Πέμπτη 5 Μαρτίου 2020

Υπάρχει σχέδιο Β για τον Ερντογάν; – Οι προσδοκίες και οι κινήσεις του για το μεταναστευτικό

 

Σε καμία περίπτωση δε μπορεί κάποιος να καταλάβει τι είναι αυτό που υπάρχει στο μυαλό του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Ερντογάν, δεν είναι αυτός που ήταν πριν από το πραξικόπημα του 2016, έχει αλλάξει. Ο λόγος είναι ξεκάθαρος, και είναι ο φόβος. Ο φόβος κυρίως για την ίδια του τη ζωή, αφού συνειδητοποίησε από τότε, πως δεν είναι δύσκολο να αποτελέσει ανά πάσα ώρα και στιγμή στόχο.

Την ίδια ώρα και κάτω από τις ήδη υπάρχουσες συνθήκες όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο αλλά και στα νησιά μας, είναι ακόμα πιο δύσκολο να προβλέψει κανείς τις επόμενες κινήσεις του και αυτό διότι υπάρχουν ανησυχητικές αλλαγές, όπως και αυτή της απομάκρυνσης ακόμα και των τουρκικών μέσων μαζικής ενημέρωσης από τα τουρκοελληνικά σύνορα, εκεί δηλαδή που η κυβέρνησή του έστησε κυριολεκτικά ένα άτυπο press room. Αξίζει δε να σημειωθεί πως τα τουρκικά ΜΜΕ, μεταδίδουν διαρκώς εικόνες με τις ανελέητες επιθέσεις της Ελληνικής πλευράς προς τους μετανάστες και πρόσφυγες που βρίσκονται στη συνοριακή γραμμή, ενώ συνεχίζεται ακάθεκτη η διασπορά των fake news περί θανάσιμων τραυματισμών.

Το πρωί μάλιστα της Τετάρτης ο Ερντογάν, κούνησε για ακόμα μια φορά το δάχτυλο στην Ελλάδα, μιλώντας στη διάρκεια της συνεδρίασης της ΚΟ του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης – ΑΚΡ. Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος της Τουρκίας είπε πως «η εισροή προσφύγων δεν θα τελειώσει μέχρι να διεξαχθούν ελεύθερες εκλογές και να υπάρχει νέο σύνταγμα στη Συρία». Επιπλέον ισχυρίστηκε πως « η Ευρώπη που κλείνει τα σύνορα με τους πρόσφυγες και βυθίζει σκάφη παραβιάζει την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του ΟΗΕ», ενώ δε δίστασε να δείξει και φωτογραφία που απεικονίζει τη βοήθεια που επεκτάθηκε στον ελληνικό λαό, ο οποίος διέφυγε από τις ναζιστικές επιθέσεις και κατέφυγε στη Συρία κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Ένα από τα ελληνικής καταγωγής αγόρια ή κορίτσια σε αυτή τη φωτογραφία είναι ίσως ο παππούς ή η γιαγιά του Πρωθυπουργού Κυριακού Μητσοτάκη», δήλωσε ο Ερντογάν, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά με το εξής σχόλιό : «Ένας Έλληνας, ο οποίος προσπαθεί με κάθε τρόπο να μην δεχτεί πρόσφυγες στη χώρα του […], μην ξεχνάμε ότι μια μέρα θα μπορούσε να είναι σε μια κατάσταση στην οποία επιδιώκει συμπόνια».

Σε κάθε περίπτωση οφείλουμε να επισημάνουμε πως το «έργο» που θέλει να δει ο Ερντογάν μέχρι στιγμής δε του έχει βγει, κάτι που όπως όλα δείχνουν τον έχει πεισμώσει. Έτσι, με όπλο τη διάδοση ψευδών ειδήσεων και προπαγάνδας στοχεύει ξεκάθαρα στην Ευρώπη, ψάχνοντας ουσιαστικά απελπισμένα να «πάρει» και να «πάρει» τελικά ο,τι μπορεί.

Επιπλέον, ο ίδιος αρέσκεται στο να ασκεί ψυχολογικό πόλεμο στην Ελλάδα, παίζοντας όχι μόνο με τις λέξεις αλλά και με τους ανθρώπους.

Έχει σημασία ωστόσο να υπογραμμίσουμε πως ο Ερντογάν σίγουρα αιφνιδιάστηκε από τη θωράκιση της Ελλάδας όσο και από τη ξεκάθαρη στήριξη της Ευρώπης σε αυτήν.

Το ενδεχόμενο προετοιμασίας ενός σχεδίου B από την πλευρά της Τουρκίας ίσως να πρέπει να το θεωρούμε δεδομένο, στο μείζον ζήτημα του προσφυγικού, αναλόγως από το αποτέλεσμα της συνάντησης Ερντογάν και Πούτιν στη Ρωσία την Πέμπτη.

Το παραπάνω σχέδιο δε θα είναι περίπλοκο, με τον Ερντογάν , είτε να ασκεί ακόμα μεγαλύτερη πίεση στη χώρα μας στέλνοντας χιλιάδες ακόμα προσφύγων και μεταναστών, ώστε οι Ελληνικές Αρχές να δυσκολευτούν πολύ, είτε δημιουργώντας μια νέα Ειδωμένη στην περιοχή, είτε ασκώντας προβοκάτσια κάτι που γνωρίζει πολύ καλά να κάνει.

Σημειώνεται, πως η Τουρκία αναφορικά με τη συνάντηση της Πέμπτης στη Ρωσία, έχει προσδοκίες.

Όπως δήλωσε την Τετάρτη ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας, η χώρα του, σκοπεύει να επιτύχει ειρηνική πολιτική λύση στο Ιντλίμπ λέγοντας χαρακτηριστικά: «Οι στρατιωτικές δραστηριότητες της Τουρκίας στη Συρία συνεχίζονται όπως έχει προγραμματιστεί, και οι στρατιώτες μας εκπληρώνουν τα καθήκοντά τους με ηρωισμό».


ΠΗΓΗ: https://www.viadiplomacy.gr/iparchi-schedio-v-gia-ton-erntogan-i-prosdokies-ke-i-kinisis-tou-gia-to-metanasteftiko/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου