Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020

Η θεωρία των «Μαλακών Συνόρων» για την Θράκη είναι πλέον πραγματικότητα



Όταν ακριβώς πριν έξι χρόνια το Viadiplomacy τοποθετούσε για πρώτη φορά τον ορισμό των «Μαλακών Συνόρων» για την Θράκη, θεωρούταν κάτι τραβηγμένο έως και αδύνατον να συμβεί, τι δηλαδή, μια συνδιοίκηση στην περιοχή. Ένα από εκείνα τα κείμενα σημείωνε το 2016 «οι εξελίξεις που πυροδότησαν οι προσφυγικές ροές σε συνδυασμό με την κατάσταση που επικρατεί στο μέτωπο της Συρίας καθώς και στο εσωτερικό της Τουρκίας οδήγησαν τη διεθνή κοινότητα να (επαν)εξετάσει το ζήτημα των “μαλακών συνόρων” όταν είδαν να απειλείται το ευρωπαϊκό οικοδόμημα ασφαλείας από εσωτερικούς κι εξωτερικούς μηχανισμούς που δρουν στα πλαίσια υβριδικών συγκρούσεων ή πολέμων δια πληρεξουσίων.

Στη πρόσφατη έκθεση του State Department για την τρομοκρατία (2015) υπογραμμίσθηκε ο ευάλωτος χαρακτήρας και των ελληνικών συνόρων ο οποίος και αποτελεί μία σοβαρή ανησυχία για την εσωτερική ασφάλεια της χώρας σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις που επιφέρει η πολυδιάστατη «μεταναστευτική/προσφυγική κρίση». Θα πρέπει να επισημανθεί ότι τα κράτη με αδύναμα ή αποτυχημένα με διάτρητα σύνορα μπορούν να μετατραπούν σε πεδίο δράσης ανεξέλεγκτων κατά τόπους δυνάμεων όπου απαιτείται η κινητοποίηση δυνάμεων επιβολής και καταστολής πιθανών εξεγέρσεων».

Τον Οκτώβριο του 2017 ο Τούρκος Πρόεδρος κάνει το πρώτο βήμα ο οποίος λίγες ημέρες μετά την αμφισβήτηση της συνθήκης της Λωζάνης, ζήτησε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την προσχώρηση της Δυτικής Θράκης στην Τουρκία αφήνοντας υπονοούμενα και για Θεσσαλονίκη, Κύπρο και νησιά του του Αιγαίου επικαλούμενος «ορισμένους ιστορικούς» σύμφωνα με τους οποίους αυτές οι περιοχές περιλαμβάνονται στα σύνορα του εθνικού συμβολαίου.

Σήμερα τουρκικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι ο Ferruh Ozkan, ο οποίος εμφανίζεται ως πρόεδρος της «Ιδρυτικής Βουλής Δυτικής Θράκης», υπογράφει επιστολή προς την ελληνική κυβέρνηση, με την οποία ζητεί τη δημιουργία ειδικού καθεστώτος στη Δυτική Θράκη, έως την 21η Αυγούστου 2020. Αυτός ο εντελώς άγνωστος Ferruh Ozkan ισχυρίζεται πως έχουν παραβιαστεί όλες οι συνθήκες που καθορίζουν το καθεστώς των μειονοτήτων και που αφορούν στη Δυτική Θράκη και προσθέτει: Η Ελλάδα που συνομιλεί με τον Χαφτάρ καλά θα κάνει να μιλήσει και με την Ιδρυτική Βουλή της Δυτικής Θράκης για τη δημιουργία ειδικού καθεστώτος.

Η αμφισβήτηση του κράτους στην Θράκη μέσω των ψευτομουφτήδων

Η πολυεπίπεδη αμφισβήτηση της εσωτερικής έννομης τάξης, η διαιώνιση της ενδοστρέφειας της μειονότητας και η αποτροπή κάθε προοπτικής κοινωνικής, πολιτιστικής και οικονομικής εντάξεως της στην τοπική κοινωνία, η «διαπόμπευση» της Ελλάδας, ως απεργαζομένης την διαρκή καταπίεση και εν τέλει την εξόντωση των μουσουλμάνων της Θράκης, η αναγωγή της θρησκείας (μουσουλμανικής) και της γλώσσας (τουρκικής) σε στοιχεία εθνοφυλετικής καθαρότητας, αποτρεπτικά για την οποιαδήποτε μορφής συνύπαρξη ή συμβίωση με τον χριστιανικό πληθυσμό της περιοχής εντάσσονται στην δημιουργία μιας πραγματικότητας που παραπέμπει στη «χάραξη» διαχωριστικών γραμμών με αλυτρωτικές βλέψεις. Μάλιστα η νέα επικοινωνία που εγκαινιάζει η Άγκυρα στην Θράκη μέσω οργανώσεων που έχουν έδρα την Ευρώπη, δημιουργούν ένα κλίμα το οποία και δεν μπορεί να αναστραφεί αλλά ούτε και να αντιμετωπιστεί αφού η Ελληνική Πολιτεία δεν διαθέτει κανέναν αντίστοιχο μηχανισμό.

Η δημιουργία παράλληλων δομών (θρησκευτικών, εκπαιδευτικών, οικονομικών κοκ) όσο κι αν ελέγχονται στενά από τις κρατικές δομές που επαγρυπνούν μπορεί να πυροδοτήσει ανεπιθύμητες εξελίξεις όπως αυτές στη Γλαύκη όπου ο η λειτουργία του κράτους καταλύθηκε παρόντος ενός βουλευτή του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Αυτή ήταν και η αρχή με “θόρυβο” της “Θεωρίας των Μαλακών” συνόρων. Μάλιστα ήταν τόσο θορυβώδης η ενέργεια ώστε η εισαγγελία Ξάνθης άσκησε δίωξη στον ψευτομουφτή Αχμέτ Μέτε και στον ιμάμη του χωριού Ερκάν Αζίζογλου σχετικά με τα γεγονότα που έγιναν κατά την κηδεία του στρατιώτη Αχμέτ Κατουνλού που πνίγηκε ενώ υπηρετούσε την θητεία του. Μετά από την έρευνα που έγινε από την εισαγγελία σχετικά με την νεκρώσιμη τελετή στην Γλαύκη, ασκήθηκαν διώξεις.

Επίθεση της Άγκυρας σε τοπικές δυνάμεις που αντιστέκονται με κόστος

Όσο και αν φαίνεται περίεργο, στην Θράκη η Άγκυρα, το Τουρκικό Προξενείο και ο στρατός του, ο μόνος σοβαρός αντίπαλος που έχουν δεν είναι οι κρατικές δομές, αλλά τοπικές δυνάμεις οι οποίες μάχονται κυριολεκτικά μόνες τους.

Για την Άγκυρα είναι επικίνδυνες όχι γιατί αντιδρούν, αλλά οι γνώσεις τους και οι λύσεις που προτείνουν είναι ικανές να κινητοποιήσουν κατώτερες δομές της Ελληνικής πολιτείας και να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στο στρατό του Τουρκικού Προξενείου. Άλλωστε, αυτές οι μικρές αντιστάσεις κατάφεραν ότι δεν κατάφερε η ίδια η Πολιτεία, να στείλουν παραμουφτήδες και δημάρχους που ελέγχονται από τον Προξενείο, να ζητήσουν βοήθεια από τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας.

Αυτό φυσικά δεν φαίνεται να περνά έτσι από τους μηχανισμούς της Τουρκίας και στην Θράκη μετά τα «μικρόφωνα» που μπήκαν σε Δήμο της περιοχής από αγνώστου ταυτότητας άτομα, τώρα  φτάνουν και μηχανήματα τα οποία μπορούν να εξοπλίσουν – η εξόπλισαν – Spy Van, Βέβαια αυτό θα μπορούσε να ήταν – η είναι – ένα τραβηγμένο σενάριο, αλλά και πάλι αν ίσχυε – η ισχύει – ποιος θα μπορούσε να το ελέγξει.

Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι στις πρόσφατες επιθέσεις Dos που δέχτηκαν ιστοσελίδες της Ελληνικής Πολιτείας, την ίδια ημέρα στην Θράκη έγιναν περισσότερες από 50 προσπάθειες παραβίασης υπολογιστών, και σε μερικούς το κατάφεραν κατορθώνοντας να συλλέξουν χρήσιμες πληροφορίες.

Το βέβαιο είναι ότι στην Θράκη τα επόμενα χρόνια η πολιτική της Άγκυρας θα κυριαρχήσει γιατί η Ελλάδα δεν έχει την δυνατότητα και την γνώση να αντιμετωπίσει την απειλή.


ΠΗΓΗ: https://www.viadiplomacy.gr/i-theoria-ton-malakon-sinoron-gia-tin-thraki-ine-pleon-pragmatikotita/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου