Παρασκευή 17 Ιουλίου 2020

Θα μπορούσε ο μυστηριώδης 9ος πλανήτης να είναι μια μαύρη τρύπα στο μέγεθος ενός γκρέιπφρουτ;




Οι επιστήμονες προσπαθούν να καταλάβουν αν μια μαύρη τρύπα μεγέθους ενός γκρέιπφρουτ κρύβεται πραγματικά στα όρια του εξωτερικού ηλιακού μας συστήματος. Γιατί τα τελευταία χρόνια, οι ερευνητές έχουν παρατηρήσει μια περίεργη ομαδοποίηση Μεταποσειδώνιων ή υπερποσειδώνιων αντικειμένων (TNO), τα οποία βρίσκονται στο μακρινό ηλιακό σύστημα.

Τα TNT είναι τα ουράνια σώματα του Ηλιακού Συστήματος που βρίσκονται πέρα από την τροχιά του πλανήτη Ποσειδώνα, κάθε μικρός ή νάνος πλανήτης που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο αλλά σε μεγαλύτερη μέση απόσταση από τον Ποσειδώνα, ο οποίος έχει έναν ημι-κύριο άξονα 30,1 αστρονομικών μονάδων (AU)  Χωρίζονται στα αντικείμενα της Ζώνης του Kuiper, τα αντικείμενα του Διασκορπισμένου Δίσκου και του Νέφους του Όορτ.

Σύμφωνα με μια έκθεση ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα μονοπάτια των TNO έχουν σμιλευτεί από τη βαρυτική έλξη ενός μεγάλου αντικειμένου που είναι πέντε έως 10 φορές μεγαλύτερο από τη Γη.

Ενώ το αντικείμενο αυτό θα μπορούσε να είναι ο άγνωστος έως τώρα 9ος Πλανήτης ή ο Πλανήτης Χ, υπάρχουν θεωρίες ότι θα μπορούσε, στην πραγματικότητα, να είναι μια μαύρη τρύπα που όλη της η μάζα βρίσκεται σε μια σφαίρα που είναι περίπου το μέγεθος ενός γκρέιπφρουτ.

Σύμφωνα με μια έκθεση  οι συγγραφείς της μελέτης έχουν δείξει ότι μια αρχέγονη μαύρη τρύπα θα μπορούσε να παραμονεύει στην περιοχή. Σε αντίθεση με τις αστρικές μαύρες τρύπες και τις υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες, οι αρχέγονες μαύρες τρύπες είναι πολύ μικρότερες και σχηματίστηκαν  μετά το Big Bang λόγω διακυμάνσεων της πυκνότητας.

“Κοντά σε μια μαύρη τρύπα, μικρά σώματα που πλησιάζουν σε αυτήν θα λιώσουν ως το αποτέλεσμα της θέρμανσης από την τριβή του διαστρικού αερίου στον δίσκο συσσώρευσης της  μαύρης τρύπας”, δήλωσε ο σπουδαστής Amir Siraj.

“Μόλις λιώσουν, τα μικρά σώματα υπόκεινται σε μια παλιρροιακή διαταραχή από τη μαύρη τρύπα, ακολουθούμενη από μια συσσώρευση υλικού από το παλιρροιακά διαταραγμένο σώμα στη μαύρη τρύπα.” πρόσθεσε ο Dr Avi Loeb του Harvard .  “Επειδή οι μαύρες τρύπες είναι εγγενώς σκοτεινές, η ακτινοβολία που εκπέμπει η ύλη στο δρόμο της όταν εισέρχεται  στη μαύρη τρύπα είναι ο μόνος τρόπος για να φωτίσουμε αυτό το σκοτεινό περιβάλλον.”



Οι δύο ερευνητές έχουν βρει έναν νέο τρόπο αναζήτησης μαύρων οπών στο εξωτερικό ηλιακό σύστημα – μελετώντας τις φωτοβολίδες που προκύπτουν από τους κομήτες που συλλαμβάνονται από τη μαύρη τρύπα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα δεδομένα από το επερχόμενο τηλεσκόπιο Legacy Survey of Space and Time (LSST) θα πρέπει να είναι σε θέση να επιβεβαιώσουν ή να αποκλείσουν την υπόθεση του 9ου Πλανήτη  σαν μια μικροσκοπική μαύρη τρύπα εντός ενός έτους από την έναρξη της έρευνας. Το LSST αναμένεται να έχει την ευαισθησία που απαιτείται για την ανίχνευση των εκλάμψεων λόγω της συσσώρευσης, ενώ η τρέχουσα τεχνολογία δεν μπορεί να το κάνει χωρίς καθοδήγηση.



Ο Siraj πρόσθεσε: “Άλλα τηλεσκόπια είναι καλά να δείχνουν έναν γνωστό στόχο, αλλά δεν ξέρουμε ακριβώς πού να ψάξουμε για τον Πλανήτη Εννέα. Γνωρίζουμε μόνο την ευρεία περιοχή στην οποία μπορεί να κατοικεί. Η ικανότητα του LSST να εξετάζει τον ουρανό δύο φορές την εβδομάδα είναι εξαιρετικά πολύτιμη Επιπλέον, το άνευ προηγουμένου βάθος του θα επιτρέψει την ανίχνευση φωτοβολίδων που προκύπτουν από σχετικά μικρές βολίδες, οι οποίοι είναι συχνότεροι από τους μεγάλους”.


ΠΗΓΗ: physics4u
https://www.universetoday.com/146917/if-planet-9-is-a-primordial-black-hole-we-might-be-able-to-see-flares-when-it-consumes-comets/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου