Παρασκευή 14 Αυγούστου 2020

Αλήθειες, μύθοι και μυστήρια της μαύρης τρύπας



Ο κόσμος πολύ πέρα ​​από τον πλανήτη μας είναι γεμάτος με πράγματα τόσο περίεργα και υπέροχα που μπορεί να είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι υπάρχουν. Ίσως το πιο περίεργο από όλα αυτά είναι οι μαύρες τρύπες – απύθμενοι λάκκοι που καταβροχθίζουν αστέρια, τροφοδοτούν τα κέντρα των γαλαξιών και στρεβλώνουν τον χώρο και χρόνο. Αν πλησιάσετε πολύ, αφήνεται τον χρόνο αυτό και δεν υπάρχει επιστροφή.

Δεν γνωρίζουμε ακόμη όλες τις λεπτομέρειες για το πώς λειτουργούν οι μαύρες τρύπες, αλλά αυτό δεν είναι όμοιο με το να μην γνωρίζουμε καθόλου. Ας κοιτάξουμε λοιπόν στο σκοτάδι και να επιλύσουμε ό, τι μπορούμε, και να αφαιρέσουμε μερικούς μύθους στην πορεία.

Αυτά που είμαστε σίγουροι ότι γνωρίζουμε

ΑΛΗΘΕΙΑ: ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΑΥΡΕΣ ΤΡΥΠΕΣ

Η ιδέα των μαύρων οπών υπάρχει εδώ και εκατοντάδες χρόνια, από τότε που οι επιστήμονες απέκτησαν τους γνωστούς νόμους της φυσικής και καθόρισαν τι θα συνέβαινε στις ακραίες καταστάσεις τους. Παρόλο που αυτοί οι νόμοι της φυσικής αντιστέκονται στις πειραματικές δοκιμές, αυτό δεν αποτελεί εγγύηση ότι αυτά τα ακραία σενάρια συμβαίνουν στη φύση.

Επομένως, για να αποδείξουμε ότι υπάρχουν μαύρες τρύπες, πρέπει να εξετάσουμε τις αστρονομικές παρατηρήσεις.

Δεν μπορούμε να δούμε απευθείας μαύρες τρύπες με φως που ξέρουμε πώς να ανιχνεύσουμε. Αλλά μπορούμε να τις δούμε έμμεσα, με βάση τον τρόπο που επηρεάζουν την ύλη γύρω τους. Αυτό περιλαμβάνει παρατηρήσεις για το πώς τα αντικείμενα κινούνται γύρω από τις μαύρες τρύπες ή τον τρόπο παραμόρφωσης του φωτός.

Δεν είστε ικανοποιημένοι με έμμεσες αποδείξεις; Θεωρείστε τότε την ανακάλυψη βαρυτικών κυμάτων , που ανακοινώθηκε για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο του 2016. Κατευθύνοντας δύο ακτίνες λέιζερ κάτω από μια μακριά σήραγγα και αναζητώντας τις ανωμαλίες στον τρόπο με τον οποίο ταξιδεύει το φως του λέιζερ, οι επιστήμονες εντόπισαν ένα κύμα στο ίδιο το διάστημα. Ο κυματισμός ταιριάζει με το προβλεπόμενο σήμα δύο συγκρουόμενων μαύρων οπών, δίνοντάς μας άμεσα στοιχεία για την ύπαρξή τους.

Από όλα όσα έχουμε μάθει, είτε πρόκειται για την ύπαρξη μαύρων οπών είτε για τους νόμους της φυσικής όπως τους γνωρίζουμε, πρέπει να τροποποιηθούν. Αλλά για να αποδεχθούμε αυτήν την τελευταία επιλογή, αυτές οι τροποποιημένες θεωρίες θα πρέπει να αναπτυχθούν, να δοκιμαστούν και να αποδειχθούν – και εξακολουθούν να είναι σε θέση να εξηγήσουν απλούστερη φυσική, όπως γιατί δεν απομακρύνεστε από τη Γη όταν πηδάτε ή πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις βαρυτικές επιδράσεις των πλανητών για να μεταφέρουν διαστημόπλοια σε συγκεκριμένους στόχους στο εξωτερικό ηλιακό σύστημα.

ΣΩΣΤΟ: ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΤΕ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΜΑΥΡΕΣ ΤΡΥΠΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΤΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ

Θέλετε να είστε ταξιδιώτης του χρόνου; Περίμενετε σε μια περιοχή με ακραία βαρύτητα για λίγο. Δεν μπορείτε να επιστρέψετε στο παρελθόν, αλλά αν φτάσετε αρκετά κοντά σε μια μαύρη τρύπα, θα μπορούσατε να ταξιδέψετε στο μέλλον.

Αυτό δεν είναι ένα χαρακτηριστικό που περιορίζεται στις μαύρες τρύπες – μπορεί να συμβεί όπου υπάρχει αρκετή βαρύτητα. Είναι απλώς ότι τα αποτελέσματα γίνονται αισθητά μόνο εάν η βαρύτητα είναι πραγματικά έντονη, επομένως μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα μπορεί να είναι το πρώτο εισιτήριο για το μέλλον… υποθέτοντας ότι θα μπορούσατε να φτάσετε αρκετά κοντά της. (Αυτό μπορεί να είναι μια πρόκληση, δεδομένου ότι η κοντινότερη σε μας υπερμεγέθη μαύρη τρύπα, ο Τοξότης Α * στο κέντρο του Γαλαξία , απέχει περίπου 26.000 έτη φωτός.)

Απλά μην διασχίζετε το ορίζοντα γεγονότων, γιατί δεν θα μπορείτε ποτέ να επιστρέψετε και να αποκομίσετε τα οφέλη του ταξιδιού σας στο χρόνο!

Οι λεπτομέρειες του βαρυτικού ταξιδιού στο χρόνο είναι αρκετά εντυπωσιακές. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στο θέμα μας σχετικά με τη βαρύτητα εδώ.

Η χρήση της βαρύτητας κοντά σε μαύρες τρύπες για να ταξιδέψετε στο μέλλον δεν είναι η ίδια ιδέα με την είσοδο σε μια μαύρη τρύπα και τη χρήση της ως σκουληκότρυπα. Καθώς ελπίζουμε να καταστήσουμε σαφές σε αυτό το θέμα, το πέρασμα του ορίζοντα γεγονότων μιας μαύρης τρύπας θα ήταν πολύ κακή ιδέα.

ΑΛΗΘΕΙΑ: ΟΙ ΜΑΥΡΕΣ ΤΡΥΠΕΣ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΠΑΛΙΡΡΟΙΑΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Ένα άλλο αποτέλεσμα ακραίας βαρύτητας είναι οι ακραίες παλιρροιακές δυνάμεις. Στη Γη, η βαρυτική έλξη του ήλιου και του φεγγαριού δημιουργεί τις παλίρροιες των ωκεανών μας. Αυτό συμβαίνει επειδή η βαρύτητα του ήλιου και του φεγγαριού παραμορφώνει τον ωκεανό σε διαφορετικές κατευθύνσεις, ανάλογα με την ώρα της ημέρας. Εάν βρισκόσασταν σε έναν πλανήτη σε τροχιά κοντά σε μια υπερμεγέθη ή αστρική μαύρη τρύπα, οι παλιρροιακές δυνάμεις θα μπορούσαν να είναι ακραίες – πιθανόν να οδηγήσουν σε σενάρια όπως η εκπληκτική σκηνή παλίρροιας στην ταινία Interstellar του 2014 (αν και η συγκεκριμένη απόδοση επιστημονικής φαντασίας εξακολουθεί να περιλαμβάνει κάποια αμφισβητήσιμη φυσική ).

Οι μαύρες τρύπες μπορούν ακόμη και να διαλύσουν πλανήτες ή αστέρια !

Όμως, όπως και η δυνατότητα προώθησης ταξιδιού στο χρόνο, οι τεράστιες παλιρροιακές δυνάμεις δεν είναι ένα φαινόμενο μοναδικό για τις μαύρες τρύπες. Ο Δίας, για παράδειγμα, είναι τόσο ογκώδης που αναγκάζει τα φεγγάρια του να συμπιεστούν και να τεντωθούν, οδηγώντας σε θερμαινόμενο πυρήνα και ηφαιστειακή δραστηριότητα.


Το πλησιέστερο φεγγάρι του Δία, Ιώ (που απεικονίζεται εδώ), παραμορφώνεται τόσο πολύ από τη βαρύτητα του Δία (και άλλων φεγγαριών) που έχει τεράστιες ηφαιστειακές εκρήξεις

Μύθοι για τις μαύρες τρύπες

Ακριβώς επειδή οι μαύρες τρύπες είναι περίεργες δεν σημαίνει ότι όλα όσα ακούτε γι ‘αυτά είναι αλήθεια. Ακολουθούν ορισμένες κοινές παρανοήσεις.

ΜΥΘΟΣ: ΟΛΕΣ ΟΙ ΜΑΥΡΕΣ ΤΡΥΠΕΣ ΕΙΝΑΙ ΜΑΥΡΕΣ

Τείνουμε να φανταζόμαστε τις μαύρες τρύπες ως μαύρες σφαίρες στη μέση του χώρου. Αλλά δεν ταιριάζουν όλες οι μαύρες τρύπες σε αυτήν την περιγραφή, επειδή το φως μπορεί να εκπέμπεται από την περιοχή έξω από τον ορίζοντα γεγονότων.

Ορισμένες μαύρες τρύπες τροφοδοτούν τα πιο φωτεινά γνωστά αντικείμενα στο σύμπαν, γνωστά ως κβάζαρ. Καθώς το υλικό πλησιάζει στον ορίζοντα γεγονότων, αρχίζει να επιταχύνεται – και να θερμαίνεται – να λάμπει έντονα μέχρι να περάσει από τον ορίζοντα γεγονότων.


Τα κβάζαρ είναι τα φωτεινότερα αντικείμενα που ανακαλύφθηκαν στο σύμπαν

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο οι μαύρες τρύπες δεν φαίνεται απαραίτητα να είναι μαύρες οφείλονται στον τρόπο που στρεβλώνουν το χρόνο. Από την άποψη κάποιου που είναι μακριά, ένα διαστημόπλοιο που κατευθύνεται προς μια μαύρη τρύπα δεν θα εμφανίζεται ποτέ – κυριολεκτικά ποτέ – για να φτάσει κοντά της. Έτσι, εάν ένα φωτεινό αντικείμενο κατευθύνεται προς μια μαύρη τρύπα, το φως του θα φαίνεται να αιωρείται λίγο έξω από τον ορίζοντα γεγονότων, να γίνεται ολοένα και πιο κόκκινο, και πιο εξασθενημένο, μέχρι να εξαφανιστεί. Αυτό οφείλεται στο φαινόμενο της βαρυτικής ερυθράς μετατόπισης.

    "Οι μαύρες τρύπες στρεβλώνουν τον χωροχρόνο τόσο πολύ ώστε στον ορίζοντα γεγονότων, που ο χρόνος ουσιαστικά σταματά. Θα βλέπατε το ρολόι σας να λειτουργεί κανονικά, και θα έπεφτε προς τα μέσα. Αλλά κάποιος μακριά θα βλέπει το ρολόι σας να χτυπά πιο αργά καθώς έπεφτε… η πτώση σας θα κράταγε κυριολεκτικά για πάντα."

ΜΥΘΟΣ: ΟΙ ΜΑΥΡΕΣ ΤΡΥΠΕΣ ΑΠΟΡΡΟΦΟΥΝ ΟΛΑ

Ίσως ο πιο διαδεδομένος μύθος για τις μαύρες τρύπες είναι ότι “τους ρουφούν” ύλη προς αυτούς, όπως πραγματικά ισχυρές ηλεκτρικές σκούπες. Μην ανησυχείς! Δεν πρόκειται να καταναλώσουν τελικά τα πάντα στο σύμπαν και δεν χρειάζεται να τους φοβάσαι … εκτός αν σκοπεύεις να ταξιδέψεις ΠΟΛΥ κοντά.

Γιατί; Λοιπόν, παρόλο που οι μαύρες τρύπες είναι ακραίες με πολλούς τρόπους, δεν έχουν άπειρη μάζα – και είναι μάζα που καθορίζει τη δύναμη της βαρύτητάς τους. Μερικές μαύρες τρύπες – γνωστές ωςαστρικές μαύρες τρύπες—Έχετε για το μέγεθος της μάζας που κάνουν τα τεράστια αστέρια. Έτσι, όπως τα αντικείμενα μπορούν να περιστρέφονται σε τεράστια αστέρια χωρίς να πέφτουν, το ίδιο ισχύει και για τις μαύρες τρύπες. Θα μπορούσατε ευτυχώς να περιστρέψετε μια μαύρη τρύπα για πάντα.

Μόλις φτάσετε αρκετά κοντά, η ιστορία είναι διαφορετική και η βαρύτητα θα σας καθοδηγήσει. Αλλά αυτό είναι το ίδιο με οποιοδήποτε τεράστιο αντικείμενο, όπως ένας πλανήτης ή ένα αστέρι.

ΜΥΘΟΣ: ΟΛΑ ΤΑ ΑΣΤΕΡΙΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΑΥΡΕΣ ΤΡΥΠΕΣ

Οι αστρικές μαύρες τρύπες σχηματίζονται όταν τα τεράστια αστέρια εξαντλούν τα καύσιμα τους και καταρρέουν σε μια κατακλυσμική έκρηξη. Όμως όλα τα αστέρια δεν τελειώνουν τη ζωή τους με αυτόν τον τρόπο. Εάν ένα αστέρι έχει μέσο ή μικρό μέγεθος (όπως ο ήλιος μας), θα γίνει λευκός νάνος- ένα σταθερό αστέρι χαμηλής ενέργειας που δεν έχει αρκετή μάζα για να καταρρεύσει σε μια μαύρη τρύπα. Εάν το αστέρι είναι πολύ μεγαλύτερο, θα γίνει είτε ααστέρι νετρονίων ή μια μαύρη τρύπα. Ένα αστέρι πρέπει να έχει περίπου 20 φορές το μέγεθος του ήλιου μας πριν μπορέσει να γίνει μια μαύρη τρύπα στο τέλος της ζωής του.


κύκλοι ζωής των αστέρων

Έτσι, ο ήλιος μας δεν θα γίνει τελικά μια μαύρη τρύπα, και ούτε τα περισσότερα αστέρια στο σύμπαν μας.

ΜΥΘΟΣ: ΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΣΥΜΒΑΝΤΩΝ (ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ) ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΣΠΑΓΓΕΤΟΠΟΙΗΣΗ

Επειδή η βαρύτητα γίνεται πιο ισχυρή όσο πιο κοντά πλησιάζετε σε μια μαύρη τρύπα, ένα άτομο που (υποθετικά) ταξιδεύει προς μια μαύρη τρύπα θα μπορούσε αυτή να τραβήξει τα πόδια του πιο γρήγορα από το κεφάλι του και οι πλευρές του να συντρίβονται προς τα μέσα. Καθώς συνεχίζουν να ταξιδεύουν προς τη μαύρη τρύπα, το αποτέλεσμα θα ενισχύεται έως ότου τελικά καταστραφούν προς ένα σύνολο μεμονωμένων ατόμων,  σε μια διαδικασία που ονομάζεται σπαγγετοποίηση.

Ενώ οι ερευνητές πιστεύουν ότι η σπαγγετοποίηση είναι ένα πραγματικό φαινόμενο, τείνει να υπάρχει μια δημοφιλής αντίληψη ότι συμβαίνει πάντα στον ορίζοντα γεγονότων κάθε μαύρης τρύπας. Αλλά το σημείο στο οποίο συμβαίνει η σπαγγετοποίηση  ποικίλει, ανάλογα με το μέγεθος της μαύρης τρύπας Για τις μεγαλύτερες υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες, θα μπορούσατε εύκολα να περάσετε τον ορίζοντα συμβάντων χωρίς να είναι σπαγγετοποιημένοι… και ίσως να μην συνειδητοποιήσετε καν ότι έχετε περάσει τον ορίζοντα του γεγονότων! Σε αυτές τις περιπτώσεις, η σπαγγετοποίηση δεν θα συμβεί έως ότου είστε ήδη πολύ πέρα ​​από τον ορίζοντα συμβάντων.

ΜΥΘΟΣ: Ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων LHC ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΜΑΥΡΕΣ ΤΡΥΠΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΟΥΝ ΟΛΟΥΣ

Υπήρξαν φόβοι ότι ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων  (LHC) – ο μεγαλύτερος στον κόσμο επιταχυντής σωματιδίων, που πιστώθηκε με την απόδειξη της ύπαρξης του μποζονίου Higgs – θα είναι σε θέση να δημιουργήσει μικροσκοπικές μαύρες τρύπες που θα μας καταστρέψουν όλους.

Είναι αλήθεια ότι μια αστρική ή υπερμεγέθη μαύρη τρύπα θα ήταν κακές ειδήσεις εάν δημιουργηθεί κοντά στην πλανήτη μας. Αλλά ούτε είναι πιθανότητα. Δεν υπάρχουν αρκετά αστέρια στο τοπικό μας τμήμα του γαλαξία μας που μπορούν να γίνουν μαύρες τρύπες. Ακόμα κι αν μπορούσατε κάπως να εκμεταλλευτείτε όλη τη μάζα όλων των αντικειμένων στο ηλιακό μας σύστημα, θα εξακολουθούσατε να είστε πολύ μακριά από το ποσό που απαιτείται για να δημιουργήσετε μία από αυτές τις μεγάλες μαύρες τρύπες.

Όσον αφορά τις μικροσκοπικές μαύρες τρύπες, δεν είμαστε σίγουροι ότι υπάρχουν. Και, αν υπάρχουν, ενώ δεν ξέρουμε πώς θα λειτουργούσαν, ξέρουμε ότι δεν είναι καταστροφικές.

Οι συγκρούσεις που συμβαίνουν στον LHC είναι τα είδη συγκρούσεων που συμβαίνουν στη φύση όλη την ώρα. Οι κοσμικές ακτίνες βομβαρδίζουν τακτικά τη Γη, χτυπώντας σωματίδια μαζί με τις ίδιες ενέργειες με αυτές του LHC. Εάν αυτά τα είδη συγκρούσεων – τα είδη συγκρούσεων που συμβαίνουν εδώ και δισεκατομμύρια χρόνια – δημιουργούν μίνι μαύρες τρύπες, τότε δεν φαίνεται να κάνουν ζημιά.
Για τι δεν είμαστε σίγουροι;

Όπως συμβαίνει πάντα στην επιστήμη, υπάρχουν πολλά να ανακαλυφθούν. Ακολουθούν μερικές από τις ερωτήσεις πάνω στις οποίες εργάζονται σήμερα οι ερευνητές.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΚΕΣ ΜΑΥΡΕΣ ΤΡΥΠΕΣ;

Ενώ γνωρίζουμε ότι οι μαύρες τρύπες έρχονται σε διαφορετικά μεγέθη (ή, πιο συγκεκριμένα, διαφορετικές μάζες), δεν είμαστε απολύτως σίγουροι αν υπάρχει κάποιο όριο στο πόσο μικρό θα μπορούσαν να γίνουν. Οι μικροσκοπικές μαύρες τρύπες, που ονομάζονται επίσης μικρο μαύρες τρύπες ή μίνι μαύρες τρύπες, έχουν  μια προβλεπόμενη πιθανότητα.

Οι μικροσκοπικές μαύρες τρύπες θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να παρατηρηθούν, καθώς πιστεύεται ότι θα είχαν μικρή επίδραση στο περιβάλλον πριν σχεδόν εξαφανιστούν (λόγω της εξάτμισης από την Ακτινοβολία Hawking). Μπορεί κάποια μέρα να μπορέσουμε να τα δημιουργήσουμε σε ελεγχόμενα περιβάλλοντα όπως ο LHC – αλλά, όπως εξηγήθηκε παραπάνω, δεν χρειάζεται να τις φοβόμαστε.

ΠΩΣ ΣΧΗΜΑΤΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΥΠΕΡΜΕΓΕΘΕΙΣ ΜΑΥΡΕΣ ΤΡΥΠΕΣ;

Οι υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες έχουν τόσο μεγάλη μάζα που δεν μπορούν να σχηματιστούν από ένα τυπικό αστέρι που πεθαίνει. Μία ιδέα είναι ότι σχηματίζονται όταν οι γαλαξίες (με μαύρες τρύπες στο κέντρο τους) συγκρούονται και έπειτα αυτοί οι γαλαξίες συγκρούονται με άλλους γαλαξίες. Αλλά δεν είναι σαφές ότι αυτό μπορεί να εξηγήσει το μέγεθος των σημερινών υπερμεγέθων μαύρων τρυπών με βάση τον χρόνο που έπρεπε να σχηματιστούν από το Big Bang.

Μια άλλη ιδέα είναι ότι οι αρχικοί «σπόροι» για τις υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες που σχηματίστηκαν από νέφη αερίων πριν από το σχηματισμό άστρων και γαλαξιών, ή κατά τη διάρκεια του ίδιου του Big Bang.

ΕΞΑΤΜΙΖΟΝΤΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΜΑΥΡΕΣ ΤΡΥΠΕΣ;

Πιστεύεται ότι, σε αρκετό χρόνο, οι μαύρες τρύπες τελικά θα εξατμιστούν απελευθερώνοντας σωματίδια μέσω μιας διαδικασίας γνωστής ως ακτινοβολία Hawking. Οι μικροσκοπικές μαύρες τρύπες προβλέπεται να εξαφανιστούν σχεδόν στιγμιαία και οι μεγάλες θεωρούνται ότι χρειάζονται πολύ περισσότερο χρόνο ( περίπου 10 100 χρόνια για να εξατμιστούν οι μεγαλύτερες – ένας τεράστιος αριθμός σε σύγκριση με την ηλικία του σύμπαντος). Εξαιτίας αυτού, πιστεύουμε ότι το σύμπαν μας θα εισέλθει τελικά σε μια “εποχή μαύρης τρύπας” ‘-όταν τα αστέρια σταματήσουν να σχηματίζονται και έχουν ως επί το πλείστον καεί, οπότε το σύμπαν θα κυριαρχείται από αυτές τις υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες που σιγά-σιγά, πολύ πολύ αργά θα  εξατμιστούν.

Παρόλο που η ακτινοβολία Hawking δεν έχει ακόμη ελεγχθεί πειραματικά, είναι ευρέως αποδεκτή μεταξύ των επιστημόνων σήμερα, καθώς ταιριάζει καλά με όσα γνωρίζουμε για τη φυσική.

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕΣΑ ΣΕ ΜΙΑ ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ;

Εάν ήσασταν αρκετά γενναίοι – ή ανόητοι – για να μπείτε σε μια μαύρη τρύπα, τι θα συνέβαινε όταν περάσετε τον ορίζοντα γεγονότων;

Πρώτον, θα υπήρχαν οι φυσικές επιδράσεις στο σώμα σας. Θεωρείται ότι η σπαγγετοποίηση θα συμβεί τελικά (νωρίτερα για αστρικές μαύρες τρύπες παρά για υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες). Μια άλλη ιδέα είναι ότι, καθώς οι ταξιδιώτες θα διέσχιζαν τον ορίζοντα γεγονότων, θα συναντούσαν έναν υπερθερμαινόμενο ενεργειακό τοίχο γνωστό ως τείχος προστασίας που θα τους εμπόδιζε να ταξιδεύουν περισσότερο.

Η ιδέα του τείχους προστασίας εισήχθη για να δοκιμάσει και να λύσει ένα παράδοξο που προκύπτει από την τρέχουσα κατανόηση των μαύρων τρυπών, γνωστή ως παράδοξο πληροφοριών για τη μαύρη τρύπα. Όμως, δεν είναι όλοι οι ερευνητές πεισμένοι από την ιδέα ενός τείχους προστασίας, και είναι απίθανο να ξέρουμε ποτέ αν είναι πραγματικά αλήθεια… τουλάχιστον όχι πριν συμβιβάσουμε μερικές από τις διαφορές μεταξύ της γενικής σχετικότητας και της κβαντικής μηχανικής.

Εντάξει, αυτές είναι μερικές από τις προτεινόμενες ιδέες για το τι θα συνέβαινε στο σώμα σας. Τι θα συνέβαινε στο πέρασμα του χρόνου; Όπως εξηγήθηκε παραπάνω, γνωρίζουμε ότι, σε σύγκριση με άλλα άτομα που κάθονται μακριά, ο χρόνος θα τρέχει με διαφορετικό ρυθμό όταν πλησιάζετε σε μια μαύρη τρύπα. Με βάση τις τρέχουσες γνώσεις μας για τη φυσική, πιστεύουμε ότι τα πράγματα θα γίνουν πολύ περίεργα στον ορίζοντα γεγονότων… και ότι μπορεί να δείτε ακόμη και όλο το χρόνο που περάσατε .

Αν δεν κατανοήσουμε σημαντικά τη γενική σχετικότητα, δεν πιστεύουμε ότι θα υπάρξει ποτέ τρόπος να δοκιμάσουμε τι πραγματικά συμβαίνει όταν μπαίνεις σε μια μαύρη τρύπα. Γι ‘αυτό να είστε προσεκτικοί όταν κάποιος προτείνει ότι έχει μια θεωρία για το τι συμβαίνει μέσα ή στον ορίζοντα γεγονότων. Πιθανότατα δεν θα είναι καθόλου θεωρία – οι θεωρίες πρέπει να κάνουν προβλέψεις που είναι δοκιμαστέες και διαψεύστεες.

ΤΙ ΑΛΛΟ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ;

Όπως συμβαίνει συχνά στην επιστήμη αιχμής, δεν έχουμε καν όλες τις ερωτήσεις, πόσο μάλλον τις απαντήσεις. Οι μαύρες τρύπες δοκιμάζουν σίγουρα τα όρια των γνώσεών μας και υπάρχουν πολλά περισσότερα για να μάθουμε για αυτές.


ΠΗΓΗ: physics4u
https://www.science.org.au/curious/space-time/black-holes

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου