Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020

Οξυγόνο από… φεγγαρόσκονη φτιάχνουν Ευρωπαίοι επιστήμονες: “Ανάσες” για αστροναύτες και καύσιμο για πυραύλους…




Η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) εγκαινίασε στην Ολλανδία εργοστάσιο το οποίο προορίζεται αποκλειστικά για την διαδικασία παραγωγής οξυγόνου από το χώμα της Σελήνης.

Η παραγωγή οξυγόνου στο διάστημα για μακροπρόθεσμη εκμετάλλευση είναι ένα καθοριστικό βήμα που θα επέτρεπε στους αστροναύτες να “κατασκευάζουν” τον αέρα που θα χρειάζονται για να αναπνεύσουν αλλά και να παράγουν καύσιμα για τα διαστημόπλοιά τους.

Το εργοστάσιο στην Ολλανδία ακολουθεί μια διαδικασία στη διάρκεια της οποίας το χώμα της Σελήνης τοποθετείται σε λιωμένο χλωριούχο ασβέστιο στους  950°C  και ταυτόχρονα αρχίζει παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στο υγρό.

Έτσι ελευθερώνεται το οξυγόνο που βρίσκεται “παγιδευμένο”στο υλικό και ταυτόχρονο μετατρέπεται το χώμα σε μεταλλικά μίγματα που μπορούν να έχουν συγκεκριμένη χρήση.

Πυρετωδώς εργάζονται σε πρωτοποριακές μεθόδους οι επιστήμονες στο εργαστήριο στην Ολλανδία.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι αυτό το πρωτότυπο θα θέσει τα θεμέλια για την δημιουργία, κάποια μέρα, μιας απολύτως αυτοσυντηρούμενης βάσης στη Σελήνη.

Οι αναλύσεις από σεληνιακά πετρώματα δείχνει ότι είναι φτιαγμένα κατά 40 έως 45% από οξυγόνο, το μοναδικό και άφθονο στοιχείο τους.

Όμως, αυτό το οξυγόνο είναι “σφιχτοδεμένο” με άλλα στοιχεία υπό τη μορφή αλάτων ή υάλων.

Μιας μορφής ηλεκτρόλυση – η διοχέτευση ηλεκτρικού ρεύματος στο υγρό – βοηθά στο να απελευθερωθεί το οξυγόνο υπό τη μορφή αερίου και έτσι να “παγιδευτεί”, να περισυλλεγεί για μεταγενέστερη χρήση.

Aριστερά η “απομίμηση” της φεγγαρόσκονης που χρησιμοποιούν οι επιστήμονες και δεξιά τα χρησιμοποιήσιμα μεταλλικά στοιχεία που απομένουν από την αφαίρεση του οξυγόνου.

Η διαδικασία προς το παρόν πραγματοποιείται σε απομίμηση σεληνιακού χώματος το οποίο έχει σχεδιαστεί ώστε να “αναπαριστά πιστά” τις ιδιότητες του σεληνιακού εδάφους.

Το πρωτότυπο κατασκευάστηκε στο Materials and Electrical Components Laboratory του Ευρωπαϊκού Κέντρου Διαστημικής Ερευνας και Τεχνολογίας [European Space Research and Technology Centre], ESTEC, με έδρα στο Noordwijk, στην Ολλανδία.

“Το να υπάρξει η δυνατότητα εξαγωγής οξυγόνου από πηγές που υπάρχουν στην Σελήνη είναι προφανές ότι θα είναι απίστευτα καθοριστικής σημασίας για τους μελλοντικούς σεληνιακούς εποίκους, τόσο για να αναπνέουν όσο και για να παράγουν επί τόπου καύσιμα για τα διαστημόπλοια” δηλώνει η ερευνητής ΄Μπέθ Λόμαξ από το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης.

Αξίζει να σημειωθεί πως αρχικά η μέθοδος απελευθέρωσης του οξυγόνου δημιουργήθηκε από μια εμπορική φίρμα στο Ηνωμένο Βασίλειο και είχε ονομαστεί “Μετάλυσις”, [Metalysis],  και αποσκοπούσε στο να μετατρέπει την διαστημική σκόνη σε μεταλλικά στοιχεία τα οποία στη συνέχεια θα χρησιμοποιούνταν σε διάφορες κατασκευές.

Για την εμπορική φίρμα το αέριο που παράγονταν ήταν ένα “ανεπιθύμητο” υποπροϊον.

Ωστόσο η Λόμαξ η οποία εργάστηκε στο πρόγραμμα “Μετάλυσις” πριν εργαστεί στο ευρωπαϊκό εργοστάσιο στην Ολλανδία, αφιέρωσε τη διδακτορική της διατριβή στην εφαρμογή της μεθόδου για διαστημική εκμετάλλευση.

“Εργαζόμαστε μαζί με τους συναδέλφους μας στο Robotics Exploration Directorate, την ευρωπαϊκή βιομηχανία και την ακαδημαϊκή κοινότητα για να αποκτήσουμε υψηλής τάξεως επιστημονικές προσεγγίσεις και καθοριστικής σημασίας τεχνολογίες όπως αυτή εδώ, προκειμένου να εξασφαλίσουμε μια αυτοσυντηρούμενη ανθρώπινη παρουσία στη Σελήνη και ίσως μια μέρα στον Αρη”, καταλήγει.


ΠΗΓΗ: https://hellasjournal.com/2020/01/oxigono-apo-fengaroskoni-ftiachnoun-evropei-epistimones-anases-gia-astronaftes-ke-kafsimo-gia-piravlous/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου