Η περιοχή της Νέας Υόρκης όπου απαγορεύεται το ίντερνετ και οι γυναίκες κυκλοφορούν υποχρεωτικά με περούκες. Το βιβλίο που αποκάλυψε το σκληρό εβραϊκό γκέτο των χασιδιστών
Σ’ αυτή τη γειτονιά της Νέας Υόρκης, με θέα το Μανχάταν, ζουν οι πιο σκληροπυρηνικοί Εβραίοι που έχουν φτιάξει ένα γκέτο για τις οικογένειές τους. Πρωτοπήγαν στη Νέα Υόρκη μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο και τα βασικά φύλα της κοινότητας αποτελούνται από Ρουμάνους και Ούγγρους. Δημιούργησαν μια κλειστή κοινότητα, ενεχομένως ως «απάντηση» στο Ολοκαύτωμα και την απειλή της εξαφάνισής τους. Μιλάνε αποκλειστικά τη γλώσσα τους, τα γίντις, και η καθημερινότητά τους ορίζεται από αυστηρούς κανόνες και απαγορεύσεις.
Το νότιο Γουίλιαμσπεργκ
Ο Ραβίνος είναι κάτι παραπάνω από πνευματικός τους ηγέτης αλλά η παρέμβασή του μπορεί να επηρεάσει ακόμη και την καθημερινότητα των μελών της κοινότητας. Ο λόγος του είναι αδιαμφισβήτητος και ουδείς τολμάει να πάει κόντρα στις επιταγές του. Η κοινότητα ενώ ζει στον 21ο αιώνα, στην πραγματικότητα η ζωή των μελών της διέπεται από την ερμηνεία κανόνων που δεν έχουν καμία σχέση με την ελευθερία σκέψης και ατομικής βούλησης. Μεγαλύτερα «θύματα» αυτής της κατάστασης είναι οι γυναίκες.
Οι γυναίκες είναι μόνο για να κάνουν παιδιά
Οι χασιδιστές του Γουίλιαμσπεργκ ζουν στην Νέα Υόρκη, αλλά είναι κυριολεκτικά απομονωμένοι από τον σύγχρονο κόσμο. Η πρόσβαση στο ίντερνετ και στα «έξυπνα» κινητά απαγορεύονται. Το ίδιο και η πάσης φύσης μόρφωση. Οι άντρες και τα αγόρια ζουν σχεδόν χωριστά από τις γυναίκες και τα κορίτσια. Μελετούν τις γραφές και συμμετέχουν σε δικές τους γιορτές όπου μαθαίνουν τραγούδια και χορεύουν.
Βασικό ρητό της κάστας είναι η φράση «τίποτα δεν πρέπει να αλλάξει». Έτσι μιλάνε, τρώνε, ντύνονται και συμπεριφέρονται, όπως οι πρόγονοί τους στην Ευρώπη πριν από 250 χρόνια. Οι άντρες είναι πάντα τα αφεντικά στη δουλειά και το σπίτι, και οι γυναίκες της κοινότητας είναι αποκλεισμένες από κάθε δραστηριότητα. Προορίζονται μόνο για να τεκνοποιούν, χωρίς φυσικά να επιτρέπεται ούτε καν η απόλαυση της γενετήσιας πράξης.
Χασιδιστές Εβραίοι, πάντα με τις παραδοσιακές φορεσιές τους σε μια γιορτή. Φυσικά οι γυναίκες απουσιάζουν
Απαγορεύονται οι προγαμιαίες σχέσεις, ενώ μια ανατριχιαστική ιστορία αναφέρει ότι πριν από μερικά χρόνια ένας πατέρας έπνιξε τον γιο του επειδή τον έπιασε να αυνανίζεται. Η υπόθεση δεν έφτασε ποτέ στα δικαστήρια, καθώς επικρατεί ο άγραφος νόμος «ό,τι γίνεται στο Γουίλιαμσμπεργκ, μένει στο Γουίλιαμσμπεργκ».
Τα μέλη της κοινότητας οφείλουν να παντρευτούν μόλις κλείσουν τα 17 χρόνια, αλλά μόνο άνθρωπο της κάστας τους. Είναι υποχρεωμένα να κάνουν πολλά παιδιά με στόχο να γεννηθούν τόσοι Εβραίοι όσους εξολόθρευσε ο Χίτλερ στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Αυτός είναι ο προορισμός κάθε γυναίκας.
Γιατί κουρεύονται γουλί
Η γυναίκα πρέπει να υπακούει στον άντρα και στην πεθερά. Η καθημερινότητά της είναι πώς να φροντίζει τον άντρα του σπιτιού ώστε να αισθάνεται «βασιλιάς». Τα κορίτσια της κάστας μαθαίνουν από μικρές να απεχθάνονται το σώμα τους και οι μέρες της περιόδου θεωρούνται «ακάθαρτες», αφού περιορίζουν την δυνατότητα συχνής τεκνοποίησης. Κάθε Χασιδική οικογένεια του Γουίλιαμσπεργκ έχει μέσο όρο 8 παιδιά.
Μόλις παντρευτούν κουρεύονται γουλί και κυκλοφορούν είτε με ομοιόμορφες περούκες είτε με μαντήλια στο κεφάλι τους. Ντύνονται μόνο με μακρυές φούστες και απαγορεύονται να φορούν κοντομάνικα.
Οικογένεια νεαρών Χασιδιστών στο Γουίλιαμσμπεργ
Tο γκέτο που έγινε τουριστικός προορισμός
Τη δεκαετία του 1990 πολλά κτίρια του Γουίλιαμσμπεργκ, μετατράπηκαν σε ενοικιαζόμενα δωμάτια, από Εβραίους επενδυτές, και άρχισαν να υποδέχονται τουρίστες. Η έκρηξη του κινήματος των χίπστερ έκανε τη γειτονιά αγαπημένο προορισμό και οι τουρίστες άρχισαν να καταφθάνουν. Η κλειστή κοινότητα όμως των Χασιδιστών παρέμεινε πιστή στις επιταγές της κοινωνικής απομόνωσης και παρά τις αντιδράσεις κατά των Εβραίων, που άλλαζαν τον χαρακτήρα του μικρού και ασφαλούς από εξωγενείς παράγοντες, γκέτο τους, επιμένουν και αυστηροποιούν τους κανόνες για την κοινότητά τους.
«Κανείς δε φεύγει από το γκέτο»
Ένας στους τέσσερις από τους 561 χιλιάδες κατοίκους του Μπρούκλιν ανήκει στην κάστα των υπέρ-ορθόδοξων Χασιδιστών Εβραίων, και πολύ δύσκολα μπορεί να αποκοπεί από αυτήν. Ενήλικες που έχουν μεγαλώσει αμόρφωτοι και χωρίς καμία εκπαίδευση σε τεχνικές δεξιότητες είναι πολύ δύσκολο να επιβιώσουν στον πραγματικό κόσμο. Η ίδια η κοινότητα «φροντίζει» ώστε τα απολωλότα μέλη της να περνάνε όσο γίνεται πιο δύσκολα στην σπάνια περίπτωση που τολμήσουν να αφήσουν την αγκαλιά της ομάδας τους. κάστα
Η άτυχη Φέιγκι Μάγιερ προσπάθησε να ξεφύγει αλλά δεν άντεξε τον ψυχολογικό πόλεμο. Είχε δραματικό τέλος.
Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της 30χρονης Φέιγκι Μάγιερ που προσπάθησε να ξεφύγει και να φτιάξει ένα δίκτυο βοήθειας για όσους ήθελαν να διεκδικήσουν μια άλλη ζωή. Αντιμετώπισε την κοινωνική απομόνωση και οι συγγενείς της, απαγόρευσαν να βλέπει τα παιδιά της. Η νεραή γυναίκα αυτοκτόνησε το 2015 βουτώντας στο κενό από την ταράτσα ενός ουρανοξύστη στο Μανχάταν. Η κατάθλιψη και η απόρριψη από την οικογένειά της, νίκησε τη θέλησή της να ζήσει ως κανονικός άνθρωπος έξω από το γκέτο.
Κάποιοι από αυτούς που κατάφεραν και να ξεφύγουν και να συνεχίσουν τη ζωή τους στον ελεύθερο κόσμο έφτιαξαν την οργάνωση «Footspeps – Η ζωή σου, το ταξίδι σου, η επιλογή σου» και προσφέρουν ψυχολογική υποστήριξη αλλά και προγράμματα μάθησης ώστε τα άτομα που αφήνουν το σκληροπυρηνικό γκέτο να καταφέρουν να αποκτήσουν δεξιότητες και γνώσεις για να ζήσουν αυτόνομα.
Η φυγή της Ντέμπορα Φέλντμαν
Στον αντίποδα μια άλλη γυναίκα, η Ντέμπορα Φέλντμαν, όχι μόνο κατάφερε να ξεφύγει, αλλά μπόρεσε να πάρει και τον γιο της μακριά από αυτό που η ίδια βίωνε ως εφιάλτη. Αυτή είναι μια σπάνια περίπτωση γιατί η κάστα έχει καταφέρει να βρει δεκάδες «παραθυράκια» στη νομοθεσία και σχεδόν πάντα οι δικηγόροι που δουλεύουν γι’ αυτούς καταφέρνουν να ματαιώσουν τα όνειρα όποιου τολμάει να αμφισβητήσει τον τρόπο ζωής της κοινότητας.
Η Ντέμπορα Φέλντμαν, στα 25 χρόνια της, έγραψε ένα βιβλίο που περιγράφει τις περιπέτειές της στην προσπάθειά της να ξεφύγει από το γκέτο, με τίτλο «Unorthodox, Η σκανδαλώδης απόρριψη της χασιδικής μου καταγωγής». Το βιβλίο της έγινε μίνι σειρά, γερμανικής παραγωγής στο Netfix και κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 2020 σε 4 επεισόδια. Σήμερα ζει ως συγγραφέας στο Βερολίνο με τον 14χρονο γιο της.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου