος, με τους Ρώσους να ασκούν μεγάλη πίεση στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, φτάνοντας μέχρι την Αδριανούπολη, έχοντας πλέον ανοικτό ορίζοντα προς την Κωνσταντινούπολη. Από το 1875, οι λαοί των Βαλκανίων ξεσηκώθηκαν εναντίον της Τουρκίας και μέσα στην γενική αναστάτωση, το ηθικό των Ελλήνων για προσάρτηση των βόρειων περιοχών αναπτερώθηκε.

Το ελληνικό κράτος, κυρίως λόγω πολιτικής αδράνειας, άργησε να εμπλακεί στις εξεγέρσεις. Οι Θεσσαλοί είχαν ήδη επαναστατήσει, με τον λαό να πιέζει για δράση με βίαιες ενέργειες, λιθοβολώντας σπίτια και γραφεία πολιτικών. Μέσα σε αυτή την πίεση και με τον κίνδυνο η Ελλάδα να βρεθεί εκτεθειμένη, ο βασιλιάς Γεώργιος Α’ έδωσε εντολή στον αντιστράτηγο Σούτσο να μεταφέρει τα στρατεύματα του από την Χαλκίδα στην Λαμία, κοντά στα τότε σύνορα με την οθωμανική αυτοκρατορία.

Χωρίς να κηρύξει πόλεμο, ο ελληνικός στρατός εισέβαλλε στην τουρκοκρατούμενη Θεσσαλία, στις 21 Ιανουαρίου του 1878. Ο αντιστράτηγος Σκαρλάτος Σούτσος με δύναμη 24.000 πεζών, 300 ιππέων και 4 πυροβολαρχιών, προσπάθησε να προστατέψει τους επαναστατημένους Θεσσαλούς και στις 23 Ιανουαρίου, έφτασε στην πόλη του Δομοκού, την οποία και απελευθέρωσε.

Αμέσως μετά, θέλησε να καταλάβει τα οχυρά των διαβάσεων προς Τρίκαλα και Λάρισα, αλλά τότε ήρθε η είδηση για την συνθηκολόγηση Ρωσίας - Τουρκίας και κάτω από την πίεση των Μεγάλων Δυνάμεων, ο ελληνικός στρατός αποσύρθηκε από την περιοχή. Όμως έστω και την ύστατη στιγμή, η Ελλάδα κατάφερε να θέσει επίσημα «ελληνικό ζήτημα» στην Θεσσαλία και στην Ήπειρο.

Στη Θεσσαλία αντάρτες, εθελοντές, ακόμα και λιποτάκτες, συνέχισαν τον ένοπλο αγώνα, όχι όμως για πολύ. Το 1881, ύστερα από τρία χρόνια διπλωματικών αγώνων, με την «Συμφωνία της Κωνσταντινούπολης» παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα η Θεσσαλία και ένα τμήμα της Άρτας, ανατολικά του ποταμού Αράχθου.

Η Ελλάδα, υποχρεώθηκε να αποζημιώσει όλες τις περιουσίες των Τούρκων που υπήρχαν στις περιοχές αυτές, όμως αδυνατούσε να βρει χρήματα για τα μεγάλα τσιφλίκια. Η βοήθεια ήρθε από τους Έλληνες του εξωτερικού, οι οποίοι αγόρασαν τις περιουσίες των Τούρκων, κάτι που ξελάσπωσε το ελληνικό κράτος, αλλά απέτυχε να δώσει λύση στο αγροτικό ζήτημα.


ΠΗΓΗ: https://www.e-daily.gr/themata/123510/san-simera-i-isvoli-tou-ellinikoy-stratoy-stin-tourkokratoymeni-thessalia-pics

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου