Mισό εκατ. ευρώ σε δημοπρασία για προτομή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ξεχασμένη στο ράφι από το 1984
Την είχε ξεθάψει κηπουρός σε έπαυλη και ο ιδιοκτήτης τού είπε να την κρατήσει γιατί δεν την θεώρησε ιδιαίτερης αξίας. Δεν ήξερε ποιον απεικόνιζε μέχρι που την πήγε στον οίκο δημοπρασίας.
Οπως γράφουν οι Times, ο κηπουρός είχε ξεθάψει to 1984 την προτομή από τους κήπους της έπαυλης Sutton Place στο Σάρεϊ της Αγγλίας, όπου ο δισεκατομμυριούχος Τζον Πολ Γκέτι πέρασε τα τελευταία 17 χρόνια της ζωής του, τις δεκαετίες ’60 και ’70.
Ο κηπουρός βρήκε το πολύτιμο αντικείμενο στη διάρκεια εργασιών για τον επόμενο ιδιοκτήτη της έπαυλης, τον συλλέκτη έργων τέχνης, Στάνλεϊ Σίγκερ. Δεν είναι γνωστό σε ποιον ανήκε η προτομή ούτε πότε θάφτηκε στους κήπους. Η έπαυλη χτίστηκε το 1525 και την επισκέπτονταν άγγλοι βασιλιάδες.
Ο Γκέτι είχε μία από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές συλλογές έργων τέχνης στον κόσμο, όμως η προτομή μπορεί να ανήκε και σε προηγούμενους ιδιοκτήτες της έπαυλης.
Ο Σίγκερ είδε το εύρημα αλλά δεν το θεώρησε ιδιαίτερης αξίας και είπε στον κηπουρό του να το κρατήσει. Αυτός το είχε στο ράφι στο σπίτι του για 36 χρόνια, μέχρι που αποφάσισε να το δώσει σε δημοπρασία, θεωρώντας ότι ήταν έργο του 18ου ή 19ου αιώνα και θα πιάσει το πολύ τα 1.000 ευρώ.
Κανείς όμως δεν ήξερε μέχρι τότε, ότι απεικόνιζε τον Μέγα Αλέξανδρο. Στον οίκο δημοπρασιών μάλιστα, νόμιζαν ότι είναι ο Ηρακλής.
Οταν, όμως, έμποροι αρχαιοτήτων, συλλέκτες και εδικοί άρχισαν να επικοινωνούν με τον οίκο, εκφράζοντας το ενδιαφέρον τους, κατάλαβαν ότι πρόκειται για κάτι πολύ πιο πολύτιμο και ο κάτοχός της έμαθε ότι πρόκειται μάλλον για δημιουργία του 1ου αιώνα μ.Χ. και μάλιστα ότι είναι ο νεαρός Αλέξανδρος, ο οποίος συχνά απεικονίζεται με τη λεοντή του Ηρακλή. Κάποιοι, βέβαια, αμφισβητούν την ερμηνεία αυτή και πιστεύουν ότι πρόκειται για τον ιδρυτή της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, Οκτάβιο Αύγουστο.
Στη δημοπρασία, την προτομή «χτύπησαν» 17 άτομα και τελικά κατέληξε σε αυτόν που έδωσε 440.000 ευρώ. Οι ειδικοί είπαν, μάλιστα, ότι θα μπορούσε να φτάσει και ψηλότερα αν δεν είχαν γίνει μεταγενέστερες επιδιορθώσεις στη μύτη και τη λεοντή.
Ο κηπουρός πάντως είναι πανευτυχής με το αποτέλεσμα, και ας άφησε να περάσουν 36 χρόνια πριν εκμεταλλευτεί το αντικείμενο. Το ίδιο και ο οίκος δημοπρασιών, που έκανε ρεκόρ πώλησης για την ιστορία του, αποκομίζοντας 75.000 ευρώ από τη συναλλαγή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου