Κυριακή 10 Μαΐου 2020

Ο άγνωστος πόλεμος Γερμανίας-Πορτογαλίας στην Αφρική (1914)



Βρισκόμαστε στη Γερμανική νότιο-δυτική Αφρική στα 1914, στη σημερινή Ναμίμπια. Στις αρχές του πολέμου Γερμανική δύναμη -Schutztruppen αποτελεί μικρή δύναμη με περίπου 2000 στρατό ενώ το αντίπαλο δέος, η Νότιος Αφρική ,υπό τη Βρετανική καθοδήγηση, περίπου 40,000. Λίγο καιρό μετά, ο Γερμανικός στρατός αποτελείται από 6000 υπό τον Heydebreck και ο αντίστοιχος Βρετανικός από 60.000 υπό τον Botha.

Οι Πορτογάλοι, όμως, βρίσκονται στα βόρεια κατέχοντας την Αγκόλα και δημιουργώντας αίσθημα τρόμου στους Γερμανούς, οι οποίοι αναμένουν διμέτωπο αγώνα, αφού αισθάνονταν την εχθρικά διακείμενη στάση των πρώτων. Φυσικά, τον Αύγουστο, οι Γερμανοί επιτέθηκαν στη Μοζαμβίκη προκαλώντας τις πρώτες Πορτογαλικές απώλειες.


Οι Πορτογάλοι, τον Αύγουστο του 1914 στείλανε προληπτικά ενισχύσεις στη Μοζαμβίκη και την Αγκόλα, με την τελευταία να διαθέτει περίπου 2000+ στρατό υπό τον Rocadas.

Οι Γερμανοί, όμως, εποφθαλμιούσαν το λιμάνι Mocamedes καθώς και τον σιδηρόδρομο που έβγαζε σε Ανατολικές ακτές. Η τοπική σύγκρουση μεταξύ τους έγκειται σε μεθοριακά επεισόδια κατά τα οποία Πορτογαλικοί περίπολοι σκότωσαν Γερμανούς που περιπολούσαν, μεταξύ αυτών και τον Γερμανό Hans Schutze-Jena, διοικητή μιας περιπόλου ο οποίος κατά τους Γερμανούς, επεδίωκε να λάβει κυρίως εφόδια.
Ο Seits, Γερμανός διοικητής της συγκεκριμένης αποικίας, αφού έλαβε γνώση για τους 2000 διέταξε να υπάρξουν αντίποινα κατά μήκος του ποταμού Cuangar, τον Οκτώβρη.



Στην περιοχή, οχυρό στρατηγικής σημασίας ήταν το Naunila που ήλεγχε προσβάσεις για το λιμάνι που ενδιέφερε τους Γερμανούς. Οι Πορτογάλοι έιχαν εντολές από Λισαβόνα να μην επιτεθούν και να συγκεντρωθούν στατικά στα σύνορα. Μετά τις αψιμαχίες του Οκτώβρη, οι Γερμανοί στις 18 Δεκέμβρη επιτέθηκαν στο οχυρό αιφνιδιαστικά και το κατέλαβαν υπό τον Franke, τον νέο διοικητή των Γερμανικών δυνάμεων της αποικίας.

Οι Γερμανοί αριθμούσαν 600 άτομα συνεπικουρούμενα από 6 πυροβόλα και 2 πολυβόλα. Η Πορτογαλική ήττα ήρθε από το δεξί πλευρό, όπου οι ελλιπώς εκπαιδευμένοι ιθαγενείς σίγησαν. Ο Rocadas αντικαταστάθηκε από τον πρώην υπουργό Πολέμου D’ Eca, ως επικεφαλής μιας νέα εκστρατευτικής δύναμης 2400 ανδρών. Παρ’ όλα αυτά , οι Γερμανοί δεν εκμεταλλεύτηκαν τη νίκη γιατί οι Βρετανοί άρχισαν να πιέζουν στα ενδότερα της αποικίας, μετά την αποβίβαση τους τον Σεπτέμβρη στο Luderitz.


ΠΗΓΗ: cognoscoteam

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου